Nyheter

Norra Blå – Supporterframtidens läktare

Norra läktaren på Swedbank Stadion är den delen som gungar som häftigast under Malmös matcher. Ståplats i mitten, med de sjungande sittplatserna på andra etage på varsin sida om sig, döpta efter de gamla hjältarna Bob Houghton & Roy Hodgson. Men här finns en sektion till, på första etage, bredvid Ståplats och under Bob´s hörna, här hittar vi Norra Blå.
En sektion för de som är nio till fjorton år gammal och som vill kunna gå på fotboll utan sina föräldrar, men under uppsyn av matchvärdar.

– 2011 drog vi igång. Då gick vi under MFF Supports namn och tillsammans med MFF skapade vi denna sektionen. Vi är tre värdar idag som varit med i hela processen sen dess fram tills nu. Det är Mia Gullberg, Sabina Nordblad och jag, Linda Jörlöv.

Att få chansen att gå på match utan sina föräldrar kan vara kul, spännande och utvecklande för ungdomar i denna åldern, fanns det någon specifik anledning till varför Norra Blå startades?
– Att hitta en gemensam mötesplats där man kan se på fotboll och få in den positiva supporterkulturen, skapa nya relationer, det är många av ungdomarna som varit med från början som har skapat relationer med varandra, som kanske aldrig hade uppstått annars.
Jag fick nys om att IFK Göteborg hade en grej för deras yngre som de kallar Young Fellows, vilket är ungefär samma sak som Norra blå. Så jag tog kontakt med MFF och frågade ifall de hade något liknande. Ungefär samtidigt hade andra personer också gjort det. Vi såg då att det fanns ett intresse och personer som alla såg att det fanns plats att fylla, en samlingsplats för de yngre, och på den vägen började det.

Hur har responsen varit?
– Först var vi ju under MFF Support, sen gick vi över till att verka under MFF och responsen har varit väldigt positiv. Första säsongen var vi inte så många, det är ju en process att dra igång något sånt här. men nu är är vi ca 160 årskort och ca 20 lösbiljetter till varje match, så vi har ju vuxit väldigt mycket på bara några år.

Det är dock inte bara under hemmamatcherna som Norra Blå är verksamma?
– Nej vi har bland annat haft flaggmeck, där vi syr och målar flaggor. Vi har minst en bortamatch per säsong också men just nu har vi inga planer på att utöka det mer än så.
Nu är vi maxade på vår sektion, nu har vi fyllt de platserna vi har, vilket är jättekul. Så just nu kan vi inte bli större så länge vi inte får en större sektion.

Ni som jobbar med Norra Blå, är ni anställda av MFF?
– Nej det är helt ideellt, jag skulle inte vilja säga att man har fått ”offra” sin egna supporterupplevelse utan snarare utvecklat den och sin supporterkultur. Jag personligen gick från sittplats till detta, och det är på många sätt man utvecklat sitt tänkt till ”ståplatstänk”. Jag har lärt mig väldigt mycket sedan 2011. Det var exempelvis först här jag någonsin hört någon kalla IFK Norrköping för “Peking” vilket var konfunderande ett tag innan jag fick lära mig att de kallades så.

Vad tycker då ungdomarna om konceptet?
De har alltid varit väldigt positiva till Norra Blå. De har alltid har tyckt det har varit jättekul att ha en egen sektion med sitt egna utrymme, att spelarna kommer fram till dem efter matcherna och tar i hand och signerar halsdukar osv.

Vad krävs det för att kunna hjälpa till som värd då?
Man kan inte ha vem som helst som värd, man måste kunna säga till om det skulle vara något, man behöver en viss känsla, att kunna vara lite pedagogisk. Vi har inga krav på utbildning utan mer känsla och vilja. På sätt och vis hade det så klart varit bra med fler värdar men vi har även bra publikvärdar som alltid är med och ordningsvakter på läktaren.
Det låter ju mycket med 150-180 barn men de är ju där av ett intresse, av en anledning. Vi gör det möjligt att de ska kunna gå utan sina föräldrar men under kontrollerad form, och de är ofta så inne i matchen ändå så det är väldigt sällan några problem alls.
Numera har vi även en egen hörna på ståplatstorget med fotbollsmål och pingisbord där de kan umgås innan matchen och i halvlek. Det fick vi i samband med att vi fick våra egna ingång på sektion B.

– Martin Sánches Grahn

Relaterade artiklar

Back to top button
Close