FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Suveräna inhopp av Rakip och Yotún

När MFF väl fått ledningen mot Örebro SK blev det en enkel match.

Fram till dess var det precis lika tufft som det varit alla de senaste åren som ÖSK besökt Swedbank stadion. Örebrolaget backade dessutom ner extremt mycket.

Men MFF kommer säkert många gånger till få möta motståndarlag som i princip kör med sex man i försvaret och en ensam snabb anfallare man sätter upp bollen på så fort man lyckas få tag på den.

Den här gången klarade MFF det.

Dessutom var det andra hemmamatchen i rad som MFF lyckades vända ett underläge till seger.

Och bytena hjälpte inte bara till utan spelade en avgörande roll. Erdal Rakip, som byttes in efter första 45, drev upp tempot och kom betydligt närmare målet. Det var ingen slump att det var han som blev fälld vid straffen som gav 1-1.

Yoshimar Yotúns inhopp var kortare, men lika vasst. Han har aldrig varit bättre i MFF än den här våren. Han är elegant, effektiv och är en mästare på att döda tid. Och så höll han på att trycka dit ytterligare ett snyggt långskott.

Stor roll i segern hade som vanligt även Markus Rosenberg.  I den första mittfältsduttar-halvleken fick han knappt röra bollen, men visade ändå tålamod genom att hålla sin position högt uppe. Efter pausen var han kanske inte MFF:s bäste, men viktigaste, spelare. Som så ofta förr. Och straffen satt supersäkert mitt i målet.

Mitt i allt snack om att Örebro SK spelade ett effektivt och bra försvarsspel, vilket man gjorde, bör också påpekas att känslan att MFF hade svårt att skapa lägen och att avsluten var tama nog var mer känsla än fakta.

Tre avslut i målställningen, 15-5 i avslut på mål (där de tre träträffarna inte räknas) och totalt 20-8 i avslut berättar en annan historia. Tio av avsluten kom dessutom innanför straffområdet. MFF malde steg för steg ner ÖSK.

När Örebro SK efter 2-1 blev tvunget att flytta upp stängde faktiskt MFF effektivare än vad ÖSK gjort med sina sex man i försvaret.

Det var på kontringarna innan svängningen MFF levde farligt. Målet kom på en icke-chans som Franz Brorsson gav bort till Örebro. Men förutom den skapade ÖSK två-tre riktigt farliga lägen med sitt enmannaanfall och mittbacksparet Franz Brorsson och Behrang Safari löste faktiskt en svår uppgift mindre bra.

Jag tänker heller inte gnälla på Örebros taktik. Det är fullt tillåtet att spela defensivt. Ibland – som mot Malmö FF på Swedbank stadion – är det även klokt. För mig är det mycket värre att lag som Halmstads BK och Kalmar FF medvetet låter bli att vattna gräsplanen på sina hemmaarenor för att göra matchen tempofattig och sämre. Där bör SEF gå in och påverka reglerna så att planen alltid vattnas om något av lagen begär det.

Undrar ni förresten varför Pawel Cibicki valde att inte skjuta på frisparkslägena MFF fick de sista minuterna? Han fick inte. Markus Rosenberg klev fram och påpekade att det var döda tid som gällde.

Över 20 000 biljetter sålda. 17 846 på plats.

Mest var det på den vanliga läktaren folk inte dök upp. De 1 400 klubbstolarna som var bokade var i stort sett fyllda.

17 846 är en bra publiksiffra, en av de allra bästa mot Örebro SK någonsin. Men att nästan 3 000 av de som köpt biljett eller har årskort av skilda skäl inte dyker upp känns ändå inte bra. I ishockeyn räknar man som bekant antalet sålda biljetter och då hade publiksiffran varit där uppe på + 20 000. Jag har tjatat om det förr och gör det gärna igen. Börja redovisa båda siffrorna. Man kan tvista om vilket som är rätt, men jag tycker att det är solklart att båda är lika intressanta. Så varför kan vi inte båda?

 

ole1

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close