skanesport_desktop-panorama-1

FotbollTrelleborg FFTrelleborgs FF

Green formar Allsvenska TFF-spelare

Det kommer att spelas Allsvensk fotboll på Vångavallen 2017.
Både U17 och U19-laget har tagit sig till högsta serien och tränare Andreas Green ser en stor del av TFF:s återväxt i de leden.
– Vi är fortfarande i en fas där vi bygger upp ungdomsverksamheten, säger Green.

Det kommer att spelas Allsvensk fotboll på Vångavallen 2017.
Både U17 och U19-laget har tagit sig till högsta serien och tränare Andreas Green ser en stor del av TFF:s återväxt i de leden.
– Vi är fortfarande i en fas där vi utvecklar ungdomsverksamheten, säger Green.

Trelleborgs FF har, för att vara en Superettanklubbb, en närmast unikt stark ungdomssektion.
Förra säsongen tog U17-laget sig upp till Allsvenskan vilket betyder att TFF spelar i den Allsvenska serien både vad gäller U17 och U19. Mycket bättre sparkapital går knappast att få.
Visserligen är det svårt att ta steget från en U19-trupp till ett A-lag, å andra sidan har TFF goda möjligheter att faktiskt behålla de egna produkterna som man vill bygga vidare på.

2017 var Andreas Green ansvarig tränare för det U17-lag som tog steget upp i Allsvenskan. I år följer han med samma gäng i U19-serien,
Vilken är din roll i TFF?
– Förutom att vara huvudtränare för U19 är jag även koordinator för pojklagen 15,16,17 och 19 år samt instruktör på fotbollsgymnasiet.
Vad innebär koordinatorsrollen?
– Jag ser till att vi följer de värderingar klubben står för och att det finns en röd (eller blå) tråd i det vi gör, hur vi tränar och matchar spelarna.
Vad karaktäriserar den där tråden?
– Från och med 15 års ålder blir fotbollen mer elitinriktad i TFF. Både vad gäller träning och matchning. Det blir mer fokus på att vinna, men även mycket proffsigare runtomkring. Spelarna får tillgång till bland annat fystränare och sjukgymnast.

Green har varit i klubben i tre år.
– Under den tiden har mycket förändrats. Vi har fördelat upp ansvaret på fler personer. Men vi är fortfarande i en fas där vi bygger upp ungdomsverksamheten. Vi har hittat en form på organisationen som alla tror på – och den ska fortsätta att utvecklas.
Du var ansvarig för U17 ifjor – i år blir det en utmaning att hålla sig kvar i U19-Allsvenskan?
– Vi har bara spelat en match hittills mot något av det svåraste motståndet; BK Häcken borta, och det blev förlust. Men vi tror på de här killarna. Vi har ett väldigt ungt U19-lag, de flesta är 18 år. Dessutom är vi små i storlek rent generellt, så det gäller att vara snabba i fötter och tankar.
Är det något som du tror kännetecknar TFF?
– Njae. Det är såklart en fördel men inte ett måste. Vi har inte smalnat av som andra klubbar som kör på ett och samma spår med stil på spelare som ska passa in i en färdig mall. Vi använder de spelartyper som vi får tillgång till – det viktigt att komma ihåg att man kan komma långt oavsett spelstil eller storlek.

Hans Malmgren är tränare för U17-laget.
– Jag och Hans träffas på Vångavallen flera gånger i veckan och hörs mycket på telefon. Vi har varsin trupp, sedan finns en mindre grupp spelare som tränar hälften av tiden i båda grupperna. Vi kallar det för lärlingssystem och det finns även i de andra åldersgrupperna ner till 15 år.
Nog måste det vara unikt med två U-allsvenska lag för en superettanklubb?
– Ja, och nu är det ett projekt att hålla sig kvar där. Det räcker med en svagare kull så åker vi ur igen så det gäller att vi håller hög kvalité varje år.

Vad har du själv för fotbollsbakgrund?
– Som spelare höll jag till i femman i IFK Ystad och Sövestad IF, oftast som mittback. Jag spelade tills jag var 26, sedan blev det tränarrollen och nu är jag inne på min sjätte säsong som tränare.
Vilka tränarutbildningar har du?
– Jag har gått UEFA Advanced.
Nästa steg i tränarkarriären?
– Jag vill jobba med ungdomarna och få en större roll i det sammanhanget. Seniorspåret vill jag inte växla in på ännu.Det är verkligen kul jobba med ungdomar. De vill mycket och har stora drömmar.
Andreas Greens uppgift är att ge näring till dessa drömmar.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close