Nyheter

Österlens skytteligaledare Dejan Blagojevic räds inget motstånd

Från mittback till skytteligaledare, från BW90 till Österlen FF, vi träffade Dejan Blagojevic.

Vi bestämde träff med Dejan Blagojevic, mittbacken från BW90 som blev anfallare och just nu skytteligaledare i Österlens FF. Den snart 23-åriga anfallaren mötte upp på ett café i centrala Malmö, slog sig ner med en kopp te och började direkt prata fotboll.

– Jag började spela i Nydala IF när jag var sex år gammal, då spelade jag tillsammans med bland annat Pawel Cibicki. Mitt första mål någonsin assisterades faktiskt av just Pawel, det glömmer jag aldrig. Han spelade där redan när jag kom dit sen gick vi från Nydala tillsammans till FC Malmö och därifrån begav han sig sen till Malmö FF. Man såg redan när han var ung att han hade stor talang, han hade en näsa för mål, det är kul att se han på plan nu, han förtjänar att vara där, han har jobbat hårt.

Dejans egna resa begav sig mot BW90, där han tränades av sin bror Mladen Blagojevic, som han nu följt med till Österlen.
– Jag spelade i BW90, jag minns när vi mötte Österlen och slog ut dem. Vi vann båda matcherna i serien och jag gjorde ett riktigt fint mål på dem, ett frisparksmål. Det satte sig nog i minnet! Sen stack Mladen dit och tog över tränarrollen och vi var ett par spelare som följt honom ganska länge. Han frågade mig om jag ville följa med, men jag var rätt skeptisk till en början på grund av pendlandet, jag var redan ganska trött på att pendla till BW90 så jag var lite tveksam. Men jag tänkte att om de andra skriver på blir det lite lättare, och till sist hade nästan alla vännerna skrivit på för Österlen så då hängde jag också på. Nu har jag en lägenhet i Simrishamn också, det är min kusins så när det passar så kan man stanna där, det underlättar!

Att ha sin storebror som tränare kan säkert vara konstigt för många, men inte för Dejan.
– jag har haft honom som tränare så länge så det är inte ens något jag tänker på. När vi är på plan eller på träningar så är jag spelare och han tränare, vi står inte och snackar familjegrejer där eller kallar varandra för bror och så, där är det fokus på fotbollen. Han kanske till och med är hårdare mot mig än de andra, för han vet att jag kan ta det och spela vidare. Som tränare är han är mycket engagerad och noga med detaljerna, och bra på att förmedla det till sina spelare. Han är ärlig mot sina spelare och vågar prata med ifall han sätter dem på bänken till exempel. Det är faktiskt inte många tränare som vågar ta det snacket, så han får mycket respekt från sina spelare.

Sedan barnsben har det varit mittbackspositionen som varit Dejans plats på plan, men när det plötsligt kom en period i Österlen där nästan alla anfallare var skadade samtidigt så såg den assisterande tränaren potentialen hos Dejan och sa till Mladen att de borde prova honom på topp.

– Jag har alltid skojat med Mladen om att han borde sätta upp mig i anfallet, ”jag garanterar minst en poäng” brukade jag säga till honom, och då var det under denna perioden när vi hade massa skador på anfallarna som vi hade en träningsmatch mot Kvarnby. Jag kom dit förberedd på att spela mittback som alltid, men fick beskedet att jag skulle vara anfallare. Jag gick in och spelade, gjorde ett mål och gjorde det helt okej överlag för att vara första gången. Nästa match mötte vi Höllviken och det gick rätt bra då också, så då sa de till mig att jag fick stanna där uppe. Jag trodde att jag skulle flyttas ner till backlinjen igen efter säsongen när vi gick upp en division men jag är kvar här uppe och det går ju helt ok! Det är riktigt skoj, det är mycket roligare än att spela mittback, det är svårare också, som anfallare får man springa mer och kämpa mer för laget. Man kan väl säga att jag har lite fördel att ha gått från mittback till anfallare eftersom jag vet hur jag själv hade agerat som back mot en anfallare, det är inget jag tänker på men kanske gör man det omedvetet, det är mycket möjligt.

Dejan leder för närvarande skytteligan i division 2 Östra Götaland där Österlen toppar tabellen på 12 poäng efter 5 matcher, fyra vinster och en förlust i premiären mot IFK Berga. Trots att de bara är fem matcher in i serien kan man inte undgå att undra, hur långt kan de gå?
– Jag fick den frågan förra året också från en journalist, jag sa att vi skulle gå obesegrade igenom säsongen och vinna ligan, han skrattade och tyckte det var ett lite kaxigt svar men vad hände? Vi gick obesegrade igenom säsongen och vann ligan. Detta året vågar jag inte riktigt svara på det, jag har sagt att jag tror det kommer bli en otroligt jämn serie, det tror jag. Det finns ett par bra lag, sen finns det många som är jämna, och några mindre bra. Jag tror många kommer ta poäng av varandra och det laget som plockar mest från mitten och bottenlagen kommer stå som segrare till slut, men jag tror inte någon kommer rycka ifrån som i fjor.

Närmast för Österlen väntar fyra tuffa matcher mot fyra förväntade topplag, IFK Malmö hemma, Prespa Birlik på bortaplan, Lunds BK hemma och ytterliggare en svår bortamatch mot Torns IF. Men Dejan skakar inte några knän av att se på spelschemat.
– Vi har sett de andra lagen och det finns inga lag vi inte kan slå. Visst, vi är nykomlingar, men vi är inget division 3-lag spelmässigt, det finns inga lag vi räds, det är nästan så att de borde vara rädda för oss. Det hade varit bra att komma iväg med minst 9 poäng mot de nästkommande 4 matcherna. Det har jag varit nöjd med.

Om Österlen som klubb har Dejan bara varma saker att säga.
– Organisationen är fantastisk, alla ledare runt omkring som jobbar ideellt för klubben, de tvättar kläder, pumpar bollar, fixar mat efter träningar och matcherna. Det är helt fantastiskt, det kändes som att man kom till en riktig proffsklubb när man kom hit från BW90. När man gick in på plan och såg 4-5 ledare som stod och förberedde grejer, det var stort. Och de ska ha minst lika mycket cred som oss på plan för framgångarna, de jobbar otroligt hårt för klubben och för att se till så att vi spelare har det så lätt som möjligt att bara fokusera på fotbollen. Sammanhållning i laget är också mycket bra, mycket tack vare till att spelarna kan fokusera på det sportsliga och inte behöva tänka så mycket på allt runt omkring.

Dejan tror att just sammanhållningen i och kring laget har lagt grunden till varför det inledningsvis har gått så bra för Österlen, och varför de kommer fortsätta på den inslagna vägen.

– Martin Sánchez Grahn

Relaterade artiklar

Back to top button
Close