FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Bra lag kan avgöra sent

Sakta, men säkert håller det på att byggas upp en känsla i MFF-truppen av att det krävs väldigt mycket av motståndarna för att MFF inte ska vinna.

I fyra av de fem senaste matcherna har MFF vunnit med uddamålet.

I alla har segermålet kommit sent.

Mot Djurgården gjorde Yoshimar Yotun 3-2 i den 86:e minuten.

Mot Örebro SK gjorde Alexander Jeremejeff 2-1 i den 83:e.

Mot IF Elfsborg satte Jo Inge Berget dit 2-1 när det gått 90 plus 1 minut.

Mot Östersunds FK slog Erdal Rakip till med 2-1 när det hade spelats 90 plus fyra minuter.

Klart att det svider hos motståndarna och givetvis pratas det om det både i de övriga lagen och bland lagens supportrar. Lika givet stärker det självförtroendet hos MFF-spelarna.

“Vi går alltid för segern och vet att vi brukar lyckas” börjar bli ett alltmer flitigt använt uttalande i spelarkorridoren.

Just segern mot Östersund stärkte intrycket ännu mer. Spel med en man kort i över en halvlek och med nio mot tio mot slutet där ytorna att täcka bort blir stora som oceaner är tufft. Vad gör MFF då? Jo ett sent segermål. Och inte vilket mål som helst. När alla borde gått på knäna och tänkt defensivt följde fem man med i kontringen!

Så gör bara ett lag med en extrem hunger efter ett avgörande och en stor tro på att det kan gå vägen.

Det sena avgörandet mot Östersunds FK var dessutom ett trendbrott.

I matcherna mot Djurgårdens IF, Örebro SK och Elfsborg var lagkaptenen och pådrivaren Markus Rosenberg kvar på planen. Den här gången var han utbytt och MFF fick till den där forceringen utan honom.

När IFK Göteborg var som bäst gjorde de ofta viktiga mål sent.

Manchester United älskade länge att göra så sena mål att man började snacka om Fergie-time.

Men det är ingen slump att bra lag är bra på det också.

Nu åker MFF till Stockholm med Behrang Safari, Franz Brorsson och Yoshimar Yotun avstängda, med ett par skador och utan en naturlig vänsterback.

En ny seger i det läget skulle naturligtvis öka självförtroendet och spä på snacket om hur svårt det är att stoppa MFF från att vinna.

Men då får man inte glömma bort två viktiga saker:

För det första:

Kalmar FF klarade det. 0-0 satt som en plump mitt inne i den där uddamålsseger-orgien. Den påminde om att Allsvenskan fortfarande är en serie där ett par procents tappat fokus eller brist på motivation och koncentration straffar sig.

För det andra:

MFF är sargat. Men det är Hammarby också.

Jiloan Hamad är inte med i truppen på grund av skada. Hans klass vet alla i Malmö. Dessutom är Johan Persson borta från spel, troligen rätt länge och Birkir Mar Saevarsson avstängd. Och mittbacken Joseph Aidoo ska testas under matchdagen.

Så det är lika bra att säga det redan nu. OM MFF skulle tappa poäng beror det inte på skade- och avstängningsläget. Sett till truppernas bredd och kvalitet är Hammarby lika hårt drabbat.

ole1

Relaterade artiklar

Back to top button
Close