skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

H43 har en plan för att nå eliten igen

Den gångna säsongen lyckades både H43.s damer och herrar säkra serieavancemang via kvalspel.
Båda representationslagen huserar nästa säsong i division två – och resan mot eliten är påbörjad.
– Vi har en plan, säger ordförande Jonas Brandt.

H43:s damlag hymlar inte med sin målsättning. Klubben ska tillbaka till eliten. Med en framgångsrik och ytterst talangfull ungdomssektion krävs det representationslag i högre serier och utvecklingslag i de lägre seriesystemen för att på sikt kunna behålla ungdomarna.
Jonas Brandt tog över som ordförande för två år sedan.
– Då var det huvudsakliga målet att få klubben att överleva. Alla våra duktiga ungdomar måste ju ha någonstans att ta vägen. H43 ska inte vara en talangproducent till de andra klubbarna.

Nu har ni två representationslag som påbörjat resan tillbaka. Hur väl förberedda är ni för fortsättningen?
– Vi har en plan kring hur vi ska tillbaka till division ett eller Allsvenskan, eller ännu bättre, med båda lagen. I första hand ska det ske med våra egna produkter. Men vi får inte vara främmande för att förstärka där det behövs.
– Nu är det viktigt att vi etablerar oss i division ett, H43 ska inte stanna i division två allt för länge.
Men det är ju inte bara att promenera genom seriesystemen? Och inte minst herrlaget behöver nog förbättra sig på en del punkter?
– På damsidan skulle jag betrakta det som lite enklare att ta steget från ungdomshandboll till seniorhandboll. Vårat damlag utgörs av en stomme med flickor födda 98/99. Att ta steget från juniornivå till division två med herrar är tuffare, säger Jonas Brandt.

H43-tröjan i eliten 2008. Är de tillbaka snart?
H43-tröjan i eliten 2008. Är de tillbaka snart?

Den här säsongen har herrlagets tränare Jacob Anderberg även spelat mittsexa och försvarsgigant. Oftast större delen av matchtiden. Nästa år kanske herrlaget behöver en ”riktig” coach?
– Den analysen kan jag köpa. Vi ska ta diskussionen Jacob och Adrian Thonäng om hur vi ska lägga upp det nästa år. Föreningen har på kort tid lyckats få ett litet överskott i budgeten som skall ge oss en buffert att jobba med inför framtiden.

Från Elitserien till division tre. Hur har näringslivet i Lund ställt upp under H43:s renässans?
– Jag upplever att vi haft ett starkt stöd av våra trogna sponsorer. De som var med under tiden i elitserien finns även med nu. Man ska inte förringa kraften i en välskött ungdomsklubb ur ett marknadsperspektiv.
– En del tror jag beror på att vi varit väldigt tydliga med att satsningen görs lika mycket på damerna som på herrarna. Även i styrelsen är jämlikhetstänket praktiserat i verkligheten – hälften av medlemmarna kvinnor. Kring detta är vi väldigt noga. Det är ju även något som sponsorer tittar på – de vill vara förknippade med värdegrunder som de kan stå för själva.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close