HandbollHandbollsbloggenNyheter

Inför SM-semifinalerna: “Jag hatar den inställningen”

Herrarnas semifinaler drar nu igång och i det skånska mötet mellan Kristianstad och Ystad handlar det väl mest om hur många matcher Kristianstad tvingas till för att kvittera ut sin finalbiljett?
För hur länge är det nu som Kristianstad är obesegrade i sin borg? 45 matcher? 68? 249? Jag får fråga Jan Peter, han brukar gilla att räkna.

I Ystad snackas det, som vanligt när en underdog ombedes att sätta ord på sina förutsättningar, att man “inte har något att förlora” och “kan spela avslappnat”.
Jag hatar den inställningen.
Om ett lag ligger sjua i tabellen och varken kan komma högre eller lägre inför sista seriematchen är det okej kanske. Men det är fortfarande en match – och då likställer jag som aktiv alla motståndare som djävulens sändebud. Oavsett om det är en VM-final eller en träningsmatch – no mercy. Full hets, maximal koncentration, total hängivelse och absolut skoningslöshet.

Ystads IF är ett av Sveriges fyra bästa handbollslag. Nu är det inte läge att vara nöjd. Nu är det tid att rannsaka sin självbild.
Otaliga är de lag som klivit in i Kristianstad Arena och varit ett slaget lag redan innan matchen börjat. Kan Ystadspelarna spotta ut det tvivlet och prestera på max som lagmaskin kan de absolut knäppa Kristianstad i deras egen borg.
Jag vet det.
Frågan är om Ystadsspelarna vet det. Och viktigast av allt – om de tror på det till 100 procent. Inte 99 procent.
Det sägs att de bästa travhästarna är de riktigt korkade och de allra elakaste. Det är dags för YIF att sluta tänka. Då kan de skrälla. Om de blir en dum djävla havremoppe som inte inser sina begränsningar och instinktivt bara måste vinna. Då kan det gå. Då kan de bevisa hela Handbollssverige fel.

***

I SHE ska LUGI ta emot H65 Höör i den tredje semifinalen. 1-1 i matcher so far och den här gången är LUGI extra stora favoriter.
I en veckas tid har de närt tanken om upprättelse efter det okaraktäristiska raset i Höör i onsdags. 9-19-ledning blev torsk med två bollar. Hemma i Lund har knivarna slipats inför denna fight som helt enkelt måste vinnas.
H65 har drygt 48 timmars vila och återhämtning från Zagrebresan där de fick en tankeställare efter förlust med fyra bollar – efter en okaraktäristisk vimsig insats. De har lördagens retur i Höör i bakhuvudet och det är knappast heller optimalt.
Dessutom har H65 spelat flera riktigt svaga halvlekar på sistone. De måste upp på sin högstanivå – jag är tveksam till att de når den nu med dessa förutsättningar.

Det är så mycket som talar för LUGI och så lite som talar för H65 i onsdagens match att det inte är klokt. Ola Månsson kallar det “säsongens svåraste match” av en anledning…
Jag tror så här:
LUGI vinner klart nu.
H65 vinner finalreturen i Challenge Cup med fem-sex bollar och tar hem bucklan. (Jag pratade med Dragan om den matchen. Han såg Zagrebmatchen och var personligen övertygad om att H65 vänder på det)
H65 vinner semifinal fyra efter förlängning. (Det köpte å andra sidan INTE Dragan).
Sedan fixar nog LUGI det till slut. Har jag ältat att de ska vinna SM-guld i ett halvår finns det väl ingen anledning att skrynkla ihop sig nu?

Intressant extradetalj:
“Oslagbara” Sävehof fick sig en redig örfil uppe i Nacka igår när Skuru kvitterade till 1-1 i matcher.
Hos både H65 och LUGI höjdes det garanterat på ett par ögonbryn och mumlades “Ohhh, trevligt…”
Så, oavsett om det blir LUGI eller H65 som får möta Sävehof (som troligen tar sig till finalen ändå) finns det goda möjligheter att nå hela vägen.

Frågan är vem som har mest karaktär kvar.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close