skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Ny succé för H65 i Europaspelet

H65 Höör står med ena benet och lite till i en ny Europacupsfinal.
Efter tolvbollarskrossen på hemmaplan mot tjeckiska Sokol Poruba har laget drömförutsättningar inför lördagens retur.
– Men vi måste in och göra jobbet då också, påminner matchens lirare – Emma Lindqvist.

Det återstår 60 minuter av semifinalen mellan H65 Höör och Sokol Poruba. Men det ska mycket till för att tappa en finalbiljett. Tolv bollars segermarginal var mer än den flesta vågat tro och hoppas på.
Inte minst efter en kvart.
Då hade båda lagen knackat en del i offensiven. H65 hade hämtat upp 2-4 till 4-4 och började så smått att varva upp. Men det ar spänt och nervöst med tanke på vad som låg i potten. I Europacupfinal.

19-åriga Emma Lindqvist var, tillsammans med målvakten Jannike Wiberg, de spelarna som höjde nivån på tillställningen. Emma frustade som en nyväckt brunbjörn i försvaret och trollade som hon ville i offensiven.
– Emma är en tränares dröm. Hon gör det mesta rätt i försvaret, hon passar och skjuter i rätt lägen och har en enorm vinnarskalle. Idag var hon både bästa målskytt och spelaren med flest assist, berömde Ola Månsson.
Vars spelare ökade takten i andra halvlek. 13-8 blev 28-16 efter 60 minuter och Månsson var noga med att driva på sina spelare hela vägen till slutsignalen. Han är naturligtvis medveten om att tjeckiskorna är hemmastarka. I kvartsfinalen förlorade de borta mot Polska Start med fem bollar. Och vann hemma med 13…
– Vinner de med 13 bollar igen åker vi ut. Vi måste in och göra jobbet i returen också, säger sjumålsskytten Emma Lindqvist.
Var det här din bästa match någonsin?
– Som senior, ja. Men jag kommer fortfarande ihåg en match med Flickor A i OV Helsingborg i en steg två-match i USM, haha!
Du spelar mer och mer i matcherna, åt båda håll?
– Jag och Hvenfelt känner oss allt tryggare med tvåorina i försvaret och deras samarbete med ettorna har också blivit bättre. Som lag har vi blivit mer kompakt jämfört med tidigare under säsongen.

Cassandra Tollbring var inte ombytt på grund av sin lättare lårskada. Hon är sannolikt med på onsdag mot Skövde – om Ola Månsson vill ha henne på banan.
– Jag hade kunnat spela redan idag, men vi vill inte ta några chanser, säger Tollbring själv – det nyblivna Larvikproffset som alltså har möjligheter att avsluta karriären med en Europacuptitel.
Emma Lindqvist:
– Ola Månsson var tydlig med att vi andra i laget var tvungna att ta mer ansvar utan ”Cassie” på plan. Det gjorde både jag och flera andra i laget, men det gäller också att ställa in sig mentalt på det och våga mer i matchmomenten.
Vad känner du inför en eventuell Europacupfinal?
– Vi ska njuta av den här segern idag, sedan gäller det att inte drömma iväg för mycket. På måndag är det Skövde borta som gäller, en jätteviktig match i SM-slutspelet.

Ola Månsson är heller ingen man som tar ut segrar i förskott.
– Innan matchen hade jag sett seger med mellan fem och tio bollar som ett bra resultat. Tolv är alltså i överkant och det är klart att förutsättningarna är kanon, men det var minst lika viktigt att vi klev av banan med en känsla av att det var vi som förde matchen. Och just så blev det.
– Sokol Poruba löste inte vårat försvar alls. Vi visade en härlig aggressivitet
Hur ser du på Emma Lindqvists utveckling från Allsvensk spelare i fjor till nyckelspelare i H65 i år?
– Målet var att hon skulle bli en toppspelare i SHE redan nu – och det är hon. Hon är bra i försvaret, gör få tekniska fel och skjuter bara när hon ska.

_19a4882

I H65 ska även Marie Wall (sex mål), Mikaela Mässing (fem mål) och Sofia Hvenfelt (fyra mål) lyftas fram. Målvakten Jannike Wiberg fick en räddningsprocent på cirka 59!
Det bådar alltså gott inför returen som spelas på lördag klockan 18 – i Ostrava.
Matchen kommer att direktsändas kostnadsfritt i samarbete med Skånesport.

_19a4824

H65 Höör vann Challenge Cup säsongen 13/14 efter en dramatisk final i Paris. Når laget en final ställs man antingen mot Lokomotiva Zagreb (Kroatien) eller Vito Quintus (Nederländerna). Semifinal ett av två mellan de lagen spelas lördag kväll. Båda de semifinalmatcherna spelas för övrigt i Zagreb (stora favoriter) aktuell helg.

Foto: Martin Trobäck – kantbilder.se

Related Articles

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2