Nyheter

Vittsjö vill matcha B-lag i ”riktiga” serier

B-lagsmatcher anses inte vara lika motiverande som riktigt seriespel.
Finns inget alternativ väljer en del, oftast tonåringar, att sluta spela fotboll.
Det vill Vittsjö GIK ändra på och klubben har lämnat in ett förslag på hur till Skånes Fotbollsförbund – som bjudit in övriga skånska föreningar för att belysa ämnet.

Inom de flesta sporter, inte minst inom fotbollen, står idrottsföreningarna inför en stor utmaning när det gäller att behålla tonåringarna som ska ta steget från ungdomsidrott till seniornivå.
I väldigt många fall tappar föreningen den aktive – som helt enkelt väljer att sluta.
Problemet infinner sig bland annat hos Allsvenska Vittsjö GIK – som vill se en förändring i seriesystemet för att få till en förändring.

I en motion till Skånes fotbollsförbund önskar man förändra serieindelningen på så vis att man, liksom i handbollens värld, kan spela i seriesystem med sitt B-lag eller som det också kallas utvecklingsag.
I stället för att spela i en reservlagsserie ska spelare som inte kvalificerar sig för spel i exempelvis Allsvenskan, Elitettan eller division ett kunna spela med B-laget i en lägre ”riktig” serie.
Varför?
Jo, för att spel i en reservlagsserie inte anses vara motiverande nog. tävlingsmomentet reduceras till den grad att motivationen försvinner – och det i sin tur leder till att spelare hellre slutar.

I sin motion nämner Vittsjö GIK att:
”Det är uppenbart att det stora tappet kommer efter 15-årsåldern, dvs i övergången mellan ungdom och senior. I de fall seniorlagen spelar på en högre nivå (div.1 och uppåt) ansågs detta vara ett för stort steg för ungdomarna att ta och vidare uppgavs det att tjejer vill spela i ett lag där det ”gäller” något.
Många tjejer vill enligt uppgift inte spela i B-/U-serier för att dessa matcher inte anses vara motiverande nog.”

Vittsjö föreslår att det på damsidan ska det vara tillåtet för B- eller U-lag att delta i regionserie.

Frågan om ett så kallat rakt seriesystem på damsidan är på intet sätt ny utan har under flera års tid varit föremål för debatt, förslag och utredningar. Senast Skånes FF gjorde en omfattande utredning var 2012 och de förändringar som då föreslogs var i stora drag följande:
* DU-serierna skulle tas bort och ersättas av möjligheten att anmäla B-lag till A-lagsserierna.
* Representationsrätten för A-lagsspelare i B-laget skulle begränsas till 3 eller 4 spelare beroende på vilken nivå A-laget spelade.
* F16-serier skulle återinföras.
Eftersom 70 procent av de skånska klubbarna som inkom med sina åsikter i ämnet då, för fem år sedan, delade uppfattningen om att en förändring behövde göras men var oeniga om hur så lades just frågan med rakt seriesystem på isen ett tag. Tills nu.

Vittsjös tränare backar upp förslaget som hans förening har lämnat.

– Personligen saknar tiden då en förening kunde ha farmarlag upp till division ett. Malmö hade lag i andraserien, I Kristianstad hade vi det i gamla division två (dagens division ett). Det blev enklare att behålla spelare och det resulterade i större trupper där fler fick speltid.
Men det handlar samtidigt att få speltid i rätt miljö?
– Exakt. Reservlagsserien i all ära, men den syns ju inte. Med B-lagen i riktiga serier tror jag att det skulle bli lättare att ha avbytare på gång i bra nivå, helst så högt upp som möjligt. Gärna till division ett.
– Det gamla systemet med farmarlag var bra, för då fick man en upptrappning där man möttes i seniorfotboll – tjejerna fick möta fysiskt likvärdigt motstånd.

150725 Vittsjšs trŠnare Thomas MŒrtensson i matchen i damallsvenskan mellan Kristianstad och Vittsjš i Kristianstad 25 juli 2015. Foto: Lennart MŒnsson / BILDBYRN  / kod LM / 64792
Thomas Mårtensson.

Skånes Fotbollförbund inbjuder, mot bakgrund av Vittsjö GIK:s motion, distriktets föreningar med dam/flickverksamhet 15 år och äldre till en föreningsträff söndagen den 4 juni.
Där ska frågan diskuteras och redan 2018 kan det därmed bli aktuellt med ”B-lag” i vanliga fotbollsserier. Dock enbart i division tre eller fyra.

Nämnas i sammanhanget kan att inom handbollen så har många föreningar två lag i seriespel, både A- och B-lag. Elitföreningar får har lag i division ett som högst. Dock heter B-laget inte samma som A-laget, Ystads IF har YIF U, LUGI har LIGU, H65 har H65 Gordies och så vidare. I praktiken innebär det att steget från ungdomslag till A-lag kan ske via flera andra lag, som i sin tur också gör det möjligt att behålla äldre spelare som vill fortsätta.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close