HandbollHandbollsbloggenNyheter

Kvalextra: Eslöv nära åka ur SHE

Det har varit en kvalfylld söndag på många håll.
Ett av de lagen som hade jobbigast hemresa var garanterat Team Eslöv, som förlorade in första kvalmatch i bäst av tre borta mot Skånela. Redan efter tio minuter befann sig skånskorna, som förstärkt med Sofi Eriksson (som ju hade slutat), i femmålsunderläge och resten av matchen blev mest en ångestfylld plåga.
Till slut stod Skånelag som segrare med 29-24.

Nu väntar, i bästa fall, två hemmamatcher för Eslöv. Fortfarande har laget det i egna händer. Otroligt nog.

Eslöv måste vinna två av två matcher för att hålla sig kvar.
Tidigare under säsongen har de vunnit två av 22.
Hand upp den utanför Eslöv som tror att de lyckas (det rycker i min armbåge, men jag höjer inte armen).

Skulle Eslöv åka ur vore det ingen chock.
Dock är det såklart anmärkningsvärt.
Föreningen är åtta i marathontabellen och vann dubbla SM-guld i början av 2000-talet. Storhetstiden är över sedan länge.

***

OV Helsingborg, som leds av systrarna Lina & Alexandra Möller som var med och tog de där guldmedaljerna i Eslöv, inledde sitt kvalspel för Allsvensk överlevnad i Enköping. Bäst av tre matcher gäller och laget inledde med stabil seger. Rycket i slutet av första halvlek blev avgörande.

Det ska mycket till om OV inte ska förbli en Allsvensk förening även i höst.
Å andra sidan måste det till en hel del om OV ska bli ett lag för SHE och inte bara en förening varifrån spelarna går när det är dags att ta nästa steg i karriären.

Satsningen på herrarna och deras framgångar har helt tagit ljuset från damerna denna säsong. Nästa säsong får vi troligtvis en intressant kraftmätning i Allsvenskan – ska OV eller Eslöv ta steget upp?

***

Trelleborg Elit HBK var uppe i Lerum och spelade sin första playoffrunda mot Batichof. Underläge 15-14 i paus blev till 21-24-ledning med kvarten kvar – men till slut förlust med 32-30.
Slutsekunderna blev dramatiska med ritektrött på en av Baltichofs bästa målskyttar (troligen avstängd nästa) och missad straff för Trelleborg.
På söndag är det retur i Trelleborg.
Sammanlagd målskillnad efter 120 minuter gäller. -2 är ett

H43:s herrar jagar en plats i division två och spelar ett bäst-av-tre-möte mot Jönköpingslaget Cyrús. Den enda hemmamatchen spelades under söndagen och den matchen var de naturligtvis tvungna att vinna.
Det gjorde H43 också, med 30-27, inför knappt 400 åskådare.
Känns som att det här kan bli en rysare.

***

Sporthallen i Höör var närmast fullsatt (!) när IK Lågan kvalspelade hemma – borta.
Paragrafryttarna har ju som bekant kommit fram till att det ena dagen går utmärkt att spela division två-handboll i Hörby, men inte division ett kval.
Det värmde i hjärtat att se en sådan uppslutning och jag vidhåller att Höör och Hörby hade mått bäst av satsning på ETT herrlag och ETT damlag. Det har fnysts åt det rätt rejält, senast i Höör igår, men det kan ju åtminstone diskuteras när Lågan har 530 personer på en kvalmatch i Höör.

Tyvärr fungerade det inte på planen ordentligt. Förlust med 20-21 i en match som var väldigt jämn i 60 minuter.
Retur i Skövde nästa måndag och rapporterna talar om att det inte alls är någon omöjlig uppgift.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close