Nyheter

Dragan Brljevic inför heta semifinalderbyt LUGI-H65

H65 och LUGI möttes i kvartsfinalen i fjor. Då drog LUGI det längsta strået, för att i nästa skede åka ut mot Skuru i semifinalen.
Skillnaden nu och då?
– Båda lagen är bättre och det kan sluta hur som helst, säger LUGI-trotjänaren Dragan Brljevic.

LUGI-publiken får sin beskärda del av mustiga Skånederbyn i dessa slutspelstider. Först LUGI mot Ystad i en kvartsfinal för herrarna och nu LUGI mot H65 Höör i en semifinal för damerna.
Och att det skulle bli så var Brljevic säker på efter kvartsfinalerna.
– Jag var 100 på att Sävehof skulle välja Skuru. Av den enkla anledningen att H65 är ett bättre lag än Skuru – just nu.
– Hade vi fått Skuru hade det varit 55-45 till vår fördel. Nu är det 50-50. Skuru har varit upp och ner under hela säsongen – H65 har stadigt blivit bättre och jämnare.

På tal om jämnhet. Dina LUGI-damer har varit förvånansvärt stabila den här säsongen. Åtminstone fram till de två sista matcherna. Varför?
– Vi var stabila till fram till och med landslagsuppehållet. Efter det fick vi tillbaka sju spelare varav fyra hade skavanker och var i ett sämre skick är när de åkte. Dessutom gick Anna Lagerqvist sönder efter tio minuter i första matchen mot Västerås (som förlorades).
Det kostade seriesegern?
– Ja, men spelar den så stor roll?
Det gör det väl? Då hade ni kunnat välja Heid före Kristianstad och framför allt Skuru före LUGI och fått en, enligt dig, procentuellt bättre chans att nå finalen?
– Jo, men det blir ju inte mycket lättare. Det bästa för skånsk handboll är ändå att det blev som det blev, resonerar Dragan Brljevic.
– Nu blir det ju ett skånskt lag i SM-final.

Det här med “bra för skånsk handboll”. Var det en aspekt även ifjor efter slutspelet?
– Absolut. I fjor valde vi H65 före Skövde i kvartsfinalen – trots att vi ansåg att H65 var ett bättre lag. Matcherna bidrar till ett större intresse hos båda föreningarna.
Är det stor skillnad på de två lagen i år?
– Ja. Dagens H65 är bättre. Det är vi i LUGI också. Jag tror att det blir tuffare i år och det kan sluta precis hur som helst. 3-0 till oss, 3-0 till H65 eller 3-2 till något av lagen. Det är helt jämnt.
Dessutom har H65 inga skador på nyckelspelare (i dagsläget) som de hade vid aktuell tidpunkt i fjor?
– Precis. Jag tror det blir täta matcher. Vi i LUGI har gjort minst tekniska fel av alla lag i SHE. H65 är tvåa i den ligan. Dessutom har båda lagen erkänt tuffa försvar.

Lugis Elinore Johansson i duell med H65 Höörs Anna Johansson under kvartsfinal 5 i SM-slutspelet i handboll mellan Lugi 2016 i Lund.
Lugis Elinore Johansson i duell med H65 Höörs Anna Johansson under kvartsfinal 5 i SM-slutspelet i handboll mellan Lugi 2016 i Lund. LUGI vann då.

Känner du att det laget som tar sig till final, oavsett vilket det blir, har en bra chans att rubba Sävehof (som är klara favoriter att slå ut Skuru)?
– Mmm… Jag kommer ihåg när vi mötte Sävehof i finalen i Scandinavium för tre år sedan. TV-experterna gav oss 5-8 procents chans. Ändå tog vi matchen till förlängning.
– I år tror jag att rätt bedömning borde vara 60-40 i favör Sävehof.
Vad består de där gyllene 20 procenten utav?
– Rutin. Finalrutin. Samtidigt har Sävehof all press på sig och det laget som möter dem kan gå ut avslappnat och bara köra och njuta.

Kanske är det lättare att slå Sävehof i en match och inte i en serie med bäst av fem matcger – om man ska fortsatt utgå från att de besegrar Skuru…
– Nja. Jag skulle helst vilja möta Sävehof i fem matcher.
Ärligt!?
– Jo. Jag tror att vi hade tjänat på det. I fjor vann vi fem av åtta halvlekar mot dem – nu är vi bättre och de är inte lika starka. Samtidigt tycker jag inte att det är fel att ha finalen i en enda match. Att få chansen att spela inför 10 000 åskådare är unikt för damlagen. Det blir en handbollspropaganda som är viktig
En del kraxar om att “Det är i år LUGI har chansen, bättre lag kan de knappast få” – och de har ju en poäng i och med att landslagsspelare som Anna Lagerquist och Hanna Blomstrand lämnar efter säsongen?
– Ja. Jo. Men jag tycker att vi fyllt på bra. Anna och Hanna betyder mycket. Men att de lämnar kan bli det bästa som hänt jättetalanger som Julia Olsson och Elinore Johansson… Och visst, det finns bara en spelare som Anna Lagerquist, men om någon ska kunna fylla hennes skor så är det Olivia Löfqvist.

Publikmässigt. Vad förväntar du dig?
– Herrarna kommer att spela inför fullsatta läktare på fredagen. Kan vi få några av dem samt hälften av våra ungdomslag så borde vi landa på en bra bit över 1000 åskådare på våra hemmamatcher. Sedan får vi se hur många som kommer från Höör, jag gissar på 50-75 stycken.
Hur viktig är första matchen?
– Om vi mött Skuru hade deb varit extremt viktigt. Men nu betyder det inte lika mycket på det sättet. Vi har trivts bra mot Höör borta tidigare. Men 0-2 innan deras Europacupfinal vore inte speciellt bra för oss…
Hur ser du på det där att H65 efter de två första kvartsfinalerna går in i en Europacupfinal (Challenge Cup) mot Lokomotiva Zagreb?
– Det behöver inte vara en nackdel att spela i Europa samtidigt. Ibland tränar man för mycket och spelar för lite. Dessutom tror jag att de värdesätter en eventuell SM-final mer än en seger i Challenge Cup.

LUGI åkte tidigt under säsongen ut mot Nyköping Falster i EHF-cupen. Men de kunde också ha varit ett Challenge Cup-finallag.
– Vi fick en tuff lottning, men visste om att det kunde bli så när vi bad om att få bli uppgraderade från Challenge Cup till EHF-cupen. Jag kan tycka att det är mer utvecklande att träna sex mot sex än att möta vissa lag i Challenge Cup. När H65 mötte det där tjeckiska laget i semifinalen och vann med 20 bollar… Vad ger det att möta lag som knappt hade tagit sig till slutspel i SHE?
– Utan att veta någonting om H65:s finalmotståndare Zagreb borde H65 vara favoriter.

Vad kommer att avgöra?
– Tar vi bort Tollbring är halva jobbet gjort. Mikaela Mässing? Hon har aldrig gjort en bra match mot oss.
– Samtidigt har vi respekt för H65. De har seriens förmodligen bästa målvaktspar. Anfallsmässigt har vi nog fler spelare som kan avgöra. Sedan har de spelare som Anna Johansson och Emma Lindqvist utvecklats enormt denna säsong.
Vad förväntar du dig för taktikdrag från H65-tränaren Ola Månsson?
– Förutom att han kommer att börja gnälla på domarna från första minuten så tror jag inte han kommer med någonting nytt… Jag tror inte att vi kan komma med många överraskningar från något håll.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close