Nyheter

Personlige Persson: “Fantastisk dansk dynamo”

Djurgården, en första test på var laget står inför Europakvalet?
Med några dagars reflektion efter överkörningen av Halmstad på Örjans Vall, den 100e matchen mellan lagen, har blickarna börjat vända sig mot matchen den 24:e april då Djurgårdens IF kommer på besök. Ett Djurgården som kan ge en försmak av vad som väntar i sommarens Europakval i första rundorna.
Jag tänker främst på att Blåränderna faktiskt fått igång sin något ålderstigna maskin och vunnit en match. Och med spelare som Kim Källström, Magnus Eriksson och Andreas Isaksson på plan har man en erfarenhet och till viss del hårdhet på plan som kan ge en försmak av kommande kvalmotstånd i sommarens Championskvalificering. Jag reserverar mig för att även Jonas Olsson kan finnas på plan, vilket jag hoppas, för det hade varit intressant att se hur firma Rosenberg/Cibicki hanterar en back av den kalibern. Men är det en ljumsk-skada han ådragit sig vore det synnerligen korkat att spela honom ens halvskadad, för det skulle kunna kosta honom minst 6v rehabilitering som följd istället.

Det är dessutom vid sådana här matcher som just nämnda spelare skulle kunna hitta den där extra tändvätskan för en prestation på den nivån som de här spelarna har inom sig. Såklart vill de fälla favoriten på hemmaplan, och gärna då på ett fullsatt Swedbank stadion. För allt annat än lapp på luckan vore för dåligt! Dessutom kan man ana ett bortafölje som nog gärna utmanar #12!
Och med Kim Källströms passningsfot får vi nog för första gången även se passningar som kommer utmana vår backlinje rejält, och där får vi se hur bra Lasse Nielsen är med sin Europarutin, och hur väl hans unge adept Franz Brorsson kan hänga med i svängarna. (Parantes1/ Franz är döpt efter Tysklands och Bayern Munchens forna storback Franz Beckenbauer, på initiativ av pappa Jonas Brorsson, en gång själv allsvensk lirare men i ”stålblåa” TFF) (Parantes 2/ själv har jag vänner som i sin tur döpt katten efter Franz B, så det där med namn och stora spelare förs alltid vidare på något sätt, vi får se vilket klös där är när det verkligen gäller!).

Franz Beckenbauer efter VM-guldet 1974.
Franz Beckenbauer efter VM-guldet 1974.

För som jag varit inne på tidigare är vi av tradition bortskämda med duktiga mittbackar. Det är bara att titta på de senaste namn som stått längst bak de senaste åren: Pontus Jansson, Filip Helander, Erik Johansson, Rasmus Bengtsson och Kari Arnason. Egentligen galet många olika namn på så få år, för är det något som brukar bli bättre med åren är det just mittbackspar! Och går vi längre tillbaka i tiden blir namnen inte sämre!
Då lär även den aktualiserade frågan kring fasta situationer komma att besvaras eller besannas. För både Kim K och Magnus Eriksson har fötter som ställer frågor på fasta. Magnus även med snabba instick, så utmaningen för backlinjen kommer att finnas där, och dom kommer behöva stöd av Lewicki i den form han är. Dock.. både Lewicki och Brorsson behöver få bort dom där indianarna man bjudit på senaste matcherna. För till slut straffar det sig!

Nog om utmanarna, tillbaka till Himmelsblått. Cibicki i all ära, och äras den som äras bör, för han har verkligen varit strålande i år. Men jag tänkte lägga några rader på, enligt mig, allsvenskans mest dynamiska och därmed även bästa innermittfältare Anders Christiansen. Såg ni stopp-passen som inte ens Rosenberg var med på efter alla sina år i Europa. Hopp upp på bollen och sen sätter han passen med bredsidan, lika lekfullt som vackert och därmed fotboll i den högre skolan. Lägger ni till arbetsförmågan från straffområde till straffområde, där frukten blev ett mål på Cibickis pass så förstår ni vilken fantastisk dansk dynamo han är. Och då är han troligtvis inte uppe i mer än 80-90% efter sin efterhängsna skada.

170416 Malmš FFs Anders Christiansen jublar efter sitt 0-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Halmstad och Malmš FF den 16 april 2017 i Halmstad. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91762
Anders Christiansen.

Visst, mot Halmstad fick han både plats och därmed även tid att briljera, men när ni bänkar er framför nästa match så lägg märke till hans första 3-5 steg. Den snabbheten ger honom platsen, och därmed tiden att kunna lösa de flesta situationerna han befinner sig i. Jag ser i dagsläget ingen annan innermittfältare med de egenskaperna. Gör ni det så tipsa mig gärna!
Mitt tips.. Jag tror Djurgården kommer att få löpa lika mycket utan boll som dom andra lagen fått, och då får vi se hur dom orkar hålla sina positioner och därmed låsa in Mackan och Cibicki. Vad slutar matchen då.. 3-0, samtliga mål i andra halvlek.
Ses på stadion!

Robert Persson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close