Nyheter

Skånska stipendiater: Han lyfter flickfotbollen i Broby

Flickfotbollen i Broby mår bättre än på länge.
En av anledningarna heter Ola Odebäck.
– Fler tjejer ska få lysa och skina. Killarna ska inte komma i första hand. Därför brinner jag för det här projektet, säger Odebäck – en av 200 idrottsledarstipendiater från Sparbanksstiftelserna i Skåne tillsammans med Skåneidrotten.

Ola Odebäck befann sig på toppen av karriärstegen i Stockholm. Som managementkonsult arbetade han ända uppe på ministernivå och inom näringslivet högre toppar.
Men som så ofta i livet kom han till ett vägskäl.
– Jag och min fru fick barn. Efterhand märkte vi att vi aldrig träffade dem. Livet handlade plötsligt väldigt mycket om planering och logistik. Vi hade helt andra idéer kring vad vill med livet.
Lösningen?
– Vi sålde av allt och flyttade ner till bokskogarna utanför Broby, vid Tydingesjön. Det kändes som helt rätt plats för vår familj.

Valet av plats var såklart ingen slump. Steget från Södermalm till Östra Göinge är det få som tar bara sådär – om man inte blint och slaviskt följer kvadratmeterpriset på bostäder.
– Jag är uppvuxen här. En stor del av min barndom spenderades hos Broby IF och fotbollen var alltid en given ingrediens i livet.
Som aktiv spelare var Ola inte så tokig. En av de bättre i bygden när det gäller 70-årgången och som bäst blev det spel i division två (under studietiden i Östersund).
– Jag var och provtränade med MFF när de hade spelare som Martin Dahlin, Mats Engqvist, Jocke Nilsson, Patrik “Bjärred” Andersson och Jonnie Fedel. Det blev inget då och jag var även och provade hos HIF, men karriären lyfte aldrig helt.

Som tränare och ledare har Ola fortsatt sin relation med fotbollen och under åren i Stockholm kom han att bli en brinnande kraft i Hammarby IF.
– I Hammarby var det inom flickfotbollen som jag engagerade mig och jag vill fortsätta med den biten i Broby. När vi flyttade ner för tre och ett halvt år sedan fanns här bara ett damlag. Nu finns det dessutom två flicklag (9-11 år och 12-14 år – båda lagen har uppemot 15 spelare) samt en knatteskola som startar i sommar.
Du verkar uppenbart satsa på flick/dam-fotbollen?
– Så är det också. Fler tjejer ska få lysa och skina. Killarna ska inte komma i första hand. Därför brinner jag för det här projektet som i långa loppet går ut på att dels forma människor men också att få så många tjejer som möjligt att spela fotboll så länge som möjligt.
Broby är annars förknippat med andra idrotter. Åtminstone för unga flickor.
– Vi vuxna har våra egna föreställningar om “hur det ska vara”. I Broby har det av tradition främst varit gymnastik, simning eller ridning som gällt. Mest troligen väljer de då inget av alternativen. Den här utvecklingen är ingenting som flickorna själva valt. Det är inte idéer som de själva skapar. Det är reproduktioner från vuxenvärlden.
I orter av Brobys storlek saknas det ofta underlag, sägs det?
– Det saknas inte tjejer. Det saknas föreningar som är beredda att satsa på tjejer.

Vad vill du åstadkomma med ditt “projekt”?
– Jag vill att fler ska få upp ögonen för fotboll. Att fler tjejer ska få lysa och skina. Killarna ska inte komma i första hand.
Hur märker du att det gör skillnad för tjejerna?
– Ofta ser man det kring tjejer som det kompetensmässigt inte går så bra för. Lagkamraterna är otroligt uppmuntrande – och det gör mig så glad. Det är precis det jag vill åt. Sedan finns det individer som är enormt talangfulla och kan gå hur långt som helst, men det är inte det primära. Det är häftigt att se hur flickorna växer som människor. Känslan av att bygga ett team är obeskrivlig och de som inte är vassast på plan har andra egenskaper som är enormt värdefulla.

“Projektet” som Ola kallar det innebär sociala aktiviteter som tack vare hans kontaktnät går utanför de vardagliga ramarna.
– Tidigare har vår flicksektion i Broby IF arrangerat ett utbyte med Hammarby. För två år sedan åkte upp till dem och i fjor kom 30 Hammarbyare till Broby. I mitten av maj åker vi till Hammarby igen.
Och det är inte vilken utflykt som helst.
– Hela laget får träffa landslagsledningen där den assisterande tränaren Lillie Persson tar emot och pratar om mästerskapen som ligger framför dem. På lördagen tränar vi med Hammarbys flicklag under ledning av A-lagsspelare och sedan får vi en kväll ihop som Hammarby arrangerar med den ena kändisen efter den andra. Eventuellt är Brobys flicklag sedan maskotar under söndagen när Hammarby möter FC Rosengård på Zinkensdamms IP.
Wow!?
– Exakt. Jag hoppas att många får en wowupplevelse. Allt är sponsrat via Skåneidrotten, kommunen och Sparbanksstiftelsen, bland andra.
Inget av detta hade naturligtvis varit möjligt utan Ola Odebäcks starka engagemang.
– Allt drivs helt inom mitt projekt – som jag hoppas kunna ta till nästa nivå snart. Med hjälp av Skåneidrotten håller jag just nu på att läsa in mig på aktuell forskning gällande föräldrarnas roll i sin relation till sina barn. Det är ett väldigt aktuellt ämne där det alltid behövs mer kunskap och förståelse.
Broby IF får 3000 kronor och du 7000 kronor. Har du öronmärkt pengarna?
– Nja. En möjlighet är att i sommar ta hela laget till Köpenhamn för att gå på Tivoli. Det vore också en fantastisk upplevelse som stärker banden mellan tjejerna ytterligare.

Christoffer Ekmark

Läs även:

200 skånska idrottsledare prisas – här är hela listan

Relaterade artiklar

Back to top button
Close