FotbollMalmö FFNyheter

Nu är MFF etta inte bara i Allsvenskan

MFF har länge haft den högst rankade ungdomsverksamheten i Allsvenskan.

Tidigare räckte det inte för att vara absolut bäst, men förra året klev klubben förbi Brommapojkarna och tog över den platsen också.

Rankingen, eller certifieringen, utförs årligen av Svensk elitfotboll, SEF, i samarbete med Svenska Fotbollförbundet. SEF:s föreningsutvecklare Thomas Lyth, Thomas Westerberg, Hans Lindbom, Lars Jacobsson och Patrik Caro reser runt till alla elitklubbarna i Allsvenskan och Superettan. Dessutom besöks de flesta division 1-klubbarna och även föreningar i lägre serier som vill ha hjälp att kvalitetssäkra sin ungdomsfotboll. Lunds BK har till exempel fått besök och är tillsammans med BK Forward från Örebro högst rankat bland lagen under division 1-nivån.

Certifieringen sker enligt noga uppställda kriterier i åtta olika kategorier:

A. Föreningens mål med ungdomsverksamheten 8 till 19 år.

B. Spelarutveckling

C. Tränar- och ledarorganisation

D. Tränings- och matchfaciliteter

E. Föreningens skolsamverkan från 8 till 19 år

F. Föreningens samarbete med andra föreningar från 8 till 19 år

G. Rekrytering av spelare och ledare

H. Sportsliga resultat av ungdomsverksamheten.

I varje kategori ges poäng och när klubben når 500, 750, 1000, 1500 respektive 2000 poäng klassificeras verksamheten som en, två, tre, fyra respektive femstjärnig.

MFF har ända sedan starten alltid haft fem stjärnor. Samma gäller för Brommapojkarna. Vid den senaste rankingen kom nio föreningar – fler än någonsin, förra gången var det sju – upp i fem stjärnor. Det var förutom MFF och BP AIK, BK Häcken, Helsingborgs IF, IF Elfsborg och IFK Göteborg, plus de två nykomlingarna på topplistan Djurgårdens IF och Halmstads BK.

I antalet poäng såg det ut så här:

1.) Malmö FF 3568

2,) Brommapojkarna 3334

3.) Elfsborg 2751

4.) Helsingborgs IF 2649

5.) IFK Göteborg 2570

6.) AIK 2396

7.) BK Häcken 2227

8) Halmstads BK 2145

9) Djurgårdens IF 2024

Förändringen i toppen var radikal. Året före hade MFF 3010 och BP 3778 poäng.

Bakom MFF:s lyft ligger förbättringar i åtskilliga av kategorierna, men framförallt i H där det ges poäng för varje egenfostrad spelare som når ett svenskt eller utländskt landslag på U21- eller seniornivån eller debuterar i Allsvenskan eller Superettan, oavsett vilken klubb.

– Vi hade till exempel lite flyt när Trelleborgs FF gick upp i Superettan. I deras trupp finns ju massvis med spelare som vi fostrat som nu gav poäng till oss när de spelade för TFF, säger MFF:s ungdomsbas Mats Engqvist.

140926 Malmš FFs Ungdomsansvarig Mats Engqvist den 26 september 2014 i Malmš. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRN / kod NJ /74012
Mats Engqvist tycker att Tipselitcertifieringen hjälpt MFF att utveckla verksamheten. Foto: Bildbyrån

På samma vis tappade Brommapojkarna lite när laget ramlade ner i division 1. Det innebar ju att de egna spelarna som debuterade i A-laget det året inte längre gav poäng. Det kommer de att göra i nästa ranking eftersom BP 2017 nu på nytt spelar i Superettan.

I kategori H finns det av naturliga skäl ingen maxpoäng. Det gör det i A-G och Malmö FF fick max i A, E och F.

– Vi var faktiskt inte förberedda på att vi skulle passera BP. Det kom som en överraskning. Klart att det är kul och ett bra kvitto på att vi gör det bra.

