Nyheter

Kalle Björklund: Det svåraste uppdraget jag har haft

Efter en gedigen karriär inom fotbollen hade Kalle Björklund bestämt sig för att gå i pension. Men ett sista uppdrag lockade tillbaka honom. Att få anrika Ängelholms FF på fötterna igen och forma ett slagkraftigt Söderettan-lag från grunden – på bara två månader.

Hur kommer det sig att du blev huvudtränare för Ängelholms FF?
– Egentligen hade jag tänkt trappa ned och gå i pension. Men sedan fick jag den här förfrågan. Det inspirerade mig att ta mig an ett så här svårt uppdrag. Det kan vara det svåraste uppdraget jag någonsin har haft. Att kunna forma ett lag från grunden, det är spännande. Sedan hittade vi en bra lösning där jag får Peter [Bjurenwall] som assisterande och som kommer sköta det administrativa.

Då är du tillbaka som huvudtränare efter att ha varit assisterande ett tag?
– Fast det där har jag avsagt mig frivilligt förut, jag kunde varit huvudtränare flera gånger men jag har känt att det är bättre att någon yngre står där. Jag kommer att ha det yttersta ansvaret, men jag och Peter kommer jobba som ett team.

Det har stormat en hel del kring klubben de senaste åren, kanske framförallt under 2016. Hur är det att komma till en förening med så många orosmoln över sig?
– Just den här biten är lite varför jag gör det här också. Jag vill få tillbaka trovärdigheten. Trovärdigheten till publiken, trovärdigheten till sponsorer och trovärdigheten till spelare. Jag vill stärka varumärket Ängelholms FF. Det tror jag är nyckeln till varför jag är här.

Känslan är att du utstrålar ett slags lugn som kanske inte funnits i föreningen den senaste tiden?
– Jag hoppas att jag ska kunna bidra lite med det, ja. Jag stressar inte upp mig i onödan. Skulle vi vinna fem matcher i rad, eller om vi skulle förlora några matcher här i början… tiden talar ju för oss, så länge vi är tydliga med vår spelidé och alla är med på den. Jag har ju ändå varit med och vunnit några av de här serierna, division 1 och Superettan, så jag vet vad som krävs. När det gäller den pedagogiska biten tror jag att man som tränare har nytta av att vara lite äldre och att ha varit med lite längre. Allt är inte svart eller vitt.

Hur bygger man ett vinnande lag från grunden egentligen?
– Mycket handlar om att skapa den rätta känslan. Att vi bygger det här tillsammans och att vi gör det här ihop. Det finns inget facit att man måste träna si eller så. Facit ligger i hur vi uppträder mot varandra. Vi måste vara ärliga mot varandra. Jag som ledare måste vara tydlig med att den bästa spelaren är lika mycket värd som den spelaren som inte kommit lika långt i utbildningen, och att spelarna tillsammans hjälper varandra framåt i utvecklingen.

Hur ska ni överleva Söderettan?
– Vi ska vara passningsorienterade, men ändå i djupled. En 4–2–3–1-formation där vi får till ett bra kantspel. Jag vill se att vi dubblar och kommer fram mycket där. I spelyta 1 och 2 vill vi använda färre tillslag, medan vi kan vara lite lugnare med bollen i spelyta 3. Vi kommer inte att grisa oss igenom den här serien bara för att hålla oss kvar, utan vi kommer hitta vårt egna spel och fullfölja det.

André Eriksson

Det här är del 3 av 3 av Skånesports artikelserie om Ängelholms FF.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close