FotbollMalmö FFNyheter

MFF-besök och bröllop för Pontus Jansson

Mitt i Leeds intensiva jakt på en Premier League-plats passade Pontus Jansson på att besöka Malmö och MFF-träningen.

– Jag fick ledigt i två dagar för att förbereda mitt bröllop med Åsa, berättade han.

I midsommarhelgen är det dags, i Landskrona.

– Örenäs var det enda slottet som var ledigt! Vi blir över 100 gäster så det måste vara stort. Det är sjukt mycket jobb och förberedelser. Ett jävla meck och det suger pengar. Men efter sju år kan det vara dags. Jag friade hemma i Malmö innan EM för ett år sedan så vi har haft ett år av förberedelser.

Tyvärr missar han matchen mot GIF Sundsvall, men han ser fortfarande alla matcherna och följer laget.

– Jag ser det väl lite mer ur supportersynvinkel nu. Vinner vi imorgon kan det rinna på ordentligt. Det var speciellt i Malmö där jag var både spelare och supporter. Allt utomlands är en ren bonus och sedan när jag vänder hem sluter jag cirkeln.  Så har det varit hela tiden. Alla jag känner, vänner och familj plus jag själv vill ju se mig tillbaka i Malmö FF en dag. Jag hoppas verkligen att det blir så också och att de vill ha mig när det är dags.

– Men det känns som om Danne ändå har en plats över till mig. Jag brukar faktiskt skriva till honom ibland och säga att han måste hålla en plats öppen. Det är kul att ha kvar en relation med MFF, att de följer mig och jag dem. Det är inte så många som har den Malmöanknytningen ute i Europa numera. Det är väl jag och Filip Helander. De andra har inte Malmö i blodet på samma sätt. Zlatan räknas inte. Drömmen hade ju varit att han kommit hem. men det har jag svårt att se.

Till återkomsten i Malmö blir av och han och Åsa kan flytta in i den nyinköpta bostaden i Åkarp njuter Pontus Jansson av nuet och succén i Leeds.

– Allt kan givetvis ändras. Jag hade en skitbra vår i Torino förra året. Sedan blev det som det blev, i fotboll kan det vända snabbt. Men jag trivs verkligen i Leeds. Gulden i Malmö kommer alltid att stå överst, framförallt det 2013 när jag var en så aktiv del av det. Fast skulle vi gå vägen via ett fullsatt Wembley är det klart att det blir väldigt stort.

– Framförallt för att jag redan när jag kom till Leeds sa att jag ville gå upp i Premier League med dem. Folk skrattade åt mig och sa, vet du vad Leeds är och är du medveten om allt skit som varit i klubben de senaste åren? Jag har ändå trott på det sedan dag ett, så det hade varit rätt skönt att få uppleva en sådan sak efter att jag nästan var ensam om att tro på det.

Kontraktet med Leeds är klart sedan ett tag och officiellt börjar ett treårsavtal gälla från den 1 juli. Fram till dess står han fortfarande som lån från Torino.

Efterhand som tiden går har skillnaden mellan Italien och England blivit allt tydligare.

– Träningsmängden i Italien var det som dödade mig. Vi tränade två och en halv till tre timmar varje dag och min kropp klarade inte den mängden. Jag är så glad att jag slipper det nu. Matcherna är en annan sak, där är så mycket adrenalin. Kroppen tar inte stryk på samma sätt och träningarna mellan matcherna i England är anpassade på ett annat sätt med mer fokus på återhämtning.

Fem omgångar återstår. 5 maj spelas den sista och Pontus har järnkoll på datumet för en eventuell avgörande play off-match på Wembley.

– 29 maj.

– Nu vann vi i lördags och studsade tillbaka. Målet är fortfarande play off. Trean möter sexan och fyran mot femman och sedan är det final på Wembley. Det är nästan så att man vill gå den vägen istället för att gå direkt upp. Vad tar Wembley, 90-95 000? Leedssupportrarna köper väl 80 000 av dom biljetterna. Så galet är trycket just nu.

På vägen in till Swedbank stadion och träningen kunde Pontus Jansson se hur träningsplanerna 5 och 6 grävts upp för att förbereda anläggningen av den nya träningsytan med hybridgräs. Inne i gymmet och på andra ställen i anläggningen har det också hänt saker. Mycket har redan förbättrats och mycket är på gång. Det gillar han.

– Skönt att de lagt pengarna rätt på träningsplaner, gym och att förbättra förhållandena i allmänhet istället för att köpa en massa spelare. Att de har tänkt så klokt. Laget är så pass bra redan att man kan prioritera andra saker. Sedan är det klart att alla pengarna gör det mycket lättare.

– I jämförelse med Torino och Leeds ligger Malmö i tydlig framkant när det gäller hur allt utanför fotbollen sköts och det är kul att se. Sedan kanske inte Italien är rätt land att jämföra med alltid och jag kan tänka mig att i Premier League med alla de pengarna de har är det en annan sak, men MFF ligger långt framme.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close