FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

MFF måste bli bättre mot de sämsta

MFF ska slå Halmstads BK.

Men just där finns ett problem.

Förra året, och även tidigare, har MFF presterat som sämst poängmässigt just mot de sämre lagen. Medan segrarna hela tiden ramlat in i en strid ström mot toppkonkurrenterna har utdelningen blivit betydligt tunnare mot lagen som till slut hamnat bland de sex sista i tabellen. Säsongen 2016 var det riktigt illa.

Kan Malmö FF ta sex poäng på två raka matcher mot GIF Sundsvall och Halmstads BK är det därför ett välkommet trendbrott.

För även om HBK imponerat i inledningen av Allsvenskan blir det undre halvan till slut.

Och GIF Sundsvall var bra, men det finns flera bättre lag.

På sikt kommer det att bli helt nödvändigt för MFF att lyfta prestationerna mot bottenlagen och jag tror att 3-5-2 (eller 3-4-1-2) i offensiven är helt rätt väg att gå. MFF ska inte försvara lågt. Då är 3-5-2 perfekt.

Glöm heller inte att på Malmö FF:s väg ut i Europa påminner de första stoppen rätt mycket om undre halvan-lag i Allsvenskan. Alla pratar om Sparta Prag, Celtic, en dubbel Red Bull och Champions League. Men vi som var på plats i Ventspils och Vilnius vet att det kunde tagit slut redan där, mot mycket sämre lag.

Bygget av MFF 2017 är inte färdigt. Men jag tror att bolltryggheten, flexibiliteten, presspelet och allt det andra som trimmas in kommer att göra det lättare för MFF att besegra de sämre lagen både nationellt och internationellt.

Det kommer inte att fungera alltid och ibland måste man säkert anpassa spelet efter motståndet och ändra taktiken, inte minst defensivt. Men då är det ju bara att göra det.

Inför matchen mot GIF Sundsvall var det många som sa att MFF inte ska ändra i laguppställningen eller anpassa den defensiva taktiken mot sådana lag. Det strider mot MFF:s självbild och skulle vara ett tecken på dåligt självförtroende. Det är gammalt 70-talstänk.

I min värld ska MFF analysera alla lag lika noggrant och alltid göra de taktiska förändringarna och förberedelserna som krävs. Det är så naturligt att det egentligen inte borde behöva sägas.

Jag tror dessutom att just det faktum att man går ner på minsta detaljnivån i motståndaranalysen dagarna före samtliga matcher gör att det blir lättare att undvika bortamatcher som de MFF spelade mot till exempel Jönköping Södra, Helsingborgs IF och Landskrona BoIS (i cupen) förra året.

Mot Halmstads BK utgår jag från att det blir väldigt få förändringar i startelvan. Kanske inte ens någon. Magnus Pehrsson berättade att man tar med sig Felipe Carvalho som extraspelare upp till Halmstad och antydde att det berodde på att det kan finnas en viss osäkerhet kring någon av spelarna. I så fall tror jag att det handlar om Behrang Safari, som gick av några minuter innan fredagsträningen var klar.

En stor fråga finns det också kring de defensiva fasta situationerna.

MFF har inte varit bra på att försvara mot sådana under försäsongen och mot IFK Göteborg kom det insläppta målet på en hörna. Om MFF blivit bättre i den viktiga detaljen efter att ha lagt ner mycket jobb på att bli det fick vi aldrig riktigt svaret på mot GIF Sundsvall eftersom de skapade väldigt få hörnor och frisparkar. HBK är ett bra lag på fasta och kommer troligen att testa MFF hårdare.

En liten fråga, som kan bli stor, handlar också om planen. I premiären på Örjans Vall var planen okej. Nu har det regnat och regnat och regnat. MFF måste nog vara berett på att alla bollar kanske inte studsar som man vill.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close