MotorNyheter

Joel Eriksson redo för premiären i Formel 3-EM

örra säsongen utropades han till årets bäste nykomling – under 2017 återvänder Joel Eriksson till FIA Formula 3 European Championship med siktet inställt på en ännu större skalp. I helgen inleder den 18-årige Tomelilla-föraren jakten på en hägrande och prestigeladdad EM-titel; och han ställs inför en stor utmaning direkt i premiären. 

2017 års upplaga av Formel 3-EM drar igång på riktigt klassisk racingmark: den brittiska Formel 1-banan Silverstone en dryg timme norr om London.

Eriksson har trots sin låga ålder redan hunnit bekanta sig med flera av Europas främsta racingarenor – men just Silverstone är ett av undantagen. Vid sidan av de frågetecken som alltid präglar en premiär måste han nu därför dessutom snabbt hitta tillrätta på en för honom helt ny bana, där majoriteten av hans rivaler tävlat förut i olika sammanhang.

– Det ska bli grymt kul att komma igång med den här säsongen, säger Joel Eriksson.

– Att vi inleder på just Silverstone är lite extra spännande, måste jag säga. Jag har inte kört ett enda varv där förut, och jag har hört att det är en ganska svår bana. Det blir intressant att se hur vi står oss emot de andra den här helgen, inte minst de brittiska förarna och teamen som har massor av erfarenhet därifrån. Det blir en rejäl utmaning direkt, men det är bara att göra sitt bästa och lära sig snabbt.

Joel Eriksson – som i vintras testade en av BMW:s DTM-bilar och fortsätter att ingå i den bayerska biltillverkarens juniorprogram under 2017 – går in i helgens premiär med en lovande försäsong i ryggen. Ständiga topptider vid de officiella testerna i Ungern och Österrike har pekat på god form – men har också indikerat ett potentiellt extremt tätt samlat fält där bara några hundradelar kan vara skillnaden mellan vinst och förlust.

– Testerna har varit jämna, men jag tror att de flesta har haft mer att ge och många mörkar en hel del, avslutar Eriksson.

– Det är nu det gäller och det är nu vi får se hur snabba alla egentligen är. Det kommer bli grymt tufft i toppen, det är en sak som är säker, men jag tror på mig själv och teamet. Jag har sagt det förut; mitt mål i år är att vinna den här titeln och det är det enda jag kommer att vara helt nöjd med. Förhoppningsvis får vi en bra start i helgen!

Joel Eriksson fortsätter även den här säsongen sitt fleråriga samarbete med det tyska stallet Team Motopark, för vilka han tävlat under hela sin formelbilskarriär (som inleddes i ADAC Formel Masters 2014). Erikssons två teamkamrater är japanen Marino Sato samt tyske Keyvan Andres Soori.

För motståndet i kampen om EM-guldet står några av världens snabbaste formelbilsjuniorer, där tredjeårsförarna Callum Ilott (GBR) och Maximilian Günther (GER) väntas figurera högt upp i resultatlistan och där Michael Schumachers son Mick Schumacher (GER) i år gör en uppmärksammad F3-debut. Med i fältet finns också en annan F1-världsmästares son, Pedro Piquet (BRA), samt förare från F1-stallen McLaren, Force India och Ferraris officiella talangprogram.

Precis som förra säsongen utgörs varje deltävling i Formel 3-EM även i år av tre race. Normalt sträcker sig racehelgen från fredag-söndag, men påskens premiär sparkar igång redan nu på torsdag med fri träning och det första av två tidskval.

Samtliga säsongens 30 EM-race sänds LIVE på mästerskapets officiella hemsida: www.fiaf3europe.com.

Foto: Joel Eriksson Racing

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close