HandbollHandbollsbloggenNyheter

Kvalextra: “Dags att lyfta på röven”

Team Eslöv var tvungna att vinna hemma mot Skånela idag om man skulle ha en chans att stanna kvar i SHE. Laget förlorade ju stort i det första matchen på bortaplan.
Och tamejtusan!
För första gången den här säsongen lyckades “Teamet” vinna en match på hemmaplan. Överlägset dessutom, med 26-18.
När man spelar för livet (dessutom inför 600 personer i publiken vilket är godkänt – inte mer) så brukar man som lag bli starkare. Eller knäsvagare…

Nu måste laget göra om insatsen på lördag klockan 15. Nästa säsongs serietillhörighet avgörs då. Och plötsligt har man fördel – och vind i seglet.
Så, kära Eslövsbor, då är det läge att lyfta på röven och gå på handboll. Det har ju inte skett så ofta i år…

***

På tal om Eslöv så lyckades Pojkar A i Eslövs HF vinna en internationell turnering nere i Prag.
H65:s semifinalseger i Challenge Cup var alltså inte de enda mellanskånska framgångarna i Tjeckien i påsk.

***

H43 har en av landets mest spännande och vassaste ungdomssektioner.
Då fungerar det inte att ha ett representationslag i “motionsserierna” om man vill behålla talangerna och träningsprodukterna när de ska ta steget upp i seniorhandbollen.
Därför var det en otroligt viktig seger för herrarnas A-lag idag när man på bortaplan besegrade Cyrus med 20-24 – och därmed tog steget upp i division två. Ett helt nödvändigt steg, men samtidigt bara det första. Tonåringarna växer snabbt och division två-handboll är knappast attraktivt mer än i ett utvecklingslagssammanhang (om ens det).

Nu måste klubben säkerställa att det finns möjligheter att sopa hem division två redan nästa säsong. Damlaget har gjort samma resa, från trean till division två via kval, och de gör ingen hemlighet utav att laget ska raka vägen upp i Allsvenskan.
För där hör föreningen hemma.
Med egna produkter ska H43 vara en förening som med sin enorma ungdomssektion är närmast självförsörjande på handbollsspelare. Allsvenskan ena året. Handbollsligan/SHE (eller vad högsta ligan råka heta i framtiden) andra året.
Förhoppningsvis har styrelsen lärt sig av läxan från de närmsta åren. I så fall ser framtiden ljus ut.

***

IK Lågans säsong är över.
Laget behövde vinna med en boll borta mot Skövde för att få kvalspelet att leva vidare, men 7-0 i röven de första tio minuterna sabbade allt.
Handbollstränare brukar prata om anspänning och inställning i matchinledningar. Utan att ha sett matchen drar jag mina slutsatser…
Visserligen jagade Hörbypojkarna ikapp till 16-15 i början av andra halvlek, men krafttömningen hade en baksida. till slut blev det brakförlust.

Det blir alltså division två-spel även säsongen 17/18. Frågan är vart…

***

Trelleborg HBK har också spelat klart den här säsongen. 600 personer lyfte laget, men det räckte ändå inte mot Baltichov.
Med tanke på handbollsintresset som puttrar i staden ska det bli intressant att se vad sporten har för utvecklingsmöjligheter i Trelleborg.

***

Som väntat säkrade OV Helsingborgs damer det Allsvenska kvalet mot Enköping – 2-0 i matcher blev det. 28-19 skrevs segersiffrorna till och därmed har föreningen två säsonger på sig att nå klubbens vision.
SHE.

***

Vinslöv torskade med tre bollar borta mot Silwing Troja.
På sin hemmaplan var Vinslöv ett annat lag.
Seger med 29-24. Sammanlagt 53-51 till Vinslöv – som nu ställs i ett nytt direktavgörande kval mot IFK Tumba.
Då är det plötsligt bäst av tre matcher som gäller. Vinslöv börjar hemma på lördag. En måstemmåstemåstematch.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close