Nyheter

Personlige Persson: “Jag håller med Mackan”

Jag satt länge och funderade hur det var möjligt att den här matchen, mellan två lag som verkligen ville spela fotboll offensivt, kunde stå 0-0. Och sen smällde det till med tre mål inom kort tid istället. Och så är det nog.. hade första målet kommit tidigare kunde det lika väl blivit 5-2 till Malmö, för den fördelningen av kvalitativa chanser var det.
Mackan sa till C More efter matchen att det var oerhört rättvist att Malmö vann den här matchen – bara att hålla med!

Markus Rosenberg.
Markus Rosenberg.

Elfsborgs målvakt gör såklart en kanonmatch med en del ”idiot”-räddningar, men ibland blir det så, spelare som hamnar i zonen och allt bara sker helt instinktivt. Och visst, Elfsborg skall såklart tacka Kevin Stur-Ellegaard för att man var med i matchen så länge. Samtidigt handlar det om skicklighet och effektivitet hos anfallarna, och då kan man välja att ha ett resonemang om att avsluten inte var tillräckligt bra. Målen var däremot kliniska oavsett vilket resonemang man väljer att ha.

Vid 1-0 var det starkt av Cibicki att hålla mot Jon Jönsson som jag rankar som en av ligans bättre mittbackar. (Jon kommer från Hässleholm men är fotbollsfostrad i Malmö FF för er som inte varit med så länge och spelade i Malmö FF mellan 2001-2006) därefter behärskat avslut, pass Eikrem. 2-1 nicken är snygg, distinkt och välplacerad av Berget på ännu en pass från Eikrem. Bra där Norge!

Däremot tycker jag att det är dåligt försvarsspel när Elfsborg kvitterar. Och den typen av avslappning för att man tagit en sen ledning passar inte ett storlag. Här skall man istället klara av att stänga matchen med full koncentration med några minuter kvar att spela.
Annars tycker jag att spelarna börjar komma upp i tempo. Många ser starka ut och egentligen är det bara försvaret jag fortfarande är orolig över i ett Europeiskt perspektiv. Dock ser det bättre ut med Brorsson – Safari, men något gnager där, kan inte riktigt sätta fingret på vad som fattas. Om det är den där riktigt pondusagerande mittbacken a la Pontus Jansson eller Kari Arnason, eller den tydligt snabba rensaren… jag vet inte riktigt. Jag fattas något i försvaret för att känna mig helt Europaklar i tanken. Däremot tycker jag att Wiland sett stabil ut, och det känns bra.

Franz Brorsson.
Franz Brorsson.

Matchen mot Elfsborg visar även att Rakip och Lewicki behöver fler tillslag på bollen än vad som ofta är nödvändigt och effektivt. Framför allt Rakip har en ganska stor utvecklingspotential i att bli bättre på att värdera situationerna och komma ner i antal tillslag vid rätt tillfälle. Lewickis många tillslag kommer oftast för att han behöver längre tid på sig att bestämma för vad han skall göra med bollen, och då blir det ofta den säkra passen snett bakåt eller i sidled. Han blev dock bättre ju längre matchen led.

Matchen i Borås var en riktigt bra allsvensk match, högt tempo, tekniska spelare i båda lagen som samtliga ville spela sig ur de flesta situationerna. Målchanser skapades, härliga räddningar från båda målvakterna, så jag vill ju inte framstå som gnällig… men handen på hjärtat, vi vill ju se Malmö ta det där riktiga Europasteget där man stabilt är med och lirar i någon av Europacuperna (ja inte den svenska då, för den verkar omöjlig att vinna) och då måste ju laget och spelarna bli bättre på individ och detaljnivå.

Eller som Åge Hareide sa, att vill man vara med och konkurrera på den här nivån måste alla höja sig, eller så handlar sportchefen på en finare hylla. Och på den hyllan finns nu ett gott slottsvin från södra Frankrike som heter Toivonen Durmaz, eller ett mer defensivt vin från Italien, Helander. För det verkar som om det sydamerikanska alternativet Carvalho smakar bäst avkylt som husets vin, och tas fram när festen lider mot sitt slut!
Malmö leder serien med 6 poäng. Det bådar gott inför Europakvalet.

Robert Persson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close