FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Trogne Todde visas upp

1943 kom Egon “Todde” Jönsson från FBK Rapax till MFF. Sedan stannade han i klubben i 40 år som spelare och ledare.

I jobbet var han tidningen Arbetet trogen. Han kom dit som 14-åring och blev kvar till dess han gick i pension, den sista tiden körde han truck på papperslagret.

1946 gifte han sig med sin Ethel. Paret var sedan gifta i 54 år.

Som spelare och ledare i MFF vann han totalt 22 titlar. Tio som spelare och tolv som ledare.

MFF har 33 (19 SM och 14 cupguld) och IFK Göteborg 25 (18 SM och sju cupguld). Utöver det finns det ingen annan klubb som tagit fler titlar än Todde ensam varit med om att vinna.

Egon Jönsson var även uttagen till OS 1948, VM 1950 och OS 1952 och han var en av två spelare som deltog i alla de 49 matcherna i Malmö FF:s allsvenska rekordsvit på 49 raka matcher utan förlust.

img_2082

Nu hedras han med en miniutställning i MFF-museet där Staffan Tapper och Hans Zielinski med god hjälp av Toddes dotter Anneli satt samman en exposé över hans liv och gärning. Invävt i den permanenta utställningen finns allt från hans cykel som tog honom till och från arbetet på Arbetet till ett par klippböcker med allt som skrevs om honom i tidningarna. En äldre släkting som hade TBC och mest låg hemma förde dem med extrem noggrannhet, dottern Anneli fick ta över böckerna och hon har lånat ut dem till museet.

img_2072

Givetvis är Todde värd att hyllas och uppmärksammas.

Det tyckte Bengt Madsen, Krister Kristensson, Roland Andersson, Thomas Sjöberg, Ingemar Erlandsson, Tore Cervin, Rolf “Tejpen” Björklund, Harry Jönsson, Bertil “Klumpen” Nilsson, Tommy Hansson och alla de närmare 50-talet andra specialinbjudna gästerna på tisdagskvällens invigning. Och Staffan Tapper tryckte i sitt inledande tal just på Toddes trofasthet.

– Samma jobb, samma klubb, samma fru hela livet. Den typen av människor är nästan försvunnen, men det är viktigt att lyfta fram att de fanns. Jag är lite rädd att om ungdomar idag hör det här så tycker de nästan att han var lite dum i huvet. Varför inte utbilda sig, avancera i jobbet och så vidare? Jag tycker att man ska hylla det istället, det lojala.

img_2081

Lojaliteten sträckte sig även in i privatlivet. Todde jobbade alltså hela livet på tidningen Arbetet. Men han läckte aldrig en MFF-nyhet till sportredaktionen.

Inte en enda. Någongång. Arbetets gamle sportchef Roger Gottfridsson var med på invigningen och framhöll just det.

– I det fallet var han också “Hemlige Jönsson”.

Jag jobbade också på Arbetet och träffade Todde ganska ofta. Han var en fantastisk människa.

fullsizerender-11

Han hade också den där coola utstrålningen som regissörer av italienska maffia-filmer eller brittiska gangsterfilmer från förr säkert letade efter. Ciggen i mungipan, solglasögon – en hård man från arbetsgolvet. Det finns rätt många exempel på det i utställningen, inte minst i stillbildsvisningen på skärmen längst in.

img_2078

Man försöker heller inte sätta någon slags friskvårdsstämpel på en tid när det röktes i omklädningsrummet och dracks en och annan grogg.

Första tillfället att se Todde-utställningen i MFF-utställningen blir på lördag då museet har öppet som vanligt, det vill säga mellan 11.00-14.00.

Under påsken blir det även specialöppet Långfredagen den 14/4 klockan 11.00-14.00 och man har även extraöppet torsdagen den 27/4 klockan 15.00-18.00.

Imorgon kommer det för övrigt ett webb-tv-inslag från utställningen på Skånesport-sajten.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close