Nyheter

Många skånska lerduveskyttar i Världscup

Förra året hade Sverige stora framgångar inom lerduveskyttet i de olympiska disciplinerna. Två världscupsegrar i skeet, flera placeringar precis utanför final och så till sist – ett skeetsilver på OS. Året efter ett OS-år är lite av ett mellanår sett till den olympiska fyraårscykeln och därför har Sverige valt att ligga lite lågt på världscupen i år. Svenska skyttar deltar på en enda världscup i lerduva och det är den i Larnaca, Cypern, som drar igång nu på söndag.

Sverige ställer upp med aktiva i alla discipliner. Först ut är Therese Lundqvist i damernas skeet nu på söndag. Samma dag sätter skeetherrarna, med OS-tvåan Marcus Svensson och OS-finalist Stefan Nilsson (bilden) samt Edvin Moberg, igång med första dagens tävlande av två. Här skjuter också Fredrik Larsson utom tävlan på MQS-plats (Minimum Qualification Score).
– Med tanke på att det är året efter OS och Stefan och Marcus har tagit det lite lugnare nu så ska det bli spännande att se vart de står. Jag tror att de ändå ligger hyfsat till och har möjligheter att kunna prestera bra, även om de ligger efter i träningsvolym jämfört med normala år. Men både Edvin och Therese har förberett sig på ett normalt sätt och har bra förutsättningar för att prestera bra utifrån sin egen nivå, där de en bra dag kan ha chans på final, säger sportchef Jonas Edman i ett pressmeddelande.

På onsdag nästa vecka tävlar Håkan Dahlby i dubbeltrap, en disciplin som av Internationella Skyttesportförbundet är föreslagen att plockas bort från OS-programmet. Dahlby skjuter därför också trap dagarna efter, på MQS-plats.
– Håkan har tränat rätt normalt, bara lite mer trap än vad han brukar. Får se om det är gynnsamt eller mindre gynnsamt för dubbeltrapen, säger Jonas Edman.

I trap hittar vi också Andreas Norlén som så sent som i februari sköt hem en andraplats i en Grand Prix-tävling just på Cypern. Även Rickard Levin-Andersson och Niklas Granqvist tävlar i trap, liksom Pia Hansen i damernas tävling.
– Det ska det bli spännande att se om Andreas kan fortsätt att hålla i sitt fina skytte från tidigare på säsongen. Han sköt jättebra på Cypern GP och på första landslagstesterna i Sverige, så han har verkligen haft ett fint skytte så här långt. Att det ska räcka till final är mycket att begära, men det ska bli kul att se honom, säger Jonas Edman.

För alla som går till final väntar nyheter jämfört med i fjol. Finalerna är numera sådana att en skytt i taget elimineras.
– De nya finalerna är bara ett test under 2017. Därefter ska beslut fattas om det ska vara finaler med medaljmatcher, som de senaste fyra åren, eller med kontinuerlig utslagning. Så det här är test-år. På papperet ser finalerna bra ut, men vi får se hur det är i praktiken, säger Jonas Edman.

Utöver det individuella tävlandet kommer Andreas Norlén och Pia Hansen att avslutningsvis delta i en inofficiell mixed team-tävling i trap, i form av ett testevent, en tävling som i framtiden kan komma att bli del av det ordinarie programmet.

DELTAGANDE SVENSKA SKYTTAR
Marcus Svensson, Landskrona-Saxtorps JSK
Stefan Nilsson, Trelleborgs JSK
Edvin Moberg, Oppunda JSK
Fredrik Larsson, Karlstad JSK
Therese Lundqvist, Uppsala JSK
Håkan Dahlby, JRF Nykvarn/Södertälje JSK
Andreas Norlén, Uppsala JSK
Rickard Levin Andersson, Skepplanda SpS
Niklas Granqvist, Hässleholmsortens JSK
Pia Hansen, Hässleholmsortens JSK

TÄVLINGSPROGRAM
Söndag 30 april:
Skeet dam + skeet herr (dag 1)
Måndag 1 maj: Skeet herr (dag 2)
Onsdag 3 maj: Dubbeltrap herr
Fredag 5 maj: Trap dam + trap herr (dag 1)
Lördag 6 maj: Trap herr (dag 2)
Söndag 7 maj: Trap mixed team – testevent

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close