Nyheter

Skånska stipendiater: Atletklubben växer i Landskrona

Under Idrottsledargalan på Sparbanken Skåne Arena delas fem specialpriser ut till Årets förnyare. Temat för 2017 är Barnrättsperspektivet.
En av dessa pristagare är Patrik Helgesson från Landskrona Atletklubb – vars engagemang i föreningen till stora delar går ut på att medlemmarna ska utbilda sig vidare inom olika områden.

I entrén till den klassiska idrottshallen i Landskrona är det svårt att inte lägga märke till styrketräningslokalen. Där huserar, åtminstone för tillfället Landskrona Atletklubb, som fostrar tyngdlyftare i alla möjliga åldrar.
Patrik Helgesson är eldsjälen som under 30 års tid haft varenda titel som går att uppnå i en förening – och lite till.
– Aktiv, tränare, domare, styrelseledamot och nu ordförande. Det har gått många år, men jag tröttnar inte på det. Finns intresset finns det alltid möjligheter att utvecklas och det är någonting vi försöker anamma inom klubben som helhet, säger Helgesson.

I Landskrona Atletklubb arbetas det aktivt från styrelsehåll för att rekrytera – och behålla sina medlemmar.
– Vi har under tid försökt att engagera allt fler yngre personer – med framgång. Alla som kommer med i klubben vill vi ska bli aktiva mer än att de bara kommer och tränar. Klubbens målsättning är att alla ska vidareutbilda sig inom ledarskap, bli domare eller ta ett steg till som människa. Ofta samarbetar vi med Skåneidrotten som arrangerar sådana utbildningar och det ger verkligen resultat på olika sätt.
Varför är den biten så viktig?
– För att människorna ska utvecklas. Med mer utbildning får man en större förståelse för idrott. Om någon tröttnat på att själva träna/tävla så vill jag att de ska se vinsten för sig själva och andra av att bli tränare, exempelvis. Får man genom utbildningar bättre kunskap får man andra verktyg att jobba med – en bredare förståelse.

Patrik Helgesson kan referera till sig själv.
– Jag är inte trött på detta efter 30 år. Det finns alltid något nytt att lära sig. Från att ha tävlat aktivt har jag gått till att bli tränare, internationell domare, styrelseledamot, ordförande, ledamot i Svenska Tyngdlyftningsföbundet och så vidare.
Hur mår klubben Landskrona Atletklubb rent generellt?
– Det går väldigt bra just nu. Under ett par år satsade vi hårt på crossfit och växte enormt. Den sektionen har nu brutit sig loss, men vi har ändå kunnat behålla uppsvinget i medlemsantal. I Idrottshallen finns det personer inom andra klubbar som tränat handboll, fotboll och hockey – då tar vi in dem som medlemmar.
– Vad som har hänt på sistone är att vi fått med oss föräldrarna också! En del föreningar nuförtiden är nästan som en dagisplats där föräldrarna släpper av sina ungar. Här har vi lockat dem till att träna själva och det har blivit allt populärare. Och om det inte lockar så får vi föräldrarna engagerade i styrelsearbete eller i valberedningen. Inne i träningslokalen är det väldigt gemytligt. Barn, föräldrar, ungdomsmästare och seniorer tränar tillsammans med nybörjare.

Vad betyder detta stipendiet från Sparbanksstiftelsen Skåne för dig personligen?
– Det är kul att få den här uppskattningen – väldigt hedrande. Det är ett kvitto på att det vi gör uppskattas.

Läs även:

Fem föreningar prisades av Sparbanksstiftelser

Relaterade artiklar

Close