HandbollNyheter

Eslövs IK ger handbollen en chans i Svalöv

Det har inte spelats någon handboll på årtionden i Svalöv,
Men nu har orten en ny hall och från grannkommunen Eslöv kommer frälsningen.
– Vi har förhoppningar om att starta en satelitförening i Svalöv. Den första responsen har varit väldigt positiv, säger Martin Nihlén, styrelsemedlem i EIK.

Handboll i Svalöv?
Det är en bit dit. Men handbollsvänner knutna till orten och Eslövs IK har satt en boll i rullning.
Martin Nihlén jobbar i marknadsgruppen i Eslövs IK och sitter även med i elitkommittén och styrelsen:
– Det började med att jag blev uppringd av en förälder till en handbollsspelande tjej från Svalöv. Där finns en fin hall som inte används till så mycket. Så jag tog kontakt med kommunens fritidschef, Niklas Fonskov och vi fann varandra direkt. Tanken är att vi som förening ska kunna använda oss av skolorna för att locka unga pojkar och flickor till att spela handboll. Halltider löser de också.

Nyligen flyttade EIK två ungdomslags träningar till Svalöv och bjöd dessutom in elever i låg- och mellanstadie till prova-på-träning.
– Uppslutningen blev relativt god. Det kom även fram en del föräldrar som förklarade att de var villiga att hjälpa till som ledare om vi skulle dra igång en handbollssektion i Svalöv. Uppenbarligen finns det ett intresse och tanken från vår sida är att starta i de lägsta åldrarna; med barn som går i förskola och årskurs ett och två.
Kommer ni att arrangera fler träningar i Eslöv?
– Ja, det är tanken nu under våren. Sedan kommer det säkert att bli någon form av verksamhet framåt hösten. Från EIK:s sida är vi beredda att bistå med ledare som åker ut och håller i träningar. Men vi är inte klara med konceptet ännu. Bland annat samarbetar vi med Skånes handbollsförbund och Skåneidrotten för att kunna finansiera projektet.

I Svalöv är det mest fotboll och innebandy som utövas bland ungdomarna. Att det finns efterfrågan kring just handboll menar Martin är tydligt.
– Senast det spelades handboll i Svalöv var ungefär 25 år sedan. Ambitionen nu är att nå ut till skolorna, starta ett intresse bland de yngsta och på sikt starta en satelitförening i EIK:s regi. Ungefär som H43 lyckades med i Dalby. Vi har en föreningsstruktur som ligger klar redo att använda och skulle det gå så långt att det en dag bildas en egen handbollsförning i Svalöv vore ingen gladare än vi.
– Det kan bli hur kul som helst, men det kan också falla platt. Svalöv är en ort med potential.

Vad är nästa steg – om det skulle bildas ett ungdomslag för de yngsta själarna exempelvis?
– Då får vi lägga fler träning i Svalöv och bygga vidare. Kanske erbjuda föräldrar som engagerar sig en basutbildning, förbundet kan göra en stor skillnad där och är redan med och stöttar på ett hörn.
– Personligen hade jag själv gärna lagt ner mer tid på det här, men just nu utbildar jag mig på Eslövs Folkhögskolas handbollstränarlinje och det krockar.
Martin nämner även en annan samhällsvinst med en handbollssatsning i Svalöv.
– Vi jobbar redan en del med inkludering av flyktingbarn och Svalöv är en ort med många människor med den bakgrunden, bland annat många somaliska flickor. Kan vi landa det projektet vore det såklart extra kul. Men vi har en lång väg kvar att vandra.

Första steget mot en handbollsrenässans i Svalöv är hur som helst taget.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close