skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Anton ”Jerry” Hallbäck går en kamp – mot skånskan

Anton Hallbäcks andra säsong i Ystads IF går mot sitt slut.
Tiden som Ystadbo har varit utvecklande både sportsligt och socialt.
– Den största utmaningen? Att förstå skånskan, garvar Anton ”Jerry” Hallbäck.

So, en av landets mest lovande mittnior och spelfördelare kom Anton Hallbäck till Ystads IF för två säsonger sedan. Bort från pojkrummet och tryggheten hemma hos morsan och farsan – till egen lägenhet och en ny klubb.
– Det var djäkligt skönt att flytta till Ystad och stå på egna ben, på flera olika sätt. I början var det sjukt spännande med någonting nytt. Allt kändes ”asrätt” – och det gör det fortfarande. Klubben och folket runt omkring var väldigt familjära och hjälpte till med minsta lilla, man kände sig tidigt hemma.

Nu har du bott in dig?
– Jaja. Det har ju snart gått två år. Ystad känns som hemma.
Vad har varit svårast med att ta steget till Ystad?
– Språket, säger Jerry utan att tveka.
– I Ystad talar de flesta extremt bred skånska. Jag har fortfarande svårt att första en del – speciellt den äldre generationen. Det känns gördumt när de är så otroligt trevliga och så står jag och säger ”va?” om och om igen.
Men du fattar var lagkamraterna och tränaren säger, eller?
– Jodå. Men vi har våra små språkkonflikter i laget. Nu är vi en hel hög med Göteborgare och en hög med Ystadbor. Vi har ofta åsikter om hur saker och ting ska uttalas. Det enda vi kommer överens om är att Andreas (Björkman Myhr) som pratar Stockholmska är helt snett på det. Hans dialekt står inte högt i kurs.

En sak blir jag inte klok på efter att ha följt dig den här säsongen. Vilken är ”din” position egentligen. I Aranäs var du ju ”alltid” mittnia.
– Jo, det är min favoritposition också. Nu har det blivit en hel del spel både på högernio och högersex och då har resultaten blivit blandade, men det är kul det också.
Vad tycker du att du sportsligt utvecklat mest under dessa två år?
– Framför allt det taktiska, både bakåt och framåt, det är den största biten. I en ny klubb kollar man på andra saker och i YIF blir det mycket fokus på detaljer.
Din fysik då?
– Nja, jag lyfter mer, men väger bara tre-fyra kilo mer. Dock har jag bättrat på min snabbhet. Det märks främst i försvaret där fotarbetet och explosiviteten kompenserar muskler. Visst, jag gillar att smälla på, men är väl inte den grymmast på man-man.

Hur har det fungerat med Sebastian Seifert som tränare? Tidigare har du ju nästan bara haft din farsa Jerry som chef?
– Det har varit väldigt givande att ha någon annan som tränare. Niklas Virolainen och farsan har varit skitbra, men en del i flytten var ju att prova på någonting nytt även på den fronten.
Vad är den största skillnaden?
– Sibbe är mer taktisk lagd. Speciellt i rörelsemönster i anfallsspelet. ”Sebbe” vill pilla i smådetaljer med centimetrar hit och dit på banan.
Och nu ska du få farsan som tränare igen i YIF. Tnkte du inte liiite grand ”Va fan inte nu igen?”
– Haha, nej inte alls. Det funkade bra att ha honom som tränare förut. Han var pappa där hemma och tränare på planen. Men jag tror att det kommer att fungera ännu bättre nu eftersom vi inte kommer att bo ihop. När vi bodde ihop tog vi med handbollen hem på gott och ont. Vi är oftast eniga, men inte alltid och man kan tröttna på att man tjötar om det hela tiden.

I YIF kallas Anton Hallbäck för Jerry, eftersom, ja, ni fattar…
Vad ska du heta nästa säsong?
– Djäkligt bra fråga. Anton fungerar inte. Säger någon Anton i omklädningsrummet vet alla att det är Anton Andersson som menas. Det vetefan hur vi ska lösa detta? Jag tror att farsan får skaffa sig ett nytt smeknamn…

Den här vändningen i kvartsfinalen mot LUGI där 0-2 blev 3-2. Klä ord på den upplevelsen.
– Ohhh…. (tystnad).
– Det var en av de bästa upplevelserna i mitt liv. Först torsk på en straff i sista sekunden och sedan i en andra förlängning i match två. Vi var så djävla nära och uppförsbacken var total. Publiken lyfte oss i övriga tre matcher och vi bara körde. Jag lever fortfarande på den känslan. Det var så djävla gött, säger Anton på ett sådär Albert & Herbert-aktigt sätt.
IFK Kristianstad i semifinalen?
– Vi har allt att vinna. Ingen som tror att vi kan sänka dem. Men all press är på Kristianstad. Vi kan spela ut och bara njuta av stunden. Det kommer att bli fullsatt i samtliga matcher – handboll när den är som bäst.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close