skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Skånska stipendiater: Rodden ändrade hennes liv

Maria Pelvén i Helsingborgs Roddklubb tillhör världseliten i kustrodd.
Nu vill hon få klubben att växa ytterligare.
– Min målsättning är att många fler ska upptäcka sporten, säger Pelvén – en av de 200 stipendiaterna från Sparbanksstiftelserna i Skåne tillsammans med Skåneidrotten.

Egentligen var det friidrott som gällde. Maria Pelvén tävlade inom flera grenar, men började mer och mer att specialisera sig på 800 och 1500 meter. Tills en knäskada satte stopp och karriären lades på is.
Då förändrade en promenad på Gröningen i Helsingborg allt.
– Det var Öppet Hus hos roddklubben. Jag visst ingenting om sporten mer än att det man sett på TV. OS vart fjärde år, du vet. Det var knappt att man såg det som en sport innan. Men de hade båtar framme och en roddmaskin som man fick testa på.

Roddsporten greppade omedelbart tag i Maria.
– Eftersom jag har en gedigen träningsbakgrund så var uthållighetsmomentet inte den stora utmaningen – tekniken var den svåra biten. Men jag fick mycket hjälp av min tränare Peter Berg och rätt omgående förstod vi båda att jag var rätt bra på att få fart på grejerna.
Att vara bra är en sak.
Att få hela livspusslet att stämma in är en annan. Att Maria lyckats med det är speciellt mäktigt.
– Under många år har jag kämpat mot anorexi och viktproblem. Till och från fick jag lägga idrotten åt sidan. Lyckligtvis fick jag hjälp och skapade bättre förutsättningar för mig själv. Sedan några år mår jag mycket bättre och kan satsa på rodden ordentligt.

I den individuella sporten kustrodd började Maria Pelvén att tävla allt mer framgångsrikt.
– Genombrottet kom under en tävling i Barcelona då jag slog världsmästarinnan. 2015 gjorde jag själv debut i VM och slutade fyra i Peru. I fjor blev det en femteplats i Monaco och i oktober väntar årets stora mål – VM i Frankrike, vid Genevesjön.
I en sjö alltså? Är inte all kustrodd vid havet?
– Jo, normalt sett. Men tydligen ska förutsättningarna nu passa sporten. Förhoppningsvis blir det väldigt blåsigt.
Du gillar när det blåser?
– Absolut. Ju tuffare förutsättningar som kräver mer fysiskt av deltagarna desto bättre för mig.
– Helsingborg härdar nämligen. När man tränar i hamnen här kommer vågorna från alla håll. Kul och jobbigt på samma gång.

Den individuella satsningen på rodden är dock inte det som gjorde att Helsingborgs Roddklubb nominerade Maria som stipendiat.
– Jag har börjat arbeta för att få klubben att växa. Vi ska dra i gång en motionsverksamhet och vid sidan av har jag utbildat mig till tränare och tränar andra medlemmar. Min målsättning är att många fler ska upptäcka sporten. Det finns fler exempel på människor som sysslat med andra idrotter och upptäckt rodden senare i livet. Med rätt träningsmöjligheter kan man komma långt.

Vad har du för planer civilt annars?
– Jag utbildar mig just nu för att arbeta med kost- och hälsofrågor anpassat för idrottare. Jag vet att det finns ett stort behov av sådant arbete även på högsta nivå.
Vad betyder det här stipendiet för dig personligen?
– Det är ett stort erkännande. Naturligtvis känner jag mig uppskattade och det är ett kvitto på att man gör någonting bra. Det kom som en stor och glad överraskning.

Christoffer Ekmark

Läs även:

200 skånska idrottsledare prisas – här är hela listan

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close