– Tipselitcertifieringen har dessutom varit nyttig när vi utvecklat vår verksamhet. Det är absolut inte så att vi låter den styra oss eller tar några beslut för att vi ska få mycket poäng. Vi gör givetvis det vi tycker är bäst för vår ambition att fostra A-lagsspelare till MFF utan att snegla på något annat.

– Men i och med att certifieringen är så grundlig in i minsta detalj och genomtänkt i alla frågorna som ställs vid besöket har vi kunnat använda den för att se vad som kan göras och för att skärpa till vår egen verksamhet. Den har varit en god hjälp för MFF, betonar Mats Engqvist.

Det går också att i resultaten läsa ut vad som kan förbättras. I spelar- och ledarutveckling är till exempel MFF långt framme, likaså i skolverksamheten och samarbetet med andra föreningar samt när det gäller de viktiga visionerna och målsättningarna.

Träningsförhållandena är dock ett stort frågetecken.

Samma gäller för matcharenorna för U19- och U17.

– Där är vi inte bra nog.

Till skillnad mot vad många tror kommer heller inte den hett efterlängtade omläggningen av plan 5 och 6 till en stor ny träningsyta med hybridgräs att innebära samma skjuts för ungdomslagen som på seniorsidan.

Ytan, som ska stå färdig till hösten och där det just nu byggs för fullt, kommer framförallt att användas av A-laget. Ungdomarna mellan 8 och 19 år kommer även i fortsättningen i stor utsträckning att spela och träna på de svårt slitna konstgräsplanerna 9 och 10 på andra sidan Stadiongatan. De håller inte måttet, liknar snart mest filtmattor och kommer bara att bli sämre eftersom de nyttjas så mycket.

– De enskilt största positiva förändringen när det gäller ungdomslagens matcher och träningar skulle vara att det lades nytt konstgräs på åtminstone en av de två planerna. Det kan vara på gång, jag får vissa signaler från kommunen, men jag vill varken spå eller lova att det blir av.

– Många tror dessutom helt felaktigt att det är vi i MFF som disponerar planerna fullt ut. Så är det inte, det är flera andra lag som till exempel LB07 och IFK Klagshamn som också använder dem och vi får boka lediga tider som alla andra klubbar. Jag har inget ont att säga om mindre föreningar. De gör ett bra arbete. Men jag tycker nog att det är dags att titta lite på vad vi behöver också, konstaterar Mats Engqvist.

Ansvarig för certifieringen är Thomas Lyth och det är också han som gjorde besöket hos Malmö FF den 1 februari 2017 (poängsättningen gäller 2016 års verksamhet).

De övriga skånska klubbarna som fått besök är Landskrona BoIS ( fyra stjärnor, 1598 poäng), Trelleborgs FF (tre stjärnor, 1227 poäng), Ängelholms FF (tre stjärnor, 1147 poäng), Lunds BK (tre stjärnor, (1091 poäng) och Kristianstad FC (två stjärnor 792 poäng).

Ole Törner

161029 Malmšs Teddy Bergqvist och Isak Redzic jublar med pokalen efter vinsten med 3-0 i U19 SM-finalen i fotboll mellan Malmš FF och Elfsborg den 29 oktober 2016 i Malmš. Foto: Christian …rnberg / BILDBYRN / Cop 166
Teddy Bergqvist och Isak Redzic jublar efter 3-0-segern över Elfsborg i SM-finalen för U19-lag 2016. Foto: Bildbyrån

Fakta

Klubbarna i Allsvenskan har följande poäng:

Malmö FF, 3568

IF Elfsborg, 2751

IFK Göteborg, 2570

AIK 2396

BK Häcken 2227

Halmstads BK 2145

Djurgårdens IF 2024

IFK Norrköping, 1992

Kalmar FF, 1748

Hammarby IF 1644

GIF Sundsvall 1534

Örebro SK, 1271

Jönköpings Södra, 1130

AFC Eskilstuna, 1002

IK Sirius, 980

Östersunds FK, 747

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close