Nyheter

JVM-brons till Malmö AI – i efterskott

Ett positivt dopingprov på Polens Konrad Bukowiecki innebär att fjärdeplatsen för MAI:s kulstötare och diskuskastare Wictor Petersson i sommarens junior-VM för 19-åringar förvandlas till ett brons.

Internationella Friidrottsförbundet IAAF har nu officiellt skickat ut beskedet att vinnaren i pojkarnas kultävling – Polens Konrad Bukowiecki – fått sin prestation ogiltigförklarad på grund av att dopingprovet han lämnade efter tävlingen innehöll det förbjudna ämnet higenamine.

Alla de övriga deltagarna flyttas upp ett steg i prislistan och Wictor Petersson (bilden, Foto: Bildbyrån) blir därmed Sveriges andra svenska medaljör i mästerskapet, som avgjordes i Bydgoszcz i Polen. Den andra är stavhopparen Armand Duplantis.

– De första uppgifterna om att det fanns en dopingproblematik kring kulvinnaren kom redan i höstas, men det definitiva beskedet har dröjt. Därför känns det bra att det nu äntligen är klart att Wictor får sin medalj! Så oerhört kul och välförtjänt för honom, kommenterar SFIF:s generalsekreterare Stefan Olsson på förbundets hemsida.

– Samtidigt är det förstås djupt beklagligt att doping uppenbart förekommer redan i juniorsammanhang. Men det här fallet visar också att den internationella friidrotten är fortsatt offensiv i sitt antidopingarbete.

Tidigare har bara en svensk tagit JVM-medalj i kula; IF Hagens Andreas Gustafsson som var silvermedaljör 1994 i Lissabon.

Det ämne som kunde spåras i Bukowieckis dopingprov var alltså higenamine. Sannolikt hade han fått i sig det genom ett kosttillskott, eftersom det förekommer i många sådana.

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close