HandbollHandbollsbloggenNyheter

H65 har mer jobb att göra

Låt oss först och främst slå fast en sak gällande H65:s finalplats.
Rent sportsligt är det ingen överraskning alls. Laget var redan på förhand ett av tre (Skuru och LUGI) som gjorde upp om en finalplats bakom Sävehof.
Laget har återhämtat sig efter skador, blivit rejält samspelta och har en riktigt hög högstakapacitet – samt en ny och skicklig tränare som säkert fått vissa spelare att tända om en gnutta.
LUGI:s seriespel fick mig att tro hårt på dem. Men seriespel och slutspel är två vitt skilda saker.

Det som gör det sjukt, sagolikt och så speciellt är resan som H65 Höör har bakom sig.
En liten sömnig genomfartsort med en liten undangömd hall. Handbollen i Höör borde vara dömd till en tillvaro i betydligt lägre sammanhang.
Nu har den där hålan ett lag i SM-final i Sveriges tredje största lagsport, med en knippe spelare som kommer från Höör eller har spelat i laget i många år.

En annan wow-faktor är ju vändningen. 0-1 i matcher och tio bollars underläge i andra halvlek i den andra matchen på hemmaplan… Hur många trodde på en SM-final då? Den som räcker upp handen ljuger.
Det blev en hyfsad förvandling av denna matchserie och den där megavändningen i Höör för en vecka sedan var någonting som LUGI aldrig hämtade sig från. Uppenbarligen.

H65 i SM-final är möjligt på grund av eldsjälar och företagare som satsat en beskärd del av sina tillgångar och sin tid på att skapa det här. Under året har klubben blivit mindre beroende av ett fåtal sponsorer, men det finns ändå en lång väg kvar att gå innan H65 står tryggt på egna ben.
SM-finalbiljetten, Europacuptitlar och det växande publikintresset (vilket tryck det var igår) borde rimligtvis underlätta det arbetet inför framtiden. Dagens sponsorer får uppleva två finaler, fullsatta läktare, massor av media och glädje på några få veckor – jackpot.

170503 H65 Hššrs Marie Wall jublar under semifinal 2 i SHE mellan H65 och Lugi den 3 maj 2017 i Hššr. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRN / COP115
Marie Wall.

När H65-spelarna låg ner på golvet efter säsongens sista hemmamatch med lyckotårar sprutandes överallt slog mig tanken direkt. “Vänta lite nu, ni har inte vunnit någonting ännu…”
Det var lagkapten Anna Olsson också noga med att poängtera för sina lagkamrater direkt efter matchen. Olsson som spelat två SM-finaler tidigare, med Eslöv och LUGI, och torskat i båda. Hon har fan inte plats med fler silvermedaljer (efter ytterligare en i Challenge Cup) där hemma.
– Vid båda tillfällena var det många tjejer i lagen som var ovana situationen. De tänkte på hur de skulle fixa biljetter, hur de skulle ha håret och tappade energi på allt ståhej runt omkring. Sävehof å sin sida har spelat SM-final vartenda år i tio år, de kan det där och har en stor fördel av det.
– Därför sa jag till tjejerna direkt efter matchen att vi så fort vi njutit klart av den här segern måste fokusera om. Direkt. Allt fokus måste vara på oss själva och handbollen. Vi vet att vi kan slå Sävehof och i en final kan allt hända, sa Olsson innan laget drog till Pizzeria Viking för att fira.
Olsson har en viktig poäng.
Sävehofs finalrutin är värdefull.
Och kliver H65-spelarna in på banan som glada skitar och tittar storögt upp i taket med en gnutta mätthet – då kommer de bli slaktade. Om de klarar av att prestera på max – då har Henrik Signell grande problemas.

Som sagt.
H65 har mer jobb att göra. Det mest betydelsefulla på hela säsongen.
Betänk att laget är en enda rutten match från att ta Champions League till Höör (Eller Eslöv) – och plötsligt få betalt för att spela i Europacupmatcher istället för att skinnas av EHF. Challenge Cup är nämligen bara en kassako för EHF där det gäller att mjölka så många euros som möjligt av klubbarna. I de andra Europacuperna blir det dyrare att anmäla sig ju längre man avancerar. Å andra sidan kan rutinen från de sammanhangen var det som väger upp orutinen från SM-finaler.

Och herregud.
Kunde Eslöv kan H65. Ola Månsson, om någon, vet om det.
Han vet också om att Sävehof GÅR att slå. LUGI har visat det. Västerås har visat det. Skuru har visat det. H65 fick oavgjort i hemmamötet efter att ha tappat matchen i slutminuterna…

Jag säger det direkt.
Hänger H65 med i inledningen av finalen – och slipper jaga målmässigt – då tror jag att de tar det. Sävehof är favoriter, men jag påminner om Dragan Brljevics intressanta uttalande inför denna semifinalserie.
“Oavsett om det blir H65 eller LUGI som går till final tror jag det är 60/40 i Sävehofs favör”.
Om nu Sävehof knäpper Skuru (de leder med 2-1 i matcher)…

Handboll, Dam, SHE, Semifinal 4, H65 - LUGI

I Sporthallen i Höör flödade för övrigt andra sorters tårar.
Hanna Blomstrand var otröstlig en knapp timme efter slutsignalen. Det var ju inte så hon skulle avsluta LUGI-karriären (för den här gången). Som överkörd i Höör.
När hon bröt ihop var det Anna Johansson som höll om henne. Barndomskompisarna som bor tillsammans.
Jag hoppas att de får chansen att spela i samma lag igen en dag.
I ett lila? I ett rött? Nja. Snarare ett blågult.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close