Nyheter

En ny schef i stan

Stefan Wall slutade.
Lennarth Ebbinge avslutar säsongen.
Sedan tar Ulf Schefvert över som tränare i Kristianstad HK.
– Att få träna ett klubblag inom damhandbollen ska bli djäkligt skoj, säger Schefvert.

Det är tveksamt om internets ramar har utrymme nog för att skriva ut Ulf Schefverts samlade CV inom handbollen.
Nuvarande säsong basade han över Karlskronas herrar i Handbollsligan, men fick sparken nyligen och flyttades över till en slags nödlösning som tillfällig sportchef.
Tidigare har han inom damhandbollen varit förbundskapten 2005-2009 och tränare för Odense 2009-2010. i övrigt har det mest varit herrhandboll och som mest sprudlade stjärnglansen kring Ulf när Drott (klubben han tog SM-guld i som spelare) hade ett par fina år mellan 1988-1993. Dalmasen med den lättsamma och jordnära approachen till media, och till synes livet i allmänhet, har även ett förflutet som Danmarks landslagstränare och faktiskt även Greklands.

Uppdraget i Kristianstad blir det först på skånsk mark.
Hur ser ditt kontrakt ut?
– Ett plus ett plus ett år. Tre år alltså, men vi tar ett år i taget. Det är en trygghet för både mig och klubben.
När börjar du?
– Jag tror att det blir första juni.
Hur väl känner du till dagens KHK?
– Inte så värst bra. Jag har sett dem spela en match i år, mot Skuru, men hade lite mer koll förra säsongen. Då höll jag i en gästträning tillsammans med Lennarth Ebbinge.
2009 satt du överst på hierarkin inom svensk damhandboll och hade koll på allt. Hur mycket har du tappat?
– Mycket… Inte så många är kvar sedan min tid. Bella Gulldén kanske. Numera är jag inte så uppdaterad inom svensk damhandboll. Det vore att ljuga att påstå annat.

Nu när kontraktet med Karlskrona gick ut hade du ändå chansen att göra någonting annat i livet än att vandra fram och tillbaka längs en sidlinje på en handbollsplan. Tänkt du aldrig “Nä, nu ska jag göra någonting helt annorlunda med mitt liv”. Typ dra till Thailand och starta en bar eller så?
– Haha! Tro mig. Tanken på att göra någonting annat än att träna handbollsspelare har farit genom huvudet många gånger när man suttit på bussar och farit runt härs och tvärs. jag vågar inte ens räkna på hur många varv runt jordklotet man åkt. Men du vet…
Nej…? Förklara.
– Man blir sugen med en gång efter en liten paus. Jag lovar dig, det är verkligen så. Så nu kör jag vidare på det här ett par år.

Du har många års rutin av att träna både herrar och damer. Hur upplever du skillnaden med de olika idrotterna?
– Väldigt liten i rollen som tränare. Visst, det är lite speciellt för mig att träna tjejer, men det viktigaste är hur som helst att kunna vara sig själv.
– Tjejer kan man träna hårdare än killar eftersom de återhämtar sig snabbare. Samtidigt finns det färsk forskning som visar att man måste tänka annorlunda när det kommer till menstruationscykeln – kunskap som inte fanns för ett par år sedan.
Rent socialt kanske det är annorlunda att träna ett damlag?
– Absolut. Tjejer har en förmåga att komma ihåg när man säger någonting negativt. Med killar så är det tvärtom. Säger man en positiv sak och nio negativa kommer killar ihåg det positiva – om man ska hårdra det. Jag tycker att det var jättetroligt att träna damlandslaget och Odense och det ska bli roligt att köra på med klubblag inom damhandbollen igen.

En heltidstjänst som tränare är väl knappast aktuellt. Hur ska du få ihop helheten?
– Jag hoppas att det ska sys ihop med att jag får in en fot på handbollsgymnasiet i Kristianstad. Vi har varit uppe och pratat med dem och de stängde inga dörrar direkt. Det ska ju till tjänstefördelningar och annat. Men jag har faktiskt startat lokalt idrottsgymnasium i Uddevalla en gång i tiden – 1999 – och den skolan finns kvar än idag.
Annars kanske det öppnas dörrar på andra håll – du är ju trots allt i Kristianstad?
– Ja, handbollens Mecka. Det löser sig nog.

Du börjar i juni. Hur pass hårt trycker du på försäsongsträningen?
– Säg så här. Det är fullständigt vansinnigt att lägga sig i underläge på det som är enkelt att träna på – och gratis. Man behöver bara ett par skor för att kunna ta sig ut och springa och få tillräcklig kondition. Nu är det inte bara kondis som spelar roll, men man ska vara såpass bra förberedda att alla spelare ska kunna spela 60 minuter om det skulle behövas… Det är viktigt med en bra grund att stå på.
Hur mycket teori använder du i din roll som tränare?
– Lite mer galen var jag när jag var yngre. Då ville man mäta allt och tog tid på allt.
Men nu har du släppt på det och går på känsla?
– Nja, jag har gått från hårddata till mer mjukdata. När man blir äldre lägger man mer vikt på andra saker. Som att spelare ska må bra för att prestera bra, exempelvis.
Hur ser tränarteamet ut i sin helhet nästa säsong?
– Vet ej. Klubben har såklart ansvar kring det och vissa tankar, men jag kan nog vara med och bestämma en del. En kvinnlig assistent vore inte fel. Jag är lite förvånad över att det är såpass få kvinnliga tränare och assisterande tränare i SHE, jag tror att det hade gett en bra balans i helheten, säger Schefvert.

Christoffer Ekmark

Edit: För det första är inte Ulf Schefvert dalmas. Han är från Gästrikland (Sandviken). För det andra heter det tydligen mas, inte dalmas. Känsligt tydligen…

Relaterade artiklar

Back to top button
Close