HandbollHandbollsbloggenNyheter

Viktigt meddelande till boende i Lund

Lundabor!
Ni kanske inte vet om det ännu.
Men så här är det:
Ni har i Lund två av Sveriges bästa handbollslag. Både på herr- och damsidan topp två i Sverige.

Jaså!? Ni hade ingen aning om det?
Det är lugnt. Ni har fortfarande chansen att få uppleva det bästa som klubben, och svensk handboll – och svensk idrott, kan erbjuda. SM-slutspel. Högst troligen med semifinaler för både herrar och damer med vettiga chanser att nå finalen i Malmös ytterområden (Hyllie, det går tåg dit) den 27 maj.

Kanske har ni missat LUGI:s framfart för att ni inte hittat matchannonserna i havet med nonsens bortom kultursidorna i Sydsvenskan? Kanske har klubbens sociala medie-flöden inte nått er?
Nåväl.
Nu är det dags att offra en kväll i kolonistugan, hoppa över “Ring P1”, spela in Café Norrköping på er VHS-kassett. För nu djävlar är det allvar. Nu har ni en plikt som 046-medlemmar.

Ikväll tar LUGI emot Ystads IF i ett Skånederby och det är på gränsen till närvaroplikt. Det finns ingen garderob att hänga in rocken i, men jag lovar att de generösa sätena tillåter att ni har den i knät.

När LUGI vann den första semifinalen mot Ystad kom 2017 personer av 3000. Daniel Sirensjö, handbollstoken på twitter (följ honom) med för mycket fritid, har räknat ut beläggningsgraden för varje lag/arena. För LUGI:s del innebar det 67%.
Det hade inneburit IG på en tenta (eller hur nu sådana bedöms, jag har som ni märkt inga studieskulder…).

På båda damlagens matcher mot Kristianstad kom en bit över 800 personer. Det kanske kan anses okej på ett sätt. Men när laget nu ska spela semifinaler mot H65 Höör (det blir fem matcher, det kan jag nästan utlova), då måste det smälla betydligt mer.
I fjor kom det 1510 personer i den femte och avgörande kvartsfinalen lagen emellan. LUGI vann den gången. Jag är absolut inte säker på att de gör det denna gång.
Jag har nämligen sällan eller aldrig sett H65 Höör så bra som de är nu. LUGI har Sveriges bästa försvar. H65 har Sveriges bästa målvaktspar.

Kan man till och med fylla hallen?
I dagens kvartsfinal för herrarna framtida semifinaler för båda LUGI-lag?
Klart att man kan. Ungdomslagen har spelat klart, de flesta åtminstone. Det borde vara obligatorisk sittning.

När jag var fotbollsknatte var jag besatt av mitt representationslag. I det fallet Västra Frölunda IF i fotboll som spelade i Allsvenskan. Men även ett division fyra-lag som hette Kaverös BK. A-lagsspelarna var mina idoler och jag satt även på träningarna och sög i mig deras träningsmoment, hur de pratade, vilka skor de hade och så vidare. Var bollkalle på varje hemmamatch. Det ser jag aldrig hos dagens ungdom. De tar en selfie och lägger på instagram.
Med andra ord var det bättre förr. Långt före Pokemon, FIFA och annan dagdrivarverksamhet som ersätter arbete och självrespekt (idiotförklaringar undabedes, dem kan ni skicka till chef peter.osterlind@compone.se).

Så. Kära trötta Lundabor.
Nu är ni så förbannat goda och går på handboll. Sudokorutorna kan ni lösa efteråt. Surdegsbrödet kan ni baka i morgon. Kulturkuben kan ni titta på när som helst.
Jag lovar. Ni kommer inte att ångra er. Möjligtvis blir ni ett halvår äldre av att uppleva tekniska fel, ribbskott och felaktiga utvisningar i en förlängning – men det är värt det.

***

Jag noterar för övrigt att det fortsätter att koka över i Kristianstads HK. Agnes Rutqvist stängdes av säsongen ut (en match…) efter sin utdömning av Lennarth Ebbinge efter den andra kvartsfinaltorsken.

Jag noterar även att det inte är första gången en spelare lackar ut på Ebbinge. H65:s Anna Olsson beskrev honom som oproffsig och bröt sitt kontrakt hellre än att vara kvar i klubben ett extra år. Hon var beredd att sluta helt med handbollen, men H65 köpte loss henne från kontraktet och nu kan hon vinna både SM-guld och Europacupsguld inom någon månad…

Att en person som Ulf Schefvert nu kommer in i laget med sin värme, humor, rutin och sitt kunnande tror jag är helt rätt för klubben. Personalen och ledningen i KHK behöver dra åt samma håll. Först då kan föreningen på allvar bland sig i den absoluta toppen. Uffe är nyckelen.

***

Niklas Harris till Ystads IF som hjälptränare?

Låter kul. Även om jag inte fattar vad rollen går ut på i detalj. Hur som helst är det en signal från klubben att man gör en allvarlig satsning och Harris har ju vart med på resor från aktuell division (ett) till högsta eliten tidigare. Han vet vad som krävs för att ta de här stegen på kort tid.

Men mer om det i ett annat sammanhang (pod) lite senare.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close