Nyheter

Ny stiftelse belönar Malmöidrottare

Amani Salman Ismael, Janet och Julie Chikane samt Benjamin Anderberg är en kvartett inom ungdomsidrotten som vid den stora Föreningsgalan i Malmö Arena den 21 april kommer att tilldelas stipendier på totalt 50 000 kronor från en ny stiftelse.

Det rör sig om en tjej från Malmö som 2016 blev svensk mästarinna på 4 000 meter terräng i F16-klassen samt tre dansare från Herrgården och Limhamn som år efter år ser till att Bow Down Dance Academy på Värnhem fungerar som ett pulserande andra hem för hundratals unga.

Den uthålligt snabbfotade löparen heter Amani Salman Ismael. Hon tävlar för MAI, där hon vid sidan av sin egen träning leder barngruppers träning tre gånger i veckan. Hon tilldelas 20 000 kronor.

Dansarna är systrarna Julie och Janet Chikane samt Benjamin Anderberg. De har från ingenting sedan starten 2010 utvecklat sin dansakademi till en hotspot för danssugna barn och ungdomar, ständigt med ett par hundra aktiva medlemmar, av vilka många kommer från tuffa miljöer. De tre delar lika på 30 000 kronor.

Det är den färska ”Lars Torekulls stiftelse för främjande av sund ungdomsidrott i Malmö” som delar ut stipendierna. I den ideellt arbetande styrelsen för stiftelsen sitter bland andra Pia Bosdotter Olson, tidigare flera år i styrelsen för Friidrottsförbundet, Bo Hultén, simorakel Eurosport, Anette Möllerström, basketlegendar redan i unga år, och Max Wiman, krönikör på Sydsvenskan.

Lars Torekull:
– Jag har efter ett kvartssekel i Skåne, varav de senaste drygt tio åren i Malmö, lärt mig att älska den här staden. I ett par år har jag funderat på om jag på marginalen skulle kunna göra något positivt för Malmö. Mot bakgrund av mitt eget idrottsintresse och tro på de goda exemplens makt, inte minst angeläget i en stad där individer inte alltid framställs i ett fördelaktigt ljus, hoppas jag att vi i stiftelsen ska kunna identifiera och uppmuntra fina föredömen och främja sund ungdomsidrott. Årets stipendiater visar att vi fått en flygande start.

unnamed-6

I styrelsens motiveringar till valen av stipendiater:

Asmani Salman Ismael. Med aldrig sinade energi, envishet, målmedvetenhet, noggrannhet, kunskapstörst samt passion för löpning visar Amani att även en tjej som följer muslimska traditioner kan träna och tävla på högsta riksnivå. Därigenom har hon lyckats bli svensk mästarinna i en individuell gren med skarpaste konkurrens.

Bow Down Dance Academy. Benjamin, Julie och Janet har i sin hängivna tro på dansens glädje- och frihetsskapande kraft lyckats aktivera och utveckla ungdomar till ökat självförtroende och social kompetens. De har hjälpt många yngre, en betydande del från socialt utsatta områden, att finna mål och mening i tillvaron. Några har fått jobb som danslärare.

Stiftelsen, med grundaren Lars Torekull som styrelseordförande, är en privat satsning, inget företag är involverat. Hustrun Angela och dottern Anna sitter i styrelsen.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close