FotbollMalmö FFNyheter

“Syttende mai”-spel unikt för Vindheim

I Norge spelar man inte fotboll den 17 maj. Då firar man nationaldagen.

Därför blir matchen mot Hammarby speciell för MFF-backen Andreas Vindheim (bilden, Foto: Bildbyrån) på mer än ett vis. Han får spela från start och för första gången någonsin spelar han den “syttende mai”.

– Jag har aldrig gjort det förr, varken som senior eller ungdomsspelare. I Norge är det matchfritt, där är det istället en stor matchdag den 16 maj. Någon match utomlands har jag heller aldrig spelat den 17:e, berättar den 21-årige norske MFF-backen.

Tidigare i veckan öste tränaren Magnus Pehrsson beröm över Vindheim och påpekade att han mycket väl kunde startat med honom redan mot Östersunds FK.

Nu blir det nästan givet eftersom Malmö FF har tre spelare avstängda och ingen naturlig vänsterback i truppen eftersom dessutom Pa Konate är skadad.

In med Andreas Vindheim i elvan alltså, men frågan är om det blir han eller Anton Tinnerholm som flyttas över från höger till vänster.

Vindheim ger ingen ledtråd, men berättar att vänsterbackspositionen inte är ny för honom.

– Jag spelade vänsterback i Brann så det är inte något nytt för mig.

– Eftersom jag är högerfotad föredrar jag så klart att spela högerback. Men i Brann blev det en träningsmatch med A-laget som vänsterback plus ett antal matcher i U21, eller Brann 2. I mina ungdomsår, som ju inte är så länge sedan, var jag mittfältare. Det var när jag fyllt 16 jag blev back.

Annars borde väl högerbacksrollen med den höga utgångspositionen, som Tinnerholm har nu, passa dig bra?

– Det är en fin roll både för mig och Anton. Vi gillar att komma till inlägg och chanser så den passar egentligen perfekt. Det är en offensiv roll som kräver rätt mycket löpkraft och då känns det som att jag och Anton kan bidra.

– Men om jag får chansen i A-laget spelar det absolut ingen roll på vilken kant, eller om det skulle bli som anfallare. Jag värdesätter speltiden och gör det jag blir tillsagd.

Med tanke på skadorna, har du någon gång tänkt att det sitter 20 000 på Swedbank stadion som ännu inte vet hur bra du egentligen är?

– Jag har ju ännu inte visat mina 100 procent. Men så har jag ändå inte tänkt.

– I år har jag fått en hel försäsong och formen känns bra. Nu fick jag en liten vadskada som höll mig tillbaka och spelade en U21-match jag kanske inte borde varit med i. Men formen ska inte ha påverkats.

2016 startade Andreas Vindheim i två matcher i Allsvenskan för MFF och gjorde fyra inhopp. I år har det hittills bara blivit ett inhopp.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close