skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Krönika: ”Kaxighet är bra – självbelåtenhet är det inte”

Antiklimaxen låg i luften när topptippade Kristianstad FC tog emot nykomlingen FK Karlskrona i premiären. Och visst blev det bortalaget som snodde åt sig alla tre poängen med sig hem efter slutresultatet 1–2. Men den stora frågan är inte vad som gick fel för KFC i dag – utan hur går man vidare efter det här?

Kristianstad FC har det sexigaste – och kanske också det bästa – fotbollslaget på väldigt länge. Man har varit på träningsläger i Bosnien. Värvat in stjärnor som Antonio Rojas och spetsspelare som Emil Åberg. Krossat Gais i Svenska cupen och stått upp länge och väl mot Dalkurd. Talanger som André Kamps genombrott väntar alldeles runt hörnet. Tidigt satte man målet att gå upp i Superettan och media har inte varit sena med att hänga på tåget. #KFCiSuperettan2018.

Tro fan att det skulle bli torsk i premiären mot nykomlingen FK Karlskrona.

För finns det något roligare än att komma till Kristianstads IP med vetskapen om att man kan förstöra festen och knäppa den där avlägsna släktingen som alltid skryter lite för mycket på släktkalasen på näsan?

Fråga Anders Torstensson och hans manskap. Karlskronatränaren stormtrivdes med förutsättningarna. Stark blåst, ojämn plan och lite sådär april-ruggigt premiärväder. Utan press och utan någonting att förlora – till skillnad från upphaussade Kristianstad FC.

Ja, FKK tackade och tog emot och lärde hemmalaget en viktig läxa.

Medan Kristianstad FC naivt försökte klacka och skottfinta sig ur varje situation på egen planhalva gjorde FK Karlskrona precis tvärtom. Man spelade primitivt och man spelade på KFC:s misstag. Och tro mig, de var en del. ”Karlskrona spelade med hjärnan medan vi spelade med hjärtat”, sa en förtvivlad ”Jocke” Persson i den mixade zonen efteråt.

Kristianstad FC skapade visserligen två frilägen precis i början av matchen. Och då kunde det stått 2–0 till hemmalaget och den här krönikan hade sett annorlunda ut. Men den dåliga skärpan – eller ”oflytet” – från förra säsongen tycks hålla i sig. Både nyförvärvet Emil Åbergs och storskytten Andréas Grahms avslut gick mitt på. ”Jocke” Perssons migrän fortsätter.

Två juniormisstag från KFC-försvaret senare stod det i stället 0–2 till FK Karlskrona. Först tappar man markeringen på tre-fyra motståndare på en indirekt frispark. Sedan står Saikou Jawneh och sover med bollen precis utanför eget straffområde och FKK kan enkelt avväpna honom och sätta bollen i nät. Strax därefter fumlar Jawneh med bollen igen och ger bort 0–3 – men då vinkar linjemannen för offside (av någon ytterst märklig anledning som ingen på pressläktaren kunde förstå sig på, då inlägget spelades snett inåt bakåt).

Där och då fick ”Jocke” Persson på KFC-bänken nog. Med bara fem minuter kvar av första halvlek signalerar han för byte och därmed var det färdigspelat för mittbacken Saikou Jawneh. Markeringen kunde inte varit tydligare för att visa sitt missnöje med spelarens prestationer.
– Det är tredje matchen i rad som samma spelare gör samma misstag och någonstans tar ju tålamodet slut, förklarade ”Jocke” efteråt.

Det kommer nog dröja ett tag tills vi får se honom i startelvan igen.

Men hey, en omgång är spelad av 26. Det återstår 25 matcher och 75 poäng att spela om. Däremot måste det hända något i KFC-lägret.

För kaxighet är bra – självbelåtenhet är det inte.

Division 1 södra är inte en serie man bara kan trixa hem på individuell skicklighet. Ibland är gräsmattorna ojämna och ibland blåser det. Då krävs en plan B och då krävs det att man kan dra ut en boll långt ut på grusparkeringen i stället för att spela sexig tiki-taka i eget straffområde. Offervilja, disciplin och smarthet. Tre saker som Kristianstad FC saknade i premiären.

Det är som ”Jocke” Persson sa. Det finns fruktansvärt mycket fotboll i de här lirarna. Men det går inte att springa runt och tro att man är något Champions League-lag.

Kan man bara inse det i tid och gå tillbaka till grunderna k-a-n man fortfarande vara med och slåss om uppflyttning till Superettan i höst.

Det är inte Champions League.

Men det är inte fy skam det heller.

André Eriksson

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close