skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Smycka stadion med gamla och nya hjältar

Idag den 5 maj är det Bo Larssons födelsedag.

Större än så blir det inte.

Just den dagen känns det också helt rätt att puffa för att MFF på ett helt annat sätt än tidigare borde utnyttja möjligheten att på sin egen Stadion lyfta fram gamla och nya hjältar. Som den allra störste av alla MFF:are, Bo Larsson.

Jag tycker inte att en besökare på Swedbank stadion ska kunna undgå att se att Bo Larsson har spelat i MFF. Och det finns fler att uppmärksamma. Ett par exempel: Zlatan Ibrahimovic givetvis, Eric Persson och snart även Markus Rosenberg.

Malmö stad har en policy att enbart resa statyer och döpa gator efter avlidna personer. Men det kan ju Malmö FF fullständigt strunta i. I det egna huset och tio meter – har jag för mig – utanför det bestämmer MFF.

Det vill säga. på torget mellan gamla och nya Stadion och på det övriga området kan kommunen ha synpunkter.

På Swedbank stadion och alldeles utanför; not so much.

Redan för 15 år sedan rundade ju dessutom Marie-Louise Ekman elegant reglerna genom att göra statyn av maken Gösta Ekman som sedan dess står i Altonaparken. Det gick ju inte att undgå att se att det var en exakt avbildning av Gösta, men eftersom statyn döptes till ”Det svenska tungsinnet” gick det hur bra som helst.

Res en staty över Bo Larsson, och, om det behövs, kalla den ”Fotbollens suveräna genialitet”. Han är störst och borde komma först. Sedan kan man följa efter med andra. Förmodligen är det dessutom det enda som kan locka Kaiser Bo ur den frivilligt valda isoleringen. När Swedbank stadion invigdes 2009 var han en av många gäster och när kedjan av gamla MFF-profiler överlämnade bollen i en stafett som slutade med att Bo gjorde den första avsparken möttes han av ett jubel så massivt att det alltid kommer att eka i betongen.

För ett kort ögonblick fick han en kort inblick i hur stor han fortfarande är i stan, uppskattade det och sa något om att ”det var ju kul att komma hit, det skulle man kanske göra lite oftare”. Efter det har han aldrig satt sin fot där.

740220 Fotboll, trŠningsmatch, HŠssleholms IF - Malmš FF: Kjell-Erik Nilsson, HŠssleholm och Bo Larsson, Malmš i kamp om bollen. © BildbyrŒn - 1076
Bo Larsson. Foto: Bildbyrån

Invig en staty så kanske han på nytt lämnar sin Greta Garbo-tillvaro för att ta emot hyllningarna.

Och det behöver absolut inte tvunget vara en staty.

På många andra ställen kan man det här.

Ett av de stora ögonblicken när MFF kvalade till och spelade i Champions League var att komma till Celtics hemmaborg Celtic Park. Redan på håll ser man gigantiska vepor med bilder på gamla spelare.

Jag tycker att det är givet att täcka över en stor del av ”gallren” runt Swedbank stadion med stora vepor med bilder på klassiska spelare, ledare och ögonblick. Arkitekten kanske tycker att det förfular men hen har väl haft sina år nu?

Bo Larsson borde vara både staty och vepa. Motivet är nästan givet, antingen bilden där han står lutad mot hörnflaggan i väntan på att få slå hörnan, som för övrigt gick rakt in i mål, eller sittandes i kalsongerna i omklädningsrummet med en cigg i handen.

Zlatan måste också med!

Eric Persson, som sagt, också. Han är MFF-ledarnas motsvarighet till Bo och Zlatan och byggde föreningen.

Tre tränare är givna; Bob Houghton, Roy Hodgson och Antonio Duran.

Markus Rosenberg är sakta, men säkert, på väg upp i ikonstatus. När han slutar bör han också få en permanent vepa.

När det gäller klassiska bilder tycker jag att två är givna, något från avancemanget till Europacupfinalen 1979 och något som påminner om personerna som 1910 grundade föreningen.

MFF har blivit mycket, mycket bättre på att hedra historien och lyfta fram den. Det måste sägas.

Målningarna och de inristade årtalen i trapporna upp till ståplatstorget, utsmyckningen däruppe, Eric Persson-statyn (som dock knappt syns för mer än VIP-publiken) och framförallt det nyinvigda museet.

Museet är ett gigantiskt plus. Där har Staffan Tapper och Hans Zielinski gjort ett härligt jobb.

Nu är det dags att smycka hela Stadion med gamla och nya hjältar. Vi är många som längtar.

Och det bästa av allt är att jag hör viskningar i korridorerna om att det faktiskt kan vara saker på gång.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close