Nyheter

Knudsen stannar i IFK Ystad – blir spelande tränare

IFK Ystad spåddes komma sist i handbollsligan av “alla”.
Nu när Handbollsligans grundserie är färdigspelade är de mycket riktigt klara för degradering till Allsvenskan. Men deras stjärnspelare Henrik Knudsen blir kvar – i en ny roll.

Säsongen 16/17 blev som väntat svår för IFK Ystad.
För svår.
Laget slutade jumbo, även om laget fortfarande en bra bit in i omgång 31 av 32 hade chansen att nå kval. Mer än vad många säkert trodde från början.
– När man ser tillbaka blev det väldigt tufft att förlora Philp Henningsson och Josip Cavar. Vi hade behövt dem i Handbollsligan, analyserar Henrik Knudsen.

Under hela säsongen har Knudsen varit lagets store stjärna. Segern i Handbollsligans assistliga säger en del om hans storhet.
– Vi fick en tuff start i premiären mot Malmö och var inte riktigt beredda på det. Det är stor fysisk skillnad på Allsvenskan och Handbollsligan och vi hade som lag inte alls samma fysik som många andra.
Ni var signerade en hel del “hedersamma förluster”…?
– Exakt. Jag tycker ändå att vi haft bra moral. Vi var nära många gånger, men hade inte marginalerna i flera matcher dä det stod och vägde. Lite otur och lite oerfarenhet. Det var trots allt bara två spelare i laget som spelat på den här nivån tidigare.
– Trots att vi slutade sist känner vi nog att vi har gjort en bra säsong som helhet. Grabbarna har kämpat och stått upp så gott de kunnat med de förutsättningar som finns i IFK Ystad.

Din framtid?
– Jag har gjort en deal med IFK Ystad att bli assisterande spelande tränare nästa år. Personligen ska det bli skönt att lämna över mer ansvar till de andra spelarna. Den här säsongen har det verkligen känts att jag tagit på mig väldigt mycket. Många unga har varit rädda för att göra misstag.
Du har inte så många år kvar på den här nivån om det inte uppfinns en tidsmaskin. Känner du att du vill ta vara på dem?
– Säg så här. Det hade varit skönt att spela mindre. Jag blir trots allt 36 år snart och skulle egentligen ha slutat redan innan förra säsongen då vi vann Allsvenskan… jag har startat upp ett byggföretag och har barnen varannan vecka vilket är väldigt krävande på många sätt. Att jobba 07 till 17-30, bära tunga brädor och säckar och sedan dra ner till hallen för att träna. Det är tufft och påverkar prestationen på planen. Men samtidigt såpass roligt att jag inte vill släppa handbollen.
Hur kommer det att fungera tror du med Kenneth Andersson som huvudtränare och dig som assisterande?
– Kenneth är enormt engagerad och motiverande. Jag kanske håller i träningen då och då och blir en tydligare länk till de yngre spelarna i laget. Förhoppningen är att spela lite mindre nästa säsong, men samtidigt att vara lite bättre när jag väl spelar. Vi får väl se. Explosiviteten som alltid varit min främsta styrka försvinner i takt med att man blir äldre.
– Att bara sluta med handboll känns fortfarande avlägset rent mentalt. Jag har ju gjort det här i 20 års tid.

Vad får ni för lag nästa säsong då?
– Vi pratade nyss om det, Kenneth och jag. Vi undrar nämligen också… Förhandlingar pågår med flera spelare.
En sak är dock tydlig.
– Det kommer inte att satsas eller chansas åt något håll. Nyförvärven som plockas in kommer att bli unga talanger som vill någonting. Några stjärnor som vill casha in 40 000 kronor i månaden kommer aldrig att bli aktuella. det är ungefär vad hela truppen har sammanlagt…

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close