skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Ivo Vazgec: Jag har saknat att stå för en storklubb som Bois

Vem är egentligen den mustaschprydde galningen som ska vakta stolparna för Landskrona Bois 2017? I en öppenhjärtig intervju med Skånesport berättar Ivo Vazgec, 31, om hur trött han är på förlorarmentaliteten i svensk fotboll, hur han blev ”persona non grata” i Brommapojkarna och hatkärleken till Mjällbys kultspelare Marcus Ekenberg.

När Skånesport slår en pling till Bois-målvakten för att prata fotboll är han alldeles precis på väg in i duschen.
– Ring upp mig om en timme i stället!

Sagt och gjort.

Och vi börjar självklart med att konfrontera honom med helgens 0–2-förlust mot nykomlingen FK Karlskrona. Ett genrepsresultat som knappast bådar gott för det hajpade och förmodade topplaget Landskrona Bois.
– Alltså, vi borde ha vunnit den matchen med 5–0. Minst. Vi missar straff i första halvlek och skapar massa lägen. Sen gör de två skitmål, det sista på straff. Ett riktigt sånt tråkigt gäng. De har ingenting, säger Ivo Vazgec.

– De körde fan med en sexbackslinje i första halvlek.

Så var han i gång.

Ivo Vazgec är en spelare som inte drar sig för att säga vad han tycker. Han har aldrig varit rädd för att trampa någon på tårna eller röra upp känslor.

Ett karaktärsdrag som gjort honom till en färgstark profil i ett fotbolls-Sverige där de flesta andra gör allt för att sticka ut så lite som möjligt och försvinna i mängden.

Men det är också ett karaktärsdrag som inte alltid varit till hans fördel.

Det tyder också de tolv klubbadresser (se faktarutan lägst ned) han avverkat på elva år på.
– Alltså, de flesta kontrakt jag kritat på har varit korttidskontrakt. Det har med mitt rykte att göra. Grejen är att folk tror att jag bara är problem. Och visst, jag har haft en del problem vid sidan om, det kan jag inte förneka, säger Ivo Vazgec.

2014 blev han dömd i Jönköpings tingsrätt för förolämpning och hot mot polisman. Domen blev villkorlig, 120 dagsböter och ett skadestånd till polismannen på 15 000 kronor.

Händelsen inträffade mitt under brinnande säsong i Allsvenskan med Brommapojkarna. När det uppdagades blev han först avstängd av klubben, och sedan placerad i frysboxen efter avstängningen var avtjänad.

Vazgec gick också miste om matchbonusar på cirka 70 000 kronor.
– Pengarna är ingen fara. De skiter jag i. Men mitt rykte gick åt helvete och jag missade 19 matcher i Allsvenskan och sex Europa League-matcher på grund av vad som hände. Det finns inga pengar som kan ersätta de missade upplevelserna. Jag tycker inte att BP behandlade mig som en klubb ska behandla sin spelare. De gav mig timeout en månad, värvade en ny målvakt och sen sa de att den bästa spelaren skulle få spela. Men den målvakten [Davor Blazevic] som spelade släppte för fan in tre-fyra mål per match och jag var inte ens i närheten av att få spela ändå, säger Ivo Vazgec.

– Jag kände att de jävlades med mig. Jag vet vad många andra spelare har gjort, men de har fått fler chanser i Allsvenskan och Superettan. Det jag har gjort är inte ens i närheten av vad vissa av dem har gjort.

Två månader innan kontraktsslutet – med fem omgångar kvar av Allsvenskan – fick Ivo Vazgec nog. Mitt under ett pågående träningspass slet han av sina målvaktshandskar och slängde dem i marken – och därmed tackade han för sig som spelare i Brommapojkarna.

Sedan de incidenterna har inte toppklubbarna stått på kö för att få målvaktens signatur, precis.
– Jag tror att folk inte kan hantera karaktärer som mig. Tyvärr. Klubbar vill ha karaktärer som, efter de förlorat med 5–0, säger: ”Det är okej”.

– Jag tycker inte att det är okej. Man kan förlora en eller två matcher per säsong när man spelat bra och känna att det är okej. Men man kan fan inte förlora tre matcher med 3–0 och känna sig nöjd. Det går inte.

Syftar du på din tid i Brommapojkarna?
– Jag menar här i Sverige överlag. Man torskar med 3–0 och sedan säger man ”ja, men vi spelade ganska bra mellan minut 75 och 90”. Vad fan spelar det för roll? Jag är en sån som vågar säga det framför gruppen. Och då blir väl tränarna tagna på sängen och tar det på fel sätt.

Efter Brommapojkarna har Ivo Vazgec gjort en säsong i Superettan med Ljungskile 2015.

Under 2016 kritade han på för och vaktade buren för Husqvarna FF i division 1 södra.

Ett anmärkningsvärt år för Vazgec, som gjorde en av sina bästa säsonger någonsin.

Eller vad sägs som fem räddade straffar [av totalt tio straffar] och en utnämning till årets målvakt i Söderettan?
– Att komma till Husqvarna var en lättnad. Jag fick ett stort ansvar i Husqvarna och jag kunde vara mig själv, säger Ivo Vazgec.

Och det låter kanske som det perfekta slutet på 31-åringens fotbollssaga. Att varva ned i lugna, trygga Husqvarna FF, 30 minuter från Nässjö där han är uppväxt. Att slå sig till ro med vetskapen om sin ordinarie plats i laget och kunna pusta ut när kontraktet är säkrat, för en tiondeplats är alltid ett fullt godkänt resultat.

Då känner man definitivt inte Ivo Vazgec.

