Nyheter

Kävlinge tog USM-silver – nu börjar utmaningen

Under helgens USM i handboll var det mycket Skåne till höger och vänster. Ystads IF, IFK Kristianstad, LUGI och H43 var etablerade klubbar som gjorde avtryck.
Mer anmärkningsvärt var det att lilla Kävlinge HF nådde finalen i pojkar B – och höll nästan på att gå hela vägen.

Många skånska lag var i farten under finaldagen i Malmö. 15 av 48 finallag kom från Skåne!
YIF blev trea i herrjuniorklassen.
LUGI:s flickor A tog silver.
H43:s pojkar B tog guld.
Men det lag som verkligen stack ut var Kävlinge. Trots att de inte vann.
Under ledning av Rickard Jönsson och Johan Nilsson Sandgren tog sig Kävlinges pojkar födda 02/03 sig ända till final. Visserligen blev det uddamålsförlust där, efter en rysare mot H43, men laget föll verkligen med flaggan i topp.
– Att bli tvåa i SM är jättestort för hela föreningen och handbollen i regionen. Skåne dominerade verkligen i klassen där vi tar platserna ett till fem, säger Rickard Jönsson.

I handbollssammanhang är Jönsson ingen nybörjare precis. Han har årtionden av rutin och har även haft ett finger med i bakgrunden i en del ungdomslandslag.
– Jag går in på mitt 31:a tränarår. Det här laget tog jag över i augusti inför den gångna säsongen. Efter att ha haft ett uppehåll på sex år blev jag sjukskriven från jobbet och då var Kävlinge på mig i omgångar. Till slut nappade jag, mycket för att Johan Nilsson Sandgren och jag skulle få chansen att göra det ihop. Han är en spelare jag tränare för länge sedan i H43 och vi trivs bra ihop. Nyligen bestämde vi oss för att fortsätta träna det här Kävlinge laget i ytterligare två år.

Vilka var dina första intryck av detta Kävlingelag?
– Haha, jag minns första träningen i sensomras. Då frågade jag vad vi skulle ha för mål. “Steg fem i USM” sa de bestämt. Jag tänkte tyst för mig själv “Lycka till med det grabbar…”.
Tränare Jönsson höll dock sina tankar för sig själv – och det var nog tur det.
När började det gå upp för dig att detta lag var rätt hyfsat?
– Egentligen inte förrän steg fyra i USM, steget innan finalspelet, som vi vann. tidigare hade jag tänkt att vi haft en del tur med lottningen, men väl på den nivån finns inga dåliga lag. Efter ett tag reviderade jag målsättningen till en SM-final inom två år, men det fixade de alltså redan i år. Laget består mest av pojkar födda 02, men även fyra stycken 03:or.

Beskriv utvecklingen från augusti 2016 till maj 2017?
– Tja. Vad är det som INTE hänt?
– Visst, det var duktiga även innan jag kom. De tillhörde de bättre lagen i Skåne, men vad vi gjort är att träna mer och hårdare. Vi har byggt laget bakifrån. Jag visste om att de var bra offensiva, men man måste ju försvara sig också i handboll. Tidigare förlitade sig många på Elias Hall, vår högernia, som fortfarande betyder mycket. Men nu spelar vi mer som ett lag och det är svårare att läsa av oss.

Korsbackahallen i Kävlinge brukar sällan vara tom. Hur har ni det med träningstider?
– När jag var där på första ledarmötet och fick träningstiderna blev jag mörkrädd – först då gick det upp för mig hur illa ställt det var och är med halltiderna. Nu har vi kunnat tränat i nya E-hallen eftersom vi inte spelar med klister, vilket gjort att vi kunna träna tre gånger i veckan. Ändå har det varit för lite halltid totalt sett i mina ögon. Vi har löst det så att de fått springa en halvmil innan varje träning tre gånger i veckan – vilket gett ett fruktansvärt resultat. Den senaste tiden har de även haft femkilos viktvästar på sig.

Hur ska du då få det här laget att fortsätta utvecklas – och ännu viktigare, få spelarna att stanna i Kävlinge?
– Förbannat bra fråga. Däri ligger problematiken. Nu är det bara A-hallen i Korsbacka som tillåter klister. Jag vill öka dosen till fyra pass i veckan. När jag ställde det som krav fick jag bara vita ansikten som svar.
– Men det är ju så det är. Vill man bli riktigt bra måste man ju träna mycket mer. Och de här grabbarna är redo att göra den satsningen.
För annars försvinner de till H43, LUGI och så vidare…?
– Ja. Risken är jätteöverhängande att vi tappat spelare till Lundaklubbarna. Om två år, när de ska spela juniorhandboll,blir det nog omöjligt att behålla dem. Men självklart vill vi ha dem kvar i Kävlinge så länge som möjligt.

Hur ska du lösa det då?
– Det finns två klisterhallar till i kommunen, men de ligger i Lödde (som också har ett topp-fyralag i Sverige, reds. anm.). Vi har ingenting emot att träna där, bara vi får vara pass. Men helt ärligt, jag vet inte hur det kommer att bli.
Det verkar finnas ett stort behov av en ny hall i Kävlinge?
– Det gör det absolut. Det finns ett jättebehov. En ny hall vore bra, men ska jag vara helt ärlig så behövs det ännu mer.
– Kommunen satsar för dålig på den här biten. Inte bara när det gäller handboll förresten, även andra ungdomar som inte idrottar satsas det för lite på.
Rickard Jönsson rundar av:
– Jag bor själv i Lund. Kommunen funderar på att bygga hallar för en miljard under flera års tid och har redan börjat på vissa håll. I Kävlinge ligger det en stor grushög precis utanför Korsbackahallen. Det är bara att börja bygga där.
Men… Det ska ju fram ett par miljoner till det?
– Äsch. Jag tror inte att det saknas pengar i Kävlinge kommun. Det handlar snarare om ovilja.

På tal om Kävlinges pojkar B så vände de hem från USM med mer än en trunck full av silvermedlajer. En check på 20.000 kronor fick de minsann också efter efter att ha tagit hem Fairplay-priset – i konkurrens med sammanlagt 555 andra lag.
Domarna har efter varje match under USM-säsongen betygsatt matcherna från en skala 1-5. Det har spelats upp mot 1000 matcher och följande saker har betygssatts:
– Spelarna (på planen)
– Bänken (inkl. ledarna)
– Publiken

Med följande motivering vann Kävlinge HK 2016/2017 års FairPlay-pris (sponsrat av Rehband):
”Rehband är därför oerhört stolta att få tilldela 2017 års Fair Play-pris till Kävlinge HK:s B-pojkar som efter en insamling av Fair Play-betyg under samtliga omgångar, i samtliga klasser det vill säga i samtliga matcher under året av Ungdoms-SM Stadium Handboll Cup slutat som värdiga segrare.”
– Det känns jättekul för både oss ledare och framförallt för spelarna. Det kom lite av en överraskning faktiskt, vi som lag spelaren ren handboll och håller inte på med fula knep så som armdragningar, efterslängningar utan vi spelar tufft, men FairPlay, säger Rickard Jönsson.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close