skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

H65 Höör knäppte LUGI – nära SM-final

H65 Höör är en match, på hemmaplan dessutom, ifrån en SM-final.
Cassandra Tollbring var helt fenomenal när hon ledde sitt lag till seger med 23-24 mot LUGI.
– Lugna! Vi har inte vunnit ett skit ännu, påminner tränare Ola Månsson om.

Vi förväntade oss en enorm LUGI-anstormning direkt från start.
I stället kom det att dröja drygt sex minuter innan LUGi gjorde sitt första mål. Istället var det H65 som fick en pangstart med 0-3.
LUGI svarade för märkliga chansavslut och inledde med ovanligt många tekniska fel. efter 14 minuter huttade Dragan brljevic in sitt första timeoutkort. Då hade Cassandra Tollbring precis gjort sitt tredje mål till ställningen 3-6.
Den omedelbara effekten?
En H65-utvisning där Jessica Ryde räddade en straff, Tollbring placerade in 3-7 och Emma Rask lirkade in 3-8.
LUGI provade med att byta målvakt. Esmeralda Fetahovic fick chansen i två byten, men den målvakt som glänste i den här matchen var Jessica Ryde. Över 50 procent!
I H65 briljerade Cassandra Tollbring. Fantastiska assists och fanns det inga alternativ gjorde hon det själv. 5-11 efter 21 minuter var ett mjauigt skott i flykten. Mikaela Franssons 6-12 fick tränare Ola Månsson att koka över av vilja och plötsligt kastade han in ett 7-6-spel för att få variation i det uppställda spelet.
Under första halvlek kunde ändå LUGI reparera en del av skadan. Ebba Engdahls strafflobb till 9-13 gav hela Lund hopp. 10-14 i paus kunde ha varit större siffror.

Den andra halvleken inleddes i oerhört högt tempo. Lite för högt ibland.
I LUGI saknades en Hanna Blomstrand i full form. En målvakt som gjorde skillnad – och fler spelare som tog ansvar i offensiven.
H65 däremot, nedskrivna av insiktslösa krönikörer och med en svag Europacupinsats i ryggen, bara öste på. Anna Johanssons 12-17 efter 40 minuter var ett kraftfullt genombrott mot ett LUGI-försvar som inte hjälpte varandra tillräckligt. Symboliskt för matchen så långt.

Men så började kanterna i hemmalaget att att leverera. Ida Nilsson gjorde et par räddningar och H65 började missa lägen/passningar.
Och i den här semifinalserien är matcherna aldrig avgjorde förrän de verkligen är avgjorde.
Ellinore Johansson, bäst i det vinröda gänget tillsammans med Anna lager, reducerade till 15-17 med kvarten kvar, fick en utvisning med sig och plötsligt var det match igen i allra högsta grad.

Då steg hon fram igen.
Svensk damhandbolls hetaste spelare just nu: Cassandra Tollbring.
15-18, 16-19 och 17-20 var helt hennes verk.
– Min dagsform? Den är helt okej, säger ”Cassie” och slår nordiskt rekord i blygsamhet.
– Det var en kämpainsats från hela laget. Vårat momentum från förra semifinalen levde vidare. Glöden i spelet fanns det och att vi visade våra känslor utåt var viktigt.
Hur mycket får ni tillbaka av er Höör-klack?
– Det hjälper jättemycket! Det behövs. Det är så viktigt, säger Tollbring?
Ni är en match från en SM-final?
– Det är helt sjukt. Vi tar tillvara på chanserna vi får och har nytta av att spelat slutspel tidigare.
– Vi visar i matcherna att vi vill ha mer! Första semifinalen var den första för väldigt många, då blev det lite spänt. Nu vill alla visa vad vi går för – för vi vet att det kan vara slut när som helst. Jag vill ta vara på varje match.

Brljevic begärde en ny timeout med 51.25 på tavlan. Då hade Sofia Hvenfelt just tryckt in 19-22 från linjen.
Då tryckte Anna Lagerquist in 20-22 lite turligt på en retur. Tollbring och Hvenfelt blev utvisade nästan samtidigt och Ebba Engdahl tryckte in 21-22 från sjumeterslinjen. 1810 personer i hallen eldade på till en underbar stämning och det blev verkligen en häftig avslutning i matchen. LUGI fick en biljett in i matchen.
Men!
I 4-6-spelet kunde Anna Johansson med mord i blicken göra 21-23 på genombrott och i anfallet efter kastade LUGI bort bollen. DÄR dog matchen.

22-24 med en och en halv minut kvar var spiken i kistan.
Gissa vem som snärtade in det med ett underarmsskott?
Såklart. Cassandra Tollbring.
Hennes tionde.
Maddafakkin tionde!
LUGI kom upp i 23-24, men det blev allt. H65 Höör leder semifinalserien med 2-1 i matcher och kan säkra finalbiljetten hemma i Höör på tisdag.

Ola Månsson var inte överraskad av att spelarna i laget pallade med den fysiska biten efter den korta vilan från europacupspelet i söndags.
– Om det var någonting jag var orolig för så var det den mentala biten.
– Vi spelade ändå inte jättebra. Vi förlorade andra halvlek med tre bollar, men var tillräckligt bra för att bevaka matchen.
Tollbring gjorde tio mål och i söndags var du konfunderad kring hennes dagsform. är du fortfarande det?
– Ja, över hennes form för tre dagar sedan… Men idag var dagsformen bra.

Målsättningen var att gå långt i Europacupspelet och vinna minst en semifinal match. Nu har ni överträffat det?
– Vi har inte vunnit ett skit ännu, men har världens möjlighet. Vi ska arbeta på samma sätt som tidigare. Det finns en sak för ögonen just nu – och det är att vinna Challenge Cup på lördag, avslutar Ola Månsson.

Christoffer Ekmark

Related Articles

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2