FotbollLandskrona BoISNyheter

Zahui vill ta BoIS till Allsvenskan

Snart 30 – och bättre än någonsin.
Thierry Zahui är liraren som gör det lilla extra på planen och gör Landskrona BoIS både effektivt och attraktivt.
– Jag är lyckligare än någonsin och ääääälskar att spela fotboll – det är därför det går så bra nu, säger Zahui.

Såväl i Svenska Cupen som i seriespelet har Thierry Zahui visat sig vara en extraordinär frisparksskytt.
Hemligheten bakom frisparksmålen är naturligtvis mycket träning kombinerat med talang – men det finns en tredje aspekt som Thierry själv är nog att framhålla.
Glädjen.
– När jag kliver ut på fotbollsplanen med BoIS har jag verkligen kul och jag är lycklig när jag får spela fotboll här. Den biten är viktig – för att inte säga helt avgörande.
– Under matcher är man på en speciell plats rent mentalt och det gör hela skillnaden. Tro mig. Jag kan skjuta 100 frisparkar på träningen och knappt träffa mål. Varenda skott går utanför. När det blir match är det helt annorlunda. Jag får en annan sorts energi när det är allvar, säger Thierry – som kom till Landskrona BoIS från Prespa Birlik inför förra säsongen.

Tvivlar du på dig själv när du står där på träningen och missar och missar och missar?
– Njae. Men jag blir irriterad. jag vill verkligen göra mål då också.
Många frisparksläggare studerar andra frisparksläggare?
– Jag med. Det vanligaste är väl att folk vill leka Ronaldo. Men för mig är Ronaldinho den största. Juninho var också en fantastisk frisparksläggare. Jag tittar mycket på dem och försöker efter det att skapa någonting eget.
Det sistnämnda betonar Zahui speciellt noga.
– På planen stänger jag av allt annat. Då är jag bara mig själv. I matcher kopierar jag ingen annan.

Du pratar om att du presterar bättre när du är lycklig – och det gäller nog de flesta människor. Men vad gör dig lycklig?
– Fotboll är i grund och botten en lek som ska vara rolig. Zlatan, Messi, Neymar, Suarez och alla andra världsstjärnor älskar att spela fotboll. Det som är annorlunda för mig personligen just nu är att vi i Landskrona BoIS har en sådan underbar sammanhållning. Kom ner till omklädningsrummet en dag så kommer du att fatta. Vi har allt där. Det finns en unik sammanhållning som få andra lag har.
– Tränare Agim Sopi är en viktig del i det. Även de som inte spelar från start är delaktiga i allt och gläds lika mycket som mig om jag skulle avgöra en match. Det finns en trygghet, en glädje och ett sätt som motiverar en. På andra ställen i min karriär har det mer handlat om individuella insatser.

Du är troende – hur påverkar det ditt fotbollsliv?
– Jag är kristen och tror på en gud. Jag ber innan matcher (på franska), när hela laget samlas. Det ger mig trygghet och gör mig mer avslappnad – och därmed en bättre fotbollsspelare. Innan matcherna ber vi alla tillsammans. Jag och någon till ber till en gud, åtminstone. Alla andra är med på grejen när vi samlas i en tät grupp och gör oss redo inför en match. Det ger oss alla styrka.

Du är (snart) 30 år gammal – men har aldrig varit bättre?
– Det kan nog stämma. Personligen hade jag det mentalt ganska jobbigt innan jag kom till Landskrona. Men nu har saker och ting fallit på plats i livet. Jag bor i staden med min fru och två söner och trivs verkligen, även om stan är lite för liten egentligen.
– Sportsligt är Landskrona rätt nivå för mig – just nu. Men jag vill ta Landskrona till en högre nivå. Både jag och laget har högre potential än vad vi presterar nu. Landskrona har öppnat en dörr för mig. Agim vet att jag kan prestera på högre nivå och han tror på mig.
Ambitionen med fotbollen – du har inte så många år kvar på ”toppen”?
– Att ta Landskrona så långt det går. Ända till Allsvenskan!

Vad har du för intressen utanför fotbollen?
– Jag älskar fotboll. Verkligen äääälskar fotboll, säger Zahui så att ingen kan missuppfatta.
Men utanför fotbollen då? Vad gör du en helt ledig dag när familjen är bortrest?
– Då lagar jag mat och tittar på fotboll. Alla i laget vet att jag älskar fisk och grönsaker.
När fotbollskarriären en dag tar slut. Vad händer med dig då?
– Jag vill gärna stanna i Sverige och arbeta som scout. Hitta talanger och rätt spelare till rätt klubbar. Det tror jag bestämt skulle vara ett kul jobb och Sverige är ett fantastiskt land att leva i, både för mig och min familj.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close