FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Fyra tankar inför MFF:s bortamatch i Borås

Idag tänkte jag göra ett lite annorlunda blogginlägg med fyra tankar eller snarare reflektioner inför MFF:s bortamatch i mot IF Elfsborg i Borås.

Nummer ett: Scenförändringen.

Länge var Borås Arena rena mardrömmen för MFF. Från det att anläggningen invigdes och fram till 2013 klarade MFF inte en enda gång att vinna på konstgräset i Borås.

På åtta försök lyckades MFF ta sammanlagt två poäng. Kulmen kom 2012 när lagen möttes som etta och tvåa i tabellen och MFF förlorade med 1-4. Matchen spelades redan i den 19:e omgången, så det var inte den som avgjorde. Men Elfsborg vann guld med MFF tre poäng efter som trea (Häcken klämde sig emellan).

2013 förändrades allt! MFF var stormen, Guillermo Molins triumfatorn och MFF säkrade SM-guldet på Borås Arena, som totalt dominerades av tillresta MFF-supportrar. Efter det har MFF vunnit med 1-0 2014, spelat 2-2 2015 och på nytt vunnit med 1-0 2016. Den totala scenförändringen har fått för lite uppmärksamhet.

Nummer två: Mackan ska spela.

Skrev inför bortamatchen mot Kalmar FF att jag trodde att Markus Rosenberg skulle få stå över i Borås. Nu blev det Kalmar han fick vila mot. Det kan man ha synpunkter på fortfarande. Däremot var jag ju helt ute och seglade när jag tyckte att Elfsborg borta var en lämplig match att stå över i.

Klart att han inte ska. Båda gångerna det blivit 1-0 (2014 och 2016) är det tack vare mål av Markus Rosenberg. MFF:s lagkapten trivs i Borås. Markus Rosenberg behövs i Borås. Det gör han i och för sig överallt MFF spelar, men hans facit på Borås Arena är vasst.

Nummer tre: Konstgräs inget hinder.

För att undvika alla missförstånd. Fotboll ska spelas på gräs! MFF ska göra allt för att propagera för att det ska bli så och få fram fler gräs/hybridgräsplaner i Allsvenskan och svensk elitfotboll.

Men det innebär ju inte att MFF är dåligt på konstgräs. Precis tvärtom!

På fler än ett sätt passar MFF bra på konstgräs. Väldigt bra till och med. Och för att svära i kyrkan, så här tidigt på säsongen när planerna fortfarande är dåliga hade det till och med varit en fördel för MFF att ha konstgräs på bortamatcherna. Tänk Halmstad och Kalmar, tänk kassa och ovattnade planer. Tänk sedan hur mycket MFF hade gynnats av att istället spela de matcherna på plast. Därför är det inte bra att MFF redan nu efter sex omgångar spelat tre bortamatcher på gräs. De hade varit bättre att ha i sommar.

Nummer fyra: Laget.

MFF körde med tre varianter i A-uppställningen på den öppna lördagsträningen. Men man inledde och körde den längsta tiden med den här:

Johan Wiland – Anton Tinnerholm, Franz Brorsson, Behrang Safari, Pa Konate – Pawel Cibicki, Anders Christiansen, Erdal Rakip, Yoshimar Yotún – Jo Inge Berget, Markus Rosenberg.

Jag frågade Magnus Pehrsson hur han ser på Bergets och Cibickis kvaliteter som forward respektive kantspelare.

_ Båda är bäst som forwards, svarade han.

Men det är ett lyxproblem. Det viktiga är att få båda, plus givetvis Rosenberg, i avslutslägen och att utnyttja Jo Inge Bergets unika löpningar mot motståndarmålet. Att ha ett anfallsspel som inte bara handlar om två där framme.

Yoshimar Yotún är för övrigt det närmast perfekta beviset på hur saker kan ändras. Under hela försäsongen framgick det tydligt att han inte var påtänkt i startelvan. Sedan fick han chansen, tog den och har varit lysande.

Lasse Nielsen saknas. Det ar givet. Har faktiskt inte alls förstått snacket om att han kunde vara aktuell för spel. Inte efter hjärnskakningen och reaktionen han fick. Efter smällar mot huvudet är det de klassiska tre t:na som gäller: ting tar tid.

Då var det också givet att satsa på Franz Brorsson och Behrang Safari som mittbackar.

Fast jag börjar återfå hoppet om att Felipe Carvalho faktiskt kan gå in om det skulle krisa. Det ser bättre och bättre ut på träningarna, hans engelska börjar bli helt okej och vilket monster han kan vara att kasta in på topp sista 5-10 minuterna av en match där MFF behöver jaga en kvittering eller ett avgörande och ösa in bollar i straffområdet.

I dagens snack efter träningen uteslöt heller inte Magnus Pehrsson att göra just det. När det behövs.

Till sist:

Anläggandet av den nya träningsytan på plan 5 och 6 har nu kommit ganska långt.

img_2249

Så här såg det ut i lördags när jag var ute och plåtade.

Plan 7 har för övrigt blivit bättre. Vilket man inte kan säga om planen inne på Malmö stadion. Läs gärna här vad U19-tränaren Anders Palmér tyckte om den.

ole1

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close