skanesport_desktop-panorama-1

HandbollHandbollsbloggenNyheter

”Få lag i världen kan ta in tio bollar mot LUGI”

Jag har haft svårt att smälta den andra semifinalen mellan H65 Höör och LUGI.
Eftersom jag följt båda lagen väldigt nära under hela säsongen så är det så mycket som rent logiskt inte går ihop.
Samtidigt. Om någonting är ologiskt så är det idrotten – där resultat och prestationer kan påverkas av så många olika faktorer. Som i det här fallet publiktryck, energi, tvivel och vansinne.
Matchen i Höör hade allt det där.

I 33 minuter såg jag ett LUGI som spelade disciplinerat bakåt och varierat framåt – med ett självförtroende som var större än tidigare under säsongen.
När LUGI ledde med tio mål började jag skriva på ett referat.
”Få lag i världen, om ens något, kan plocka in ett tiomålsunderläge mot det här LUGI-laget. Inte ens H65…”
Jag var så ohyggligt imponerad av LUGI och jag tänkte för mig själv att till och med förbundskapten Signell som ju basar över Sävehofdamerna, satt hemma i sin soffa och tänkte ”Fan fan fan, det här kommer vi aldrig att klara i finalen. LUGI är för bra”.

Vad som hände efter det… Alltså. Jag saknar ord. De rätta orden åtminstone.

Jag var i en svensk klack Berlin när Sverige vände 0-4 till 4-4 mot Tyskland i ett EM-kval. Men det var annorlunda. Då spelade svenskarna i en tyst och livrädd arena. Vändningen i Höör hade publiken en stor del i. De må bara vara 600 människor i den fullsatta hallen, men tryck blir det.

Idrotten är grym, vacker, opålitlig och underbar. Till och med LUGI-spelarna kunde efter matchen, som de tappade från 9-19 till 26-24, slå ut med armarna och säga ”Fan vad dåligt av oss, men H65 gjorde någonting fantastiskt”.
För visst. LUGI stängde av motorn och H65 släppte spärrarna när matchen var ”död”.
Men det krävs också något alldeles extra för att ta 12 bollar på LUGI på 26 minuter. Individer som tiltar i huvudet, lyfter sina medspelare och skapar den där unika energin som alla i Höör fick uppleva.

Dragan Brljevic tog sina två timeouter han hade kvar under den tappade tiomålsledningen. Den första när det stod 15-21. Den andra när det stod 21-24. Jag undrar vad som sades då, för LUGI-laget var plötsligt helt ur sin vanliga karaktär.

LUGI-spelarna ville spela om matchen direkt. Det kan man förstå. Det är inte okej att tappa skärpan när det ligger en SM-finalbiljett i potten. Nonchalans är aldrig okej för någon elitidrottare.
Men nu tvingas de vänta en hela vecka för att få upprättelse – på hemmaplan – och ett fullt fokucerat LUGI i 60 minuter har den här säsongen varit snäppet bättre än H65. Därför ska de tveklöst fortfarande gälla som favoriter.
Att H65 Höör nu även spelar Europacupfinal (de två närmsta helgerna inför semifinal tre och semifinal fyra) tror jag bara spelar roll om H65 drabbas av skador och onödigt slitage.

30 sekunder efter slutsignalen letade jag upp Ola Månsson för en intervju i hallen.
Hur han så ut?
Föreställ er en människa som inom loppet av fem minuter, fått sparken och blivit lämnad av sin fru, vunnit en miljard på lotto, tagit 300 kilo i bänkpress och hinkat i sig hela Red Bulls centrallager av koffein. Den blicken hade Ola. Få tränare lever sig in i matcherna så mycket.
Passion är ordet.

Jag tror fortsatt på en femte och avgörande match i Lund.
Det är speciellt kul för att det är ett sådant härligt tryck på läktarna. Smått unikt för att vara svensk damhandboll på klubbnivå. Lundaborna har verkligen anledning att sluta upp i de hemmamatcher som återstår den här säsongen.
H65-publiken har dessutom goda chanser att fira en Europacupseger på hemmaplan nästa helg.

Detta blir ett par häftiga veckor för skånsk damhandboll!

***

I går spelade Vinslöv bort sina chanser att nå Allsvenskan.
I den tredje och avgörande matchen föll de på bortaplan mot Tumba – som uppenbarligen var det bättre laget.
Dock har jag svårt att köpa anledningen till att ett Allsvenskt kvallag ska ha hemmaplansfördel i en matchserie bäst av tre. I det första kvalet, mot ett annat division ett lag, gäller en helt annan typ av kvalspel, bäst resultat i två matcher.
Logiken?

***

Poden ”Hutteboll” rullar på.
Avsnitt två med Ulf Schefvet hittar ni här.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close