skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Lilla Torg FF har växt ur sin idrottsplats

På sju år har Lilla Torg FF gått från ett akut konkurshot till att bli en klubb med balanserad ekonomi och cirka 540 aktiva spelare.

– 2010 åkte vi ur division 2. Året efter kom det ett brev till styrelsen som meddelade att föreningen hade ett minus på 850 000 kronor. Uppenbarligen hade några inte gjort sitt jobb. Sakta men säkert har Lilla Torg FF sedan växt samtidigt som vi reparerat ekonomin. För två år sedan var vi helt skuldfria, berättar ordföranden Jonas Wiik.

Han betonar också noga att åtskilliga av dem som tog över när konkurshotet var som störst gjorde ett enormt arbete för att få klubben på fötter.

– Konkurshotet var i hög grad reellt. Många gånger fick klubben räddas dag för dag i en ständig dialog med kronofogden. Det finns många att plocka fram. Jonas Rying satt som ordförande och var enormt viktig liksom vår kassör Peter Svensson.

Terje Persson är en annan person som jobbat hårt, inte minst med det sportsliga.

Breddmässigt håller Lilla Torg FF på att bli en av Malmös stora föreningar. Nu är antalet aktiva alltså cirka 540. År 2020, det vill säga om tre år, ska det vara 750.

– Om vi vi växer som vi gjort hittills hamnar vi där, och då måste vi räkna med det också, säger Jonas Wiik.

Det kommer att ställa stora krav på att fritidsförvaltningen och Malmö stad också hänger med. När Skånesport träffar Terje Persson och Jonas Wiik i klubbstugan på Mariedals IP är de tydliga med att Lilla Torg FF redan är en trångbodd förening och att det bara kommer att bli mer akut att skapa fler tränings- och matchtider.

– Omklädningsrummen är för få och de som finns öppnas inte alltid. När konstgräsplanen kom blev det ett väldigt lyft för oss, men nu håller vi på att växa ur idrottsplatsen. Dessutom är gräsplanen just nu stängd och konstgräsplanen är för kort om vi på nytt skulle avancera till lite högre serier.

Att det kommer att ske är man helt övertygade om i Lilla Torg FF.

– Vi hycklar inte om att vi tittar rätt mycket på Kvarnby IK. Som dom har byggt vill vi också göra. När ungdomsverksamheten blir tillräckligt stor och bra driver den automatiskt upp kvalitén i A-laget. Då avancerar man utan att behöva köpa och betala spelare.

Just nu ligger Lilla Torg FF i division 5 och har inget damlag.

– På pojksidan är det först med 04:orna som vi kunnat bygga brett. Tidigare har vi mest lappat och lagat, men redan nu har vi spelare med Lilla Torg FF-klubbkänsla i A-laget. På tjejsidan är 03- och 04:orna de äldsta. 2020 är de i F16 och då måste vi börja planera för att damlag, som vi vill ha, betonar Jonas Wiik och Terje Persson.

Utan att säga det öppet – målsättningen är att växa organiskt och avancera när laget är moget för det – måste man också planera för spel på en divisionsnivå där ingen av planerna på Mariedals IP går att använda. ”Förebilden” Kvarnby IK har blivit ett etablerat division 2-lag.

– Spel på Hästhagens IP kommer att bli nödvändigt. Den ligger ju bara om hörnet. Det är lika nära för oss som det är för MFF att gå till de andra planerna på Stadionområdet, säger Terje Persson (bilden).

fullsizerender-14

– Egentligen hade vi gärna kommit åt Hästhagen redan nu, med där har ju kommunen gett bort allt till den amerikanska fotbollen, säger Jonas Wiik och berättar att man trycker på för att fritidsförvaltningen och politikerna ska snegla på ytterligare två alternativa vägar.

– Tar man bort den lilla parkeringen och modulerna vid entrén går det att ersätta den nuvarande gräsplanen med en större och bättre. Gärna med konstgräs på den också, en som är bättre ur miljösynpunkt än den nuvarande, eller en med hybridgräs. Sedan tycker vi att det borde vara självklart att bygga en ordentlig aktivitetsyta för fotboll nere på Ribban!

– Vi har ett guldläge mitt i stan och bygger fotbollsfamiljen Lilla Torg FF. Det borde man vara tacksamma för. Varje gång vi pratar med fritidsförvaltningen påpekar vi att den inte finns till för att sysselsätta sig själva utan för att serva föreningarna. För att kasta in lite bränsle i debatten har vi även erbjudit oss att ta över driften av Mariedal. Men då är det kalla handen.

I division 5-serien har Lilla Torg FF inlett med fyra raka segrar och laget tränas av 25-årige Jonas Jönsson, som rekryterats från de egna leden.

– Om en ung och ambitiös tränare inte ska kunna starta i division 5, var ska han annars göra det?, säger Terje Persson.

Jonas Jönsson tycker heller inte att det är någon nackdel att han är yngre än vissa av spelarna och inte har någon tränarerfarenhet utanför Lilla Torg FF.

– Jag har fått frågan om min ålder kan vara en nackdel väldigt många gånger och svaret är alltid det samma. Det avgörande är att göra klart att det är jag som har ansvaret och visa att jag kan leva upp till det genom att vara noggrann och förberedd. När jag inte kunde fortsätta att spela på grund av en knäskada ville jag bi tränare och Lilla Torg FF har slussat in mig steg för steg, konstaterar Jonas Jönsson.

Först tränade Terje Persson och Fredrik Sandell laget. Sedan fick Tobias Wilhelmsson ta över med Jonas Jönsson som assisterande och efter ett tag tog han steget upp som huvudansvarig.

I hela föreningen finns dessutom en tydlig kravbild som även omfattar A-laget. Ingen spelare får betalt och alla ska själva betala medlemsavgiften.

– När det gäller det där med medlemsavgiften tror jag aldrig seniorerna varit de sämsta med att betala. Malmöfotbollen vimlar av bortskämda juniorer. I Lilla Torg FF är det våra regler som gäller, annars kan man spela någon annanstans, säger Jonas Wiik, ursäktar sig och berättar att han måste åka iväg på en konsert.

Jonas Wiik spelar trumpet, bland annat på Köpenhamnsoperan.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close