FotbollMalmö FFNyheter

Berget: Vi har ett mycket bra facit på konstgräs

Anfallare eller spel på kanten? Jo Inge Berget (bilden) är fortfarande tydlig med vad han själv helst vill.

– Jag ser forward som min bästa position. Men i en klubb som MFF som har så många duktiga anfallare får man anpassa sig och spela där det behövs bäst. Och oavsett vilket ska jag komma i lägen att avsluta. Sedan kanske det blir några fler avslut som forward, säger han.

Han påpekar att forwardsrollen inte alltid ser likadan ut.

– Det beror ju på hur vi spelar. Det är skillnad på om jag som mot Kalmar har en ren topp-spiss-roll eller om vi spelar något man nästan kan kalla 3-4-3.

Det gäller också att utnyttja hans löpstyrka och stora kvaliteter i djupledsspelet.

_ Från kanten blir det lite längre löpningar. Så stor skillnad är det dock inte. Jag försöker göra det jag är bra på, så ofta som möjligt.

Senast visade han dessutom att det även fungerar att ha en utgångsposition från höger istället för vänster när MFF i en halvtimme lät ytterspelarna byta kant.

Efter att ha missat de tre första matcherna i Allsvenskan på grund av ljumskproblem har Jo Inge Berget gjort ett inhopp på 30 minuter (mot Djurgården) och två 90-minuters-matcher (Kalmar FF och Örebro SK).

– Fysiskt är jag helt uppe på samma nivå som före skadeuppehållet. Jag har rätt lätt för att snabbt träna mig ikapp.

– När jag var iväg med landslaget och blev skadad sa norske landslagsläkaren direkt att det nog skulle ta fyra veckor. Sedan pratades det en del om att jag var aktuell för spel lite tidigare, men åtminstone ett tag var det nog mest spel för galleriet. Det var rätt givet att jag skulle missa de tre första matcherna, berättar Jo Inge Berget.

Hittills har MFF spelat alla matcherna i Allsvenskan på gräs. Elfsborg blir den första på konstgräs. Hur känner du inför det?

– För mig är det ingen större skillnad. Jag spelade på konstgräs i Strömsgodset och en del i Molde så jag var van vid det redan innan jag kom till Allsvenskan. Och MFF är bra på konstgräs, vi har ett starkt facit i de matcherna. Givetvis är det något visst med känslan att spela på gräs och doften och allt sånt, men konstgräs är inget som påverkar vårt spel negativt.

– Synd bara att vi avverkat som många av bortamatcherna på gräs nu i upptakten av säsongen när planerna varit dåliga. Förhoppningsvis får vi åtminstone spela några när det är som bäst förhållanden under sommaren, påpekar Jo Inge Berget.

MFF har tagit ut följande trupp till måndagskvällens match mot Elfsborg i Borås.:

Johan Wiland, Fredrik Andersson, Behrang Safari, Felipe Carvalho, Franz Brorsson, Anton Tinnerholm, Pa Konate. Tobias Sana, Magnus Wolff Eikrem, Yoshimar Yotún, Erdal Rakip, Mattias Svanberg, Anders Christiansen, Oscar Lewicki. Pawel Cibicki, Markus Rosenberg, Jo Inge Berget och Alexander Jeremejeff.

Det är exakt samma 18 spelare som senast mot Örebro SK.

– Elfsborg borta är kanske det mest utmanande motståndet vi hittills ställts mot. De vill alltid spela fotboll och skapar många chanser när de får snurr på sitt spel. Vi måste vara både aggressiva och kompakta. Eftersom de är offensivt balanserade finns det möjligheter att utnyttja när de förlorar bollen. De har skapat mycket, men de har även släppt till mycket och svajat lite i prestationerna, säger MFF-tränaren Magnus Pehrsson.

De tre senaste åren har det blivit 1-0 till MFF, 2-2 och 1-0 till MFF. I båda 1-0-segrarna har Markus Rosenberg avgjort genom att göra det enda målet.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close