Sökaren, äventyraren, vinnarskallen Ivo Vazgec.
– När Landskrona Bois hörde av sig så fanns det inget annat än att tacka ja. Agim [Sopi, huvudtränaren] ringde upp mig och sa ”vi ska upp och så enkelt är det”. Jag är trött på att gå till en förening i typ Superettan och få höra att målsättningen är att ”man ska sluta någonstans i mitten”. Jag orkar inte med det längre. Då är det bättre att gå ner ett steg och satsa för att vinna.

Vazgec minns tillbaka till sin första match i Bois-tröjan på Landskrona IP. Under de inledande tio minuterna hade laget problem att komma upp i nivå och var kraftigt tillbakapressade. Då började publiken bua.

– Jag tänkte: ”Vad fan är det här? Det här är ju inte Sverige”, säger Ivo Vazgec och skrattar.

– Men det är ju då jag trivs! Det är såna krav jag gillar och det är exakt så det ska vara. Det är just det jag har saknat.

Då måste du ha älskat att spela för Slask Wroclaw i Polen [2009–2010]?
– Ja, där ska vi inte ens gå in på fansen. De är helt galna. Efter en förlust, tror du att man kan synas ute på stan då? Aldrig. Jag och två kompisar gick ut efter en match en gång, jag hade inte spelat för jag var skadad, men då såg fansen oss och skällde ut oss fullständigt för att vi var ute efter en förlust. Det var inte långt ifrån att vi åkte på stryk då, säger Ivo Vazgec.

Det låter inte som ett beteende som alla spelare hade uppskattat…
– (Skratt) Det passar min mentalitet. Och sedan när man vinner, då är man kung. Det kan jag lova dig. Då kan man göra vad fan man vill.

Nu är Vazgec alltså tillbaka i Landskrona Bois. Och han kommer inte nöja sig med en tredje- eller fjärdeplats.
– Nu ska vi gå och vinna den här skitligan. Så enkelt är det, säger han och drar paralleller till Bajens femåriga sejour i Superettan mellan 2010 och 2015.

– De förtjänade inte att vara där, organisationsmässigt och publikmässigt…du såg ju själv deras hemmapremiär nu med 30 000 på läktaren. Men det är svårt att ta sig upp igen när alla småklubbar kommer och gör allt för att vinna mot en. Det säger jag till grabbarna nu med: ”Alla kommer komma hit till Landskrona IP och göra sina livs matcher.” För dem är det årets match liksom.

Ivo Vazgec vet hur det är att vara på både sidorna av spektrumet.

Den 9 juli 2016 återvände han till Landskrona IP med sitt nederlagstippade Husqvarna FF.

Resultatet? 0–1 till Ivo Vazgec och Husqvarna.
– Jag räddade allt. En straff, massa frilägen…allt. Det var perfekt gräsmatta, 2000 åskådare på läktaren och riktigt bra tryck. Jag spelade på ren inspiration, säger Ivo Vazgec.

– Det är det vi får se upp med. Vi måste vara extremt fokuserade.

Du har ju varit runt en del och spelat; vem är den bästa spelaren du har spelat mot?
– Robert Lewandowski i Polen. Han spelade i Lech Poznan när jag var i Slask Wroclaw. Jag minns inte om det var i en träningsmatch eller seriematch men jag tror faktiskt att vi kryssade. Då var han riktigt ung men man såg direkt att den jäveln, han kommer bli bra alltså, säger Ivo Vazgec.

– Sen har jag ju mött Henke [Larsson] på träningarna i Landskrona, även om han var lite äldre då så märkte man vilken klass-spelare det var.

Och vem är den fulaste?
– På planen?

Haha, ja.
– Då måste jag ändå säga Marcus Ekenberg i Mjällby. Den jäveln har alltid jävlats med mig på hörnor och sånt. ”Bara in med bollen, han är så dålig”…det är därför jag har räddat två av två straffar mot honom. Jag vet inte om han är så överlag eller om han bara är sån mot mig. Men utanför planen är det inga problem, då hälsar vi som vanligt och så.

Min chef tvingade mig också att fråga; vad är grejen med din mustasch egentligen?
– Jag vet inte. Jag skaffade den i BP faktiskt. Jag skulle raka mig och så experimenterade jag lite sen tänkte jag: ”fan, så här ska jag ha det”. Min farsa har också haft mustasch sen han var 40-45 år. Jag trivs i den skitmycket. För två år sen skulle jag trimma den lite och då råkade jag ta lite för mycket, jag tog nästan bort hela mustaschen. Jag kände mig skitkonstig efteråt, så aldrig igen!

Om Landskrona Bois kan leva upp till förväntningarna i år och äntligen ta steget tillbaka upp i Superettan kan man bara spekulera i.

Men två saker är säkra.

Landskrona-fansen har fått en ny publikfriare mellan stolparna.

Och Ivo Vazgec har hittat hem igen.

Hem till hetluften och hem till sin hemmaborg.

André Eriksson

Fakta: Ivo Vazgec

Ålder: 31 år.
Längd: 190 centimeter.
Position: Målvakt.
Klubbar: Jönköpings Södra 2006–2007, AE Laris 2008, AaB Aalborg 2008, Assyriska FF 2008, IFK Norrköping 2009, Slask Wroclaw 2009–2010, Jönköpings Södra 2011, Landskrona Bois 2011–2012, Brommapojkarna 2013–2014, Ljungskile SK 2015, Husqvarna FF 2016, Landskrona Bois 2017–
Aktuell: Nyckelspelare i Landskrona Bois i jakten på seriesegern 2017.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close