skanesport_desktop-panorama-1

FotbollTrelleborg FFTrelleborgs FF

TFF kan gott bli lite kaxigare

Första gången Trelleborgs FF spelade i Allsvenskan var 1985.

Det är 32 år sedan. Efter det har TFF varit mer allsvenskt än icke-allsvenskt. Laget har nämligen 17 säsonger i högstaserien och det är ju mer än hälften av 32.

Så jag tycker faktiskt att klubben inte ska tveka en sekund att sätta en målsättning att komma dit igen. Klart att man ska och klart att man kan.

Alla älskar att utmåla TFF som den lille som utmanar den store.

Ibland kan jag reta mig på att alla i klubben själva så gärna spelar med i den leken!

Okej, 1985 var Trelleborgs FF småklubben som på kort tid och med en smula Åshöjden-stuk blivit stor och framgångsrikt utmanat jättarna både på nationell och lokal nivå. IFK Trelleborg var länge den största och bästa klubben i stan.

Och okej, jag kan förstå det perspektivet även i början av 90-talet. 1993 var HIF tillbaka i Allsvenskan efter över 20 år i skymningen och alla snackade MFF och HIF och derbyna som drog storpublik. Men det var TFF som blev bästa Skånelag i det årets allsvenska tabell. Och laget förlorade inte ett enda av derbyna mot MFF och HIF. TFF var bäst, men det var bara i Trelleborg man brydde sig.

Den underdogkänslan och vetskapen att laget var så mycket vassare än nästan alla trodde var säkert nyttig när TFF strax efter i UEFA-cupen besegrade Blackburn Rovers och ytterligare ett antal säsonger. Men det innebär inte automatiskt att den fortfarande är det. Jag tror faktiskt att TFF skulle ha nytta av att våga vara lite kaxigare.

Som när Trelleborgs FF nyligen var nere och vände i division 1 södra.

Då var det ju TFF som var en av jättarna! TFF ligger på 20:e plats i den allsvenska maratontabellen med sina 17 säsonger. 2014 var det bara Örgryte IS av seriekonkurrenterna som var mer klassiskt, 2015 fick man även sällskap av Östers IF. Nu är alla tre tillbaka i Superettan. Det är fullkomligt naturligt och det är lika naturligt att de siktar på att ta ett steg till.

Våga säga det, våga tro på det och när det är gjort sitt inte och vänta på den där klappen på axeln som TFF, TFF-publiken och Trelleborgarna alltför länge nöjt sig med. För TFF vill så väldigt gärna vara David som utmanar Goliat och sedan slickar i sig berömmet som egentligen går ut på att det man gör är bra mest för att man inte borde kunna göra det.

Nio av de 15 motståndarlagen i Superettan 2017 ligger EFTER Trelleborgs FF i maratontabellen.

Många av klassikernas meriter är dessutom rätt tunna i modern tid. Vilket är det pålitligaste allsvenska laget de senaste 30 åren; TFF, GAIS eller Örgryte?

Småklubbssjälen sitter djupt i Trelleborgs FF och är en del av charmen. Men jag tror alltså att man kan släppa lite på den, hämta kraft i att vara lite kagigare och samtidigt behålla myskänslan.

Jag tror att TFF spelar i Allsvenskan igen 2018 eller 2019 och den rätta frågan till dem som ifrågasätter det är inte varför utan snarare varför inte?

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports Ole Törner.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close