skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

H43 klara för div 2 – siktar mot eliten

H43 Lund ska tillbaka till eliten 2020. Det är bestämt, klubbat och överenskommet.
Damerna i H43 levererar också. Laget gick obesegrat genom serie- och kvalspel och kommer nu att vässas upp för att även sopa hem division två.
– Vi gör en häftig resa och jag vill vara med hela vägen, säger tränare Daniel Engdahl.

Att H43:s damer tog sig från division tre till division två den här säsongen var väntat. De gjorde det utan poängtapp och sedan allt kokades ner i ett kval mot IK Lågan avgjorde man med två stabila segrar.
– Serien var ojämn. Vi vann i snitt med 19 bollar och var inte hotade i någon match, säger Daniel Engdahl, tränare för damlaget – men utan släktband till andra Engdahlsprofiler som varit förknippade med klubben.
Din uppgift måste till stor del har bestått i att hålla spelarna motiverade?
– Just den biten var det enda som var det lilla luriga. När alla i laget vet att man ska vinna sin match med 10-25 bollar så handlar det att jobba med andra saker; att bryta ner matchen i delar. Vi jobbar med kollektiva och individuella mål för att få dem att hålla uppe motivationen och få dem att prestera. Går man inte på 100 procent som idrottare så blir man inte bättre.

Daniel Engdahl spelade själv handboll i Växjö, men lade av redan som 23-åring.
– Tidigt insåg jag min egen begränsning. Istället insåg jag att det var som tränare jag kunde tillföra någonting. Under en tränarutbildning på Bosön träffade jag Niklas Harris som då var tränare i H65 Höör som var på väg att göra sin resa – och efter ett tag fick jag frågan från klubben om jag ville vara med och träna deras U-lag, tjejerna i den fantastiska 96-kullen samt även vara en del av damlaget. Det kändes lockande så jag flyttade ner till Höör istället för till Göteborg som först var planen.
I Höör stannade Daniel i tre säsonger. Sedan var tanken att göra en liten paus i handbollssatsningen för att fokusera på en civil karriär.
Det gick inget vidare. Uppehållet alltså…
– Nästan direkt började det att rycka i fingrarna. H43 hörde av sig och bad mig träna F99-laget förra säsongen. Vi var ett mål från att ta oss till semifinal i SM…. Denna säsongen fick jag ansvaret för damlaget och det har jag verkligen inte ångrat.
Vad hände med den civila karriären då?
– Jag är försäkringsrådgivare på Trygg Hansa till 80 procent och det fungerar bra. Fru och barn i ett nybyggt hus utanför Skegrie, hela det Svenssonlivet du vet…

H43 lade ner sitt damlag 2013. Inför säsongen i elitserien saknades det helt enkelt tillräckligt många spelare och ekonomiskt fanns inget utrymme att värva. Ett och ett halvt år senare gick herrlaget i konkurs. Båda lagen fick början om i seriesystemen.
Stolta och klassiska H43 befann sig på botten av ett dyngträsk. Men är nu på väg att resa sig. Sakta, säkert, metodiskt och med ett uttalat mål – att vara tillbaka i Elithandbollen 2020.
– Hösten 2020 är tanken att både herr- och damlag ska spela i Allsvenskan, säger Engdahl.
Vars damer alltså tagit steget till division två. Herrlaget har fortfarande i skrivande stund ett par kvalmatcher att ta sig igenom för att nå samma division.

– När jag tog jobbet för ett år sedan visste vi i H43 inte om det skulle bli division två eller inte. Men jag visste att det skulle göras en konkret och långsiktig satsning. Just det lockade både mig och flera av spelarna att ”ta hundåret” i division tre.
Men division tre och två. Vill du inte smaka mer på elitenP
– Jo, jag vill träna ett elitlag en dag. Jag hade bra erbjudanden från elitlag inför detta år. Men just nu vill jag göra den här resan med H43.

Vad innebär spel i division två till hösten?
– Att det blir bättre motstånd såklart, åtminstone lagen i den övre delen av tabellen. Vi har redan nu som målsättning att vinna den serien direkt. Dock kommer jag att behöva coacha mer rent sportsligt och vi kommer inte att kunna gå runt på laget till lika stor del, men det är ju samtidigt en utmaning som lockar samtliga inblandade.
Ett av lagen ni får möta nästa säsong då är Trelleborg. Det kan ju bli lite känsligt i och med att din fru Emma Truedsson spelar där…?
– Haha. jo, det kan bli sura miner i bilen hem eller runt middagsbordet om vi skulle slå Trelleborg. Emma är en duktig kantspelare som var med på H65.s resa från division två till eliten. Jag vet vart hon skjuter och hur man ska stoppa henne i kontringarna… Hur som helst är ingen av oss någon bra förlorare, så det kan nog bli stelt oavsett vilket av ”våra” lag som vinner. Förhoppningsvis får vi barnvakt till de matcherna, annars får någon av oss stanna hemma…
Varför värvar du henne inte bara till H43 då?
– Hon skulle lätt bidra till den A-truppen, men jag vill gärna skilja på familjeliv och handboll.

Att H43 ska till Allsvenskan 2020 är inpräntat hos alla spelare, nuvarande som tillkommande.
– Klubben backar dessutom upp med resurser för både dam- och herrlag. Vi har målvaktstränare, sjukgymnaster, mental tränare och individuell träning, det sistnämnda med Zoran Roganovic. Det är ju så att om vi inte kan erbjuda seriespel på en hög nivå så måste vi åtminstone träna på hög nivå.

En organisationsförändring är nu på väg att ske i H43 dam.
– När säsongen startade var vi 28 spelare i damtruppen, som kombinerades med seniorer och juniorer. Vi hade rekryterat elva spelare och flyttade upp flickorna från 99-laget. Nästa steg, inför hösten, blir att få till en renodlad damtrupp och sedan ett utvecklingslag som ska spela i division tre och i juniorserien. Om det blir H43 U eller ett lag med HS Lejonen får vi se.

Skånesport har tidigare rapporterat om den goda återväxten, inte minst i form av F01-laget som spelar finalspel i USM under våren. Samtidigt som klubben i det sammanhanget levererat väldigt starkt på både pojk- och flicksidan.
– Det finns en jättebra återväxt i klubben som gör att vi kan leva på egna spelare. Stora kullar med egna produkter gör H43 till en förening som fostrar egna elitspelare. Tanken är att en till två spelare varje år, från varje årskull, ska vidare till A-laget. Där har H43 sitt sparkapital, avslutar Daniel Engdahl.

Christoffer Ekmark

Läs även:

H43:s flicklag lyfter klubben mot eliten igen

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close