skanesport_desktop-panorama-1

H65HandbollLUGINyheter

H65 krossade Skövde – klara för semifinal mot LUGI

H65 Höör krossade Skövde med 3-0 i kvartsfinalen och är klara för semifinal.
32-24 (15-11) var en maktdemonstration.
– Vi har aldrig spelat så här bra, säger sjumålsskytten Mikaela Mässing – som får ta sig an LUGI i en semifinal eftersom Sävehof valde att möta Skuru.

H65 Höör trampade gasen i botten direkt. Skövde, utan sin nyckelspelare Fatos Kücükildiz, förmådde hänga med hjälpligt. Men inte mer.
Halvtidssiffrorna skrevs till 15-11, sedan Emma Lindqvist på visslan bombat in bollen från tolv meter.
– Det kände som att det var mer press på oss än på Skövde, med tanke på hur dåliga vi var där uppe i senaste matchen. Vi hade hemmaplan, en omställning från Europacupen och satte mycket press på oss själva. Skövde behövde bara köra och spela för livet, säger Mikaela Mässing.

Sex minuter in på den andra halvleken kastade Skövdes tränare Anders Frisk in sitt timeoutkort. 15-11 i paus hade blivit 19-13. Sex måls övertag för Höör som hade matchen i sin ficka.
Frisk svor, gormade och stampade som en akterseglad pirat som fått kvarskatt, men fick ändå inte till någon jätteupphämtning. Om något blev det mer chansartat och svajigt och båda hållen.
När Ola Månsson lämnade in sitt timeoutkort med elva minuter kvar stod det 24-20 på tavlan. Ett förrädiskt försprång för en del lag, lagom bekvämt att slappna av till, men inte för H65.

När Jonna Linnéll någon minut senare handledslobbade in 26-20 från sin högerkant bjöd hon på ett leende i hemspringet som annars bara barn på väg ut från skolan under sommarlovets första dag brukar ha på läpparna.
Då visste alla. Inklusive Skövdebänken hon sprang förbi. H65 var klara för semifinal.
Sista sjättedelen av matchen blev en promenad i parken en ljummen sommarkväll bland kvittrande fåglar, stånd med nygräddade våfflor och doft av syrén. 32-24 skrevs segersiffrorna till.
H65 är för tredje gången någonsin klara för SM-semifinal. Dock har laget aldrig nått längre. Två 0-3-förluster mot Sävehof är facit i de sammanhangen.

Mikaela Mässing var mäkta nöjd. Tillsammans med Emma Lindqvist och Jessica Ryde var hon bäst i det annars väldigt jämngoda röda hemmalaget.
– Jag har aldrig sett oss spela så här bra, men tycker samtidigt ändå att vi har mer att ge, säger Mässing.
Hur nära formtoppen är ni?
– Nittio procent.
Nu väntar semifinal mot LUGI. Sävehof valde Skuru.
– Jag tror fan att allt kan hända. Oavsett motstånd gäller det att vi får fullträffar hela tiden. Jag tror att det går till fem matcher.
För din egen del fungerar det allt bättre på planen?
– Jag har ju bara spelat en halv säsong efter korsbandsskadan och det känns allt bättre både i kropp och huvud. Självförtroendet betyder mycket.

Tränare Ola Månsson var såklart nöjd.
– Vi hade en plan som följdes. Efter varje tiominutersperiod vi gick vi sakta ifrån i målprotokollet. Jag trodde att Skövde skulle ändra mer på sina taktiska grejer, men så blev det inte.
Håller du med om att du har en trupp i toppform?
– Njae, slitaget har varit hårt och nu är det en hel del skavanker. Därför är det perfekt att få lite vila nu inför fortsättningen. Självförtroendet är det annars inget fel på. Men utan självförtroende kommer man inte till final.
Hur ser du på fortsättningen?
– Målsättningen innan säsongen var att gå långt i Europacupen, ta en ny Europacupplats och att vinna minst en semifinalmatch. Jag tror vi fixar rubbet och lite till, säger Ola Månsson.

Hur ser du på en semifinal mot LUGI?
– För det första så valde Sävehof Skuru för att vi är ett bättre lag än Skuru. Hur som helst kommer det att blir väldigt tufft. LUGI har bara förlorat två gånger på hela säsongen och vi har inte lyckats ta dem vare sig hemma eller borta. Som vanligt kommer målvakts- och försvarsspelet bli avgörande.

Bäddat för folkfest blir det. Och ett skånskt finallag blir det.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close