skanesport_desktop-panorama-1

MotorNyheter

Säsongens första Formel 2-poäng för Malja

Gustav Malja körde hem sina första poäng i FIA Formula 2 Championship 2017 när han stod för helgens största upphämtning vid en händelserik deltävling i Barcelona.

Malja tog poäng i båda de två race som kördes på den spanska F1-banan Circuit de Barcelona-Catalunya, med en sjundeplats i lördagens inledande heat efterföljd av en sjätte i söndagens sprintlopp.

– Det känns skönt att ha tagit mina första poäng den här säsongen, säger Gustav Malja. Det var en självklar målsättning den här helgen och det var viktigt för hela teamet att infria den. Vi fick två bra race i kroppen och har visat att vi har potential att slåss långt fram, så det har varit en positiv helg på många sätt.

21-årige Malja gick in i helgens tävlingar med ambitionen att slå tillbaka efter den motiga premiären i Bahrain senast, men fick inledningsvis en tuff start när fredagens tidskval inte föll ut som han hoppats.

Från 18:e plats på gridden hade Malja ett svårt utgångsläge i lördagens så kallade feature race – men när lamporna slocknade var skåningen omedelbart på frammarsch. Ett offensivt förstavarv lade grunden för vad som kom att bli en resolut comeback, där Malja via en alternativ strategi kunde utnyttja en tidig säkerhetsbilssituation och sedan hålla sina kraftigt slitna däck vid liv i ett kritiskt slutskede.

När målflaggan föll hade Malja klättrat hela 11 placeringar – det största avancemanget från någon förare under helgen – med en slutlig sjundeplats som resultat. Insatsen belönades dels med säsongens sex första poäng, både för Malja själv och för hans team Racing Engineering, men också med en plats i första startled till söndagens avslutande sprintrace (där de åtta främsta i det första heatet startar i omvänd ordning).

– Det första loppet gick verkligen vår väg och vi hade en strategi som föll väldigt väl ut, fortsätter Malja. Vi tog ett stort steg framåt efter kvalet och jag kände direkt att vi hade bra fart i racet. Jag tog fyra-fem bilar på det första varvet, och sedan kunde vi dra nytta av säkerhetsbilen som kom ut i ett lägligt skede för oss. Vi gjorde ett tidigt depåstopp och det var på gränsen med däcken mot slutet, men jag lyckades hålla ihop det. Jag är väldigt nöjd med den insatsen.

På söndagen behöll Malja sedan länge tätkontakten, och när halva loppet hade avverkats återfanns han fortsatt på den andraplats från vilken han startat. Under de avslutande varven tvingades han dock släppa förbi sig fyra konkurrenter – däribland slutsegraren Nobuharu Matsushita och mästerskapsledande Charles Leclerc – men en sjätteplats markerade ändå ytterligare ett bra resultat och nya, värdefulla poäng.

– Det räckte tyvärr inte riktigt hela vägen till pallen i sprintracet, men vi var med där framme och visade att vi är med i matchen, avslutar Malja. Det var en bra avslutning på en helg där vi lärt oss mycket och som vi nu kan bygga vidare på inför fortsättningen.

FIA Formula 2 Championship fortsätter närmast med en av säsongens stora höjdpunkter, när Malja och resten av fältet tar sig an de trånga gatorna i Monaco om två veckor (25-28 maj).

RESULTAT

FIA F2 Championship – Rd. 2
Circuit de Barcelona-Catalunya

RACE 1
1: Charles Leclerc (MON), 37 varv
2: Luca Ghiotto (ITA), +3.730s
3: Oliver Rowland (GBR), +11.146s
4: Nobuharu Matsushita (JPN), +14.103s
5: Alexander Albon (THA), +17.319s

7: Gustav Malja (SWE), +24.779s

RACE 2
1: Nobuharu Matsushita (JPN), 26 varv
2: Oliver Rowland (GBR), +3.309s
3: Nicholas Latifi (CAN), +4.621s
4: Charles Leclerc (MON), +9.177s
5: Jordan King (GBR), +15.333s

6: Gustav Malja (SWE), +17.987s

MÄSTERSKAPSTABELL

FIA F2 Championship
Efter 4/22 race

1: Charles Leclerc (MON), 73 p.
2: Oliver Rowland (GBR), 47 p.
3: Luca Ghiotto (ITA), 38 p.
4: Artem Markelov (RUS), 34 p.
5: Nobuharu Matsushita (JPN), 31 p.

10: Gustav Malja (SWE), 10 p.

Foto: FIA Formula 2

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close