Nyheter

Motor: Tomelillatalang på pallen i premiären

Premiären av RallyX Nordic resulterade i brons för Supercar Lites-föraren William Nilsson.
– En tredjeplats känns jättebra. Det blev en grym inledning på säsongen och planen är att fortsätta i samma stil, säger den unge skåningen.

Rallycrossäsongen har kickat igång och det var på norska Grenland Motorsportsenter som den första deltävlingen av RallyX Nordic kördes. William Nilsson, som tävlar för det framgångsrika teamet JC Raceteknik, är nöjd med årets inledande bronsplats.
– En tredjeplats känns jättebra. Mitt mål med tävlingen var att komma på pallen, vilket jag lyckades med. Så det blev en grym inledning på säsongen och planen är att fortsätta i samma stil, säger 17-åringen från Tomelilla.
Totalt 16 förare kom till start i rallycrossens näst högsta klass Supercar Lites. Segrade i klassen gjorde Simon Olofsson, följt av JC Raceteknik-föraren Sondre Evjen på andraplats.
– Konkurrensen är hård som satan. Det finns många snabba förare som visade framfötterna idag. Jag tror aldrig att det har varit såhär hård konkurrens. Simon är vass och har vunnit tävlingar internationellt, även Sondre är riktigt duktig.

I grundomgången var Nilsson med och fightades i toppen. Under semifinalen var han startsnabbast och ledde. Men en raceincident mellan tre andra förare gjorde att heatet rödflaggades. När det startades om hade Nilsson problem med växelspaken. Det resulterade i en tjuvstart som bestraffades med dubbla vändor i alternativspåret.
– Växelföraren gick sönder vilket gjorde att jag fick köra hela semifinalen på femmans växel. Det kändes förargligt som fasen, men samtidigt var det kanske tur att det hände då och inte i finalen.
Eftersom endast två andra förare som kom till omstart kunde Nilsson trots oflytet kvalificera sig vidare till final. Väl i final hade han bra tempo, vilket räckte till en tredjeplats.
– Att sluta på pallen efter att ha startat från sista led i finalen känns skönt. Det visar att man kan göra radikala grejer från yttern. Jag kom ut som trea i starten och då var det bara att gasa. Jag tog rygg på min teamkompis Sondre Evjen och pushade på, men det räckte inte för att passera honom.

foto-mads-erik-hoiland

Näst på tur i den fullspäckade rallycrosskalendern är RX2 International Series, 13-14 maj i Belgien. Nästa tävling i RallyX Nordic blir Arvika 3 juni.
– Nu kommer jag ta en vecka för att smälta det som hänt i Grenland, och sedan börjar jag ladda om. Jag kommer försöka behålla jämnheten som jag hade här resten av säsongen. Självklart är det viktigt att köra så fort man kan, men det går inte att vinna om man inte är jämn i körningen och lyckas undvika krascher.

Foto: Pallbild: Micke Fransson / RallyX Nordic. Åkbild: Mads Erik-Høiland

Relaterade artiklar

Back to top button
Close