skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Skånska stipendiater: Hon lyfter volleybollen i nordost

Kristianstad är ingen erkänd volleybollstad.
Kanske kan Gunilla Thulin i KFUM Kristianstad Volleybollklubb ändra på det?
– Allt fler upptäcker sporten genom vårat samarbete med skolorna, säger Gunilla, en av de 200 stipendiaterna från Sparbanksstifelserna i Skåne tillsammans med Skåneidrotten.

Inom idrottens värld var Gunilla Thulin egentligen en fotbollstjej från början.
– Jag spelade fram till gymnasieåldern och spelade parallellt lite volleyboll för skojs skull. Efter hand började jag spela själv med KFUM Kristianstad och det blev ganska många år. På seniornivå var volleybollen fortfarande ganska stor i Skåne fram tills för några år sedan.
– Som aktiv slutade jag ganska sent,år 2000, säger idag 51-åriga Gunilla.

Det skulle dock visa sig att volleyboll-dna:n även kom att sprattla till hos hennes bar.
– Både jag och min man gillar volleyboll, han har också spelat i KFUM och vi träffades genom volleybollen. Så eftersom Kristianstad hade en liten ungdomsverksamhet så beslutade vi oss för att engagera oss där när ungarna i tioårsåldern blev sugna på att skälva testa på sporten.
– Min man började hjälpa till och träna gruppen och jag fick frågan om jag ville vara med i styrelsen. Nu är jag ungdomsansvarig där och trivs utmärkt.

KFUM Kristianstad Volleyboll har idag ett 60-tal aktiva medlemmar inklusive ett damlag i division två. att det kommer ny spelare från ungdomsleden är naturligtvis, som i alla föreningar, essentiellt.
– Vi vet att vi måste ha underlag underifrån. ett sätt att rekrytera nya medlemmar är att möta de yngsta i skolorna och då har kidsvolley visat sig vara attraktivt.
Kidsvolley är en brännbollsliknande variant av volleyboll med fyra olika svårighetsnivåer.
– Tekniskt sett är volleyboll rätt svårt att lära sig i början. Därför är det passande att ta utvecklingen i olika steg.

Rekryteringsarbetet görs i skolorna.
– Att annonsera går inte. Staden är brandgul så tillvida att det främst är handboll och fotboll som gäller.
I skolan däremot är det några som fastnar för det. Men eftersom det är en sådan liten sport är det få som har en anknytning till vår förening. Vi bestämde oss för att på Väskolan arrangera en testa-på-dag. Jag och flera spelare från klubben tog oss tid och körde kidsvolley för alla barn. En timmes genomgång med alla ledde väldigt långt. Nu har vi fått barn som vill spela vidare – de lär sig fantastiskt fort.
Satsningen i Vä gav blodad tand.
– Till hösten ska vi ta tag i fler skolor, lite tidigare.
Vart bedrivs er verksamhet?
– All vår träning i Liviushallen i Öllsjö vid Vä. All volleybollverksamhet där. Det är bra att ha allt på samma ställe. Idag har vi ett damlag i division två, men även ett U16 och ett U18-lag samt ett U15-lag som är en stabil grupp.
Varför är det ofta tjejer som man förknippar med volleyboll?
– Det är ju ingen fysisk sport och man kommer nära varandra i gruppen.

Vad betyder detta stipendium för dig?
– Jag ser det som en uppskattning för att jag har engagerat mig för att starta upp den här ungdomsverksamheten, tagit ledigt från jobbet och försökt få igång samarbetet med skolorna. Jag är den typ av person som när jag väl engagerar mig i något så engagerar jag mig väldigt mycket.

Christoffer Ekmark

Läs även:

200 skånska idrottsledare prisas – här är hela listan

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close