Nyheter

Hallbäck till Ystad ”för att vinna titlar”

Som spelare har Jerry Hallbäck vunnit väldigt mycket i RIK och landsaget.¨
Som tränare – not so much.
– Jag vill ta nästa steg i min karriär och vinna saker som tränare – därför valde jag Ystad, säger Hallbäck.

Jerry Hallbäck lyckades kvala kvar sitt Aranäs i Handbollsligan. Det var ungefär något sådant som förväntades innan säsongen och han hyllades ordentligt, som bilden antyder, efter torsdagens sista match. Aranäs har varit ett jojolag mellan högsta serien och Allsvenskan med en stor produktion av egna spelare. Som tränare har han varit i klubben från 2004-2008 och från 2012-2017.
– I Aranäs har jag trivts fantastiskt bra. Klubben har en tydlig målsättning och jobbar, precis som Ystads IF, men att bygga ett elitlag mycket från egna talanger. Men vi har inte varit med och slagits om medaljer. Om titlar. Jag ville ta nästa steg i min tränarkarriär för att få möjligheten att vinna titlar.

Som spelare kan nämnas att Jerry Hallbäck tog SM-guld med Redbergslid sju gånger. I landslaget har han ett VM-brons och ett EM-guld.

17 år sedan. Redbergslid slog Drott i SM-finalen och Jerry Hallbäck firade. Den känslan vill han åt igen...
17 år sedan. Redbergslid slog Drott i SM-finalen och Jerry Hallbäck firade. Den känslan vill han åt igen…

Fanns det många andra alternativ?
– Nja, en del andra svenska klubbar och några i grannländerna. Men jag valde Ystads IF för att det är en klubb som står för samma värderingar som mig och som bygger långsiktigt.
Anton Hallbäck, Jerrys son, är en viktig pusselbit i YIF:s lagbygge.
– Men att han spelar i laget har inget med mitt beslut att göra. Visst, eftersom jag följt honom i Ystad och hälsat på i staden så ha jag fått en bra överblick över helheten. Men jag hade valt Ystad även om ”junior” spelat i en annan förening.

Du har tidigare varit förknippad med väldigt få klubbar.Redbergslid och Aranäs. Är du i Ystad för att stanna?
– Alltså, jag vill göra saker och ting långsiktigt. På den punkten har jag och YIF samma tankesätt.
Nyss löste du uppgiften med Aranäs och kan pusta ut. Hur mycket har du kunnat tänka på ystad sedan det blev officiellt att du ska ta över nästa säsong?
– Helt ärligt har jag inte alls funderat så mycket på det. Man har mest konstaterat vissa saker om hur laget presterat. Men jag har haft ett finger med i spelet när det gäller sammansättningen av tränarteamet där jag får Oscar Carlén och Magnus Lindén. Magnus känner jag ju väldigt bra sedan tidigare och Oscar blir skåningen som kompletterar oss. Det blir en perfekt mix tror jag. Oscar tycker jag var en fantastisk spelare, men han har även imponerat som expertkommentator i TV.
– Den 1 juni kör vi igång med laget. Det är då jag blir skåning officiellt. Fram tills dess kommer jag att ta det mesta på studs.

Det finns för övrigt ytterligare en anledning till att Jerry Hallbäck har en speciellt god inblick i Ystads IF.
– Jag är ju förbundskapten för ungdomslandslaget för 98.99:or. Ett par av killarna i det laget kommer från Ystad och vi har ett mästerskap att spela i sommar. Eftersom Ystads IF har väldigt många egna lovande spelare underifrån som jag har koll på, som klubben dessutom vill satsa på, underlättade beslutet.